שיטות שיעזרו לילדים ללמוד אנגלית
דברו איתם כל יום באנגלית בהתאם לגילם ורמתם, צפו יחד בתוכניות מתאימות וחזרו על מילים שהם למדו בפרק, הימנעו מלחץ מיותר ואל תתקנו אותם על כל טעות. כך תעזרו לילדים לרכוש שפה חדשה
שנת הלימודים החלה וזה הזמן לתת את הדגש על שימור ושיפור השפה האנגלית שהילדים הספיקו לרכוש במהלך שנת הלימודים הקודמת. לימוד שפה הוא תהליך ארוך ואיטי. ככל שהחשיפה לאנגלית תהיה גדולה, כך לילדכם יש את הסיכוי להכיר טוב יותר את השפה, ובהמשך - להרגיש בנוח לשוחח בה ולפתח מיומנויות תקשורת בינאישית בסיסית.
ההמלצה היא לאפשר לילדכם להיחשף לאנגלית לפחות שעה אחת ביום, ואם אפשרי לנסות שזה יהיה חלק בלתי נפרד מחיי היומיום. לשלב זאת בהליכה ברחוב, בעת קריאת מגזין, בעת צפייה בתוכניות טלוויזיה וכו'. הנה כמה שיטות שיעזרו להם:
1. להתחיל מוקדם
כדאי לחשוף ילדים מגיל צעיר ללימודי אנגלית, צעד אחר צעד. יש מיתוס שאומר שילדים בגיל צעיר שנחשפים לאנגלית עלולים להתבלבל בין השפות או להתחיל לדבר בשלב מאוחר יותר, אך אין זה נכון. ההפך הוא הנכון - בגיל הצעיר השפה נגישה יותר ולא מאיימת על הילד. אחד היתרונות ללימוד אנגלית בגיל צעיר הוא שהילד ילמד לבטא את המילים והצלילים בצורה מדויקת והבסיס הזה, למעשה יישאר איתו לאורך כל חייו הבוגרים.
2. דברו עם הילדים בשיטת הסנדוויץ'
כדאי להקדיש שעה במהלכה אתם מדברים עם הילדים אנגלית. על מנת שיבינו ולא ישברו מהר, מומלץ להתחיל באנגלית, לעבור לעברית ואז לחזור לאנגלית, כדי שמצד אחד החומר יחזור על עצמו ומצד שני הדבר האחרון שהילדים יזכרו, בין אם זה ביטוי, מילה או משפט, יהיה באנגלית.
3. שמיעה חוזרת
אחד הכלים המשמעותיים ביותר בלימוד שפה הוא שמיעה חוזרת של מילים, ביטויים וצלילים. לכן, נסו לעשות שימוש במילים שלמדתם עם הילד שוב ושוב במסגרת פעולות יומיומיות שאתם עושים, עד שתקבלו פידבק בדמוי ילד מדבר.
עוד בערוץ הורים:
- המורה כעסה? אל תרוצו לגונן על הילד
- הפתרון המתבקש: הסכמים עם הילדים
4. תוכניות טלוויזיה - לצפות עם הילדים
היום ישנן תכניות טלוויזיה רבות שמטרתן לימוד אנגלית. במרבית המקרים ההורים יעדיפו להושיב את הילד מול המסך ולנצל את הזמן הזה לעבודה או למטלות בבית. מומלץ להשתמש בתכניות הלימוד כזמן משפחתי. ילד אקטיבי ילמד ויפנים את החומר טוב יותר מילד פאסיבי, ואתם תרוויחו כפול - הן זמן איכות עם ילדיכם והן לימוד אפקטיבי יותר של החומר. לכן, בעת הצפייה בתוכנית חזרו על המילים שנלמדו בפרק, תשירו איתו את שיר הפתיח הקליט, תסבירו לו את המילים שלא הבין וקחו חלק פעיל בעלילה.
5. תנו להם לטעות
רוב ההורים מתקנים את הילד באופן מיידי כאשר הוא עושה טעות דקדוקית, אבל אם הילד עוד לא בשלב שהוא יודע ומוכן לתקן את עצמו, תיקון הטעות לא רק שלא תלמד אותו, אלא עלול לגרום לו רתיעה מהשפה. לכן, יש לחזור על המילה או הביטוי שאמר בצורה נכונה שוב ושוב, וכך הילד יפנים את הטעות מבלי לקבל פידבק שלילי.
6. חשיפה לשפה
מחקרים מראים שצעירים היום פחות נחשפים לשפה האנגלית מבעבר, מאחר והאינטרנט הולך ומתפתח כל הזמן, והיום ישנם אתרים בעברית כמעט בכל נושא. לכן, חשוב לבחור דרך לחשוף אותם לאנגלית באופן יום יומי ולא להסתפק בשיעור פרטי פעם בשבוע.
גם אם הילד יראה כל יום פרק של תכנית באנגלית במשך דקות ספורות או יקרא כמה שורות מספר באנגלית זה יחזק את הביטחון והבנת השפה שלו ויהיה אפקטיבי מכל פתרון נקודתי אחר.
7. אל תלחיצו
הורים רבים, במיוחד כאלו שהשפה האנגלית לא קולחת עבורם, מודאגים שילדם לא ידבר שוטף ומתעקשים שהוא ילמד אנגלית לפני שהוא מוכן או רוצה את זה בעצמו. כמו בכל תחום אחר, אם תעבירו לילדים לחץ ודאגה, זה דווקא יגרום להם לאנטגוניזם, ויתרה מכך עלול לפגום גם בביטחון של הילד לדבר בשפה שהוא רכש. לכן חשוב שהלימוד יהיה חלק ממשחק או בילוי ולא "מטלה" שהילד מחויב לבצע.
הכותבת היא יועצת חינוכית ללימודי אנגלית
לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
יש הורים שמלמדים את הילדים לא רק אנגלית. צפו בראיון על חינוך ביתי: