שתף קטע נבחר

 

דו"ח: עלייה בפליטות מזהמים במפרץ חיפה

פרסום ראשון: על פי דו"ח של "אזרחים למען הסביבה", בשנת 2015 ובתחילת 2016 עלתה פליטת החומרים המסוכנים של המפעלים במפרץ חיפה, זאת בניגוד לטענות של המשרד להגנת הסביבה על הפחתה בזיהום בתקופה האחרונה. הגנת הסביבה: "הנתונים לא מדויקים ומגמתיים". בז"ן: "חלק מהנתונים המצוינים הם טעות, במקומות בהם נרשמה עלייה בפליטה - מדובר באירועים נקודתיים"

עמותת "אזרחים למען הסביבה" טוענת כי בשנת 2015, ב-20 מפעלים מתוך 25 מפעלים במפרץ חיפה הייתה עלייה בפליטה של 37 מזהמים. זאת בניגוד להצהרות המשרד להגנת הסביבה על כך שהמפעלים הגדולים במפרץ חיפה הפחיתו את פליטת המזהמים והטענות לפיהם בשנת 2015 ובתחילת שנת 2016 היתה ירידה נוספת ביחס לשנת 2014 בפליטת כל המזהמים בתעשייה.

 

לקריאת הדו"ח המלא

 

כתבות נוספות בכלכלה ירוקה

העתקת מפעל האמוניה לדרום: לממשלה יש זמן

מפגעי עשן בחדרה ממפחמות: "טרור אקולוגי"

דלק מימן מאצות ים

 

מסקנות העמותה מבוססות על דו"ח שמסתמך לטענתם על נתוני מרשם פליטות הסביבה (המפל"ס). המפל"ס הוא מאגר מידע שמתפרסם לציבור ומפרט אודות פליטות של חומרים מזהמים לסביבה (לים, לאוויר, למים או לקרקע) והזרמות של שפכים ממפעלים אל מתקני טיהור שפכים. הנתונים שמתפרסמים לציבור הם נתונים שהמפעלים עצמם דיווחו למשרד להגנת הסביבה מכוח חוק הגנת הסביבה (פליטות והעברות לסביבה: חובות דיווח ומרשם), שמחייב כל מפעל המקיים פעילות שמופיעה בחוק בדיווח שנתי.

 

הדו"ח של אזרחים למען הסביבה (אל"ס) בודק האם חלה עלייה או ירידה בכמות הפליטות מתעשייה, כפי שדווחו על ידי המפעלים בשנת 2015 לעומת השנים הקודמות ובעיקר 2012-2014, והאם אכן יש מגמה של הפחתת פליטות מתעשייה באזור מפרץ חיפה, כפי שמצהירות הרשויות. "הדו"ח מסתמך רק על הנתונים שהתפרסמו במפל"ס עצמו", מסבירים בעמותה.

 

לאחרונה שרי הבריאות והגנת הסביבה ניסו להרגיע:

צילום: דניאל אליאור

צילום: דניאל אליאור

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

   

ח"כ דב חנין: "גרים ליד פצצה מתקתקת"  

"מאות אלפי התושבים במטרופולין חיפה ממשיכים לגור ליד פצצה מתקתקת", אמר יו"ר השדולה הסביבתית חברתית של הכנסת ח"כ דב חנין. "בניגוד למסרים המרגיעים שנשמעים מעת לעת, התעשיות הפטרוכימיות במפרץ חיפה ממשיכות לפלוט חומרים רעילים ומסוכנים לאוויר שאנו נושמים, למים ולאדמה, שמהווים גורם סיכון מרכזי לבריאותם ולחייהם של תושבי האזור". ח"כ יעל כהן פארן אמרה כי "יש כאן מדיניות של הסתרה וטיוח. יש לשים סוף להמשך זיהום התושבים".

 

על פי הדו"ח שהוציאה העמותה, לעומת השנים הקודמות, בז"ן חיפה פלט לאוויר בשנת 2015 יותר אתיל בנזן (70%), בנזן (75%), טולואן (52%), קסילן (47%), מימן גופרי (35%), תרכובות אורגניות נדיפות ללא מתאן (25%), כלור וסטירן. מפעל גדיב פלט לאוויר בשנת 2015 יותר פורמאלדהיד (767%) ותרכובות אורגניות נדיפות ללא מתאן (50%). כרמל אולפינים פלט לאוויר בשנת 2015 יותר בנזן (124%), טולואן (291%), מתאן (209%) ותרכובות אורגניות נדיפות ללא מתאן (23%).

 

בעמותה טוענים כי ההצהרות של המשרד להגנת הסביבה אודות הפחתה בזיהום האוויר מהמפעלים במפרץ חיפה מתייחסות בפועל למספר מצומצם של מזהמים: תרכובות אורגניות נדיפות ללא מתאן, תחמוצות גופרית, תחמוצות חנקן, חומר חלקיקי PM10 ו-PM2.5 .

 

ממצאי הדו"ח של "אזרחים למען הסביבה"

    ()
 

ליאורה אמיתי, מנהלת עמותת אל"ס, מסרה: "הסיפור של הזיהום התעשייתי במפרץ לא היה עולה לכותרות אם אנחנו לא היינו יורדים לפרטים ומתעמתים עם הצהרות המשרד להגנת הסביבה והמפעלים על ירידה בפליטות. כבר שלוש שנים נמשך העימות הזה, מול המנטרה שלהם: 'המפעלים הפחיתו בפליטות - אפשר להמשיך לישון בשקט'. את השקט התעשייתי הזה, ששרר במפרץ עשרות שנים, אנחנו מפרים באמצעות מעקב מקצועי של הצוות שלנו, אחר הנתונים שהם מפרסמים, ואנחנו אלה שמעבירים את המידע המדוייק לציבור. בשורה התחתונה, יש מפעלים במתחם הפטרוכימי שמגמת פליטת החומרים המסוכנים שלהם, המסרטנים, הפוגעים בוודאות בבריאות התושבים, רק עולה".

מפעלים מזהמים במפרץ חיפה (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
מפעלים מזהמים במפרץ חיפה(צילום: גיל נחושתן)

 

תגובות

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "כל המידע שהוצג בדו"ח עמותת 'אזרחים למען הסביבה' מקורו בנתונים שפרסם המשרד להגנת הסביבה. אולם הניתוח לכאורה שנעשה הינו חלקי בלבד במקרה הטוב, ופרשנות הנתונים בדו"ח שגויה מיסודה, והיא מתבססת בחלקה על נתונים שאינם נכונים ולא תואמים לנתונים שפורסמו במפל"ס, כך שמתקבל רושם מוטעה על מגמת הפליטות בחיפה.

 

"להלן הפירוט: בחיפה ישנה מגמת הפחתה בפליטות לאוויר החל משנת 2009 ומגמה זו נמשכה גם בשנת 2015: בשנה החולפת חלה הפחתה בכל המזהמים הנפלטים בכמויות גדולות, ישנה ירידה של כ-19% בפליטת תחמוצות חנקן, ירידה של כ-19% בפליטת תחמוצות גופרית, ירידה של כ-13% בפליטת חומר חלקיקי מרחף, ירידה של כ-30% בפליטת PM10, ירידה של כ-5% בפליטת חומרים אורגניים נדיפים, ירידה של כ-6% בפליטת פחמן דו חמצני וירידה של 4% בפליטת פחמן חד חמצני.

 

"מתוך 27 החומרים המזהמים הנפלטים בחיפה ומדווחים למפל"ס, ב-19 חומרים חלה הפחתה, ורק ב-8 חומרים חלה עלייה בפליטות במהלך שנת 2015. מתוך החומרים שבהם הייתה עלייה, שניים (מתאן וניטרוס אוקסיד) הם גזי חממה שאינם רעילים. המשרד להגנת הסביבה בוחן את הסיבות לעליות ואת האמצעים להפחתתן.

 

"בשנה האחרונה פחתה פליטות חומרים האורגניים הנדיפים (VOCs) בכ-5%. קבוצה רחבה זו, הכוללת חומרים רעילים רבים, מהווה מדד מתאים לפעילות התעשייתית במתחם הפטרוכימי. דיווחי המשרד להגנת הסביבה על הפחתה בפליטות בחיפה מתבססים על ההפחתות בפליטה מחומרים השייכים לקבוצה זו. הנתונים שמציגה עמותת אזרחים למען הסביבה, בחלקם אינם נכונים (כדוגמת פליטת המימן הגופרי שפחתה ב-10%, בניגוד לכתוב אודות עלייה של 35%) ובחלקם מגמתיים, כדוגמת הבחירה להתייחס לארבעה חומרים בלבד הנפלטים לאוויר- בנזו א-פירן, מימן גופרי, סטירן ופורמאלדהיד.

 

"גם בנתונים שנאספו כביכול מאזרחים למען הסביבה באשר למפעלים ספציפיים (בז"ן, גדיב, כאו"ל ותרו), ישנם אי דיוקים משמעותיים בדיווח ובחירה מכוונת של מספר מצומצם של מזהמים שעלו, בעוד שיש להסתכל על סל המזהמים המדווח. בכל מקרה, המגמה הכוללת היא ירידה ברמת המזהמים באזור המפרץ. על כן, המסקנה של אזרחים למען הסביבה לפיה קיימת עלייה בזיהום האוויר בחיפה, היא שגויה, מטעה וחסרת אחריות".

 

תגובת עיריית חיפה: "הנתונים אשר פורסמו בדו"ח ארגון 'אזרחים למען הסביבה' מחזקים את חוסר הבהירות בו חיים כמיליון מתושבי מדינת ישראל ואת חוסר האמון שנוצר לאחרונה מול גורמי המקצוע המוסמכים. אנו חוזרים על דרישתנו ממשרדי הממשלה הרלוונטיים למנות לאלתר גוף בין-לאומי מקצועי ובלתי תלוי אשר יסיר את הערפל אחת ולתמיד ויציג לתושבי 13 הערים והמועצות המקומיות המתגוררים באזור את המצב האמיתי".

  

מבז"ן נמסר: "קבוצת בזן המשיכה בשנת 2015 במגמת הירידה הכוללת של הפליטות ממתקניה ב-18% לעומת שנת 2014, מגמה הנמשכת באופן ברור בשנים האחרונות. חלק מהנתונים המצוינים בדו"ח שנשלח הינם טעות, במקומות בהם נרשמה עלייה מדובר באירועים נקודתיים, רובם בכאו"ל, אשר טופלו ומטופלים.

 

"נבקש להבהיר שלא נרשמה חריגה מהתקנים המותרים בחוק. בסך הכול הפחיתה קבוצת בזן בשנים האחרונות את הפליטות ברמה של 60-90%, פעלה למחזור השפכים חזרה לתהליך הייצור והקימה פרוייקטים סביבתיים נוספים מהמתקדמים בעולם, הכל תוך השקעה של מאות מיליוני דולרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל נחושתן
מפרץ חיפה
צילום: גיל נחושתן
מומלצים