"ירושלים צריכה לחיות בעידן המודרני"
היום נפתח בירושלים כנס המציין יובל להקמתה של הקרן לירושלים. רגע לפני שמאות תורמים מכל רחבי העולם, מגיעים לשלושה ימים אל העיר, פגשנו את יוהנה ארביב-פרוג'ה, נשיאת הקרן לירושלים, לשיחה על ירושלים של היום, פילנתרופיה ומה צפוי בכנס
בשיתוף הקרן לירושלים
לא בכל יום מתקבצים בישראל נציגי המשפחות היהודיות העשירות והידועות בעולם, שתרמו רבות לפיתוח העיר ירושלים בדורות האחרונים. השבוע המשפחות האלו עומדות להיפגש, באירוע המיוחד לציון 50 שנות פעילות ועשייה של הקרן לירושלים למען העיר ירושלים, בהשתתפות נשיא המדינה, ראש העיר ירושלים ויו"ר הכנסת. בביקורם בירושלים יוכלו נציגי המשפחות להתרשם מהפירות הרבים של תרומותיהם הנדיבות ולגבש יחד את חזון הקרן ל- 50 השנים הבאות.
הקרן לירושלים, שנוסדה ב-1966 על ידי טדי קולק, היא הקרן העירונית הגדולה בישראל והאחראית לאלפי פרויקטים בתחומי החינוך, הקהילה, התרבות והרווחה בירושלים, ביניהם גן הפעמון, תיאטרון החאן, הסינמטק, גן החיות, מוזיאון המדע, הצוללת הצהובה, מרכז התרבות משכנות שאננים, ועוד.
מאיטליה באהבה
יוהנה ארביב-פרוג'ה, נשיאת הקרן לירושלים, מחלקת את זמנה בין רומא, עיר הולדתה והמקום בו נמצאת משפחתה, לבין ירושלים, בה היא מנהלת את פעילות הקרן לירושלים. דרכה של ארביב-פרוג'ה לתפקיד נשיאות הקרן שזורה בתפקידים חשובים ומובילים בתחום הפילנתרופיה של הקהילה היהודית העולמית, בין היתר כשהפכה לצעירה ביותר ששימשה בתפקיד יו"ר ארגון קרן היסוד.
"המעורבות שלי בפילנתרופיה יהודית התחילה כבר בשנות הנעורים שלי", אומרת ארביב-פרוג'יה. "זה היה המרכז בחיים שלי, מאז ומתמיד. תמיד היה חשוב לי להחזיר לחברה, להפוך את העולם למקום טוב יותר ומצאתי לכך ביטוי בפעילות בקהילה היהודית".
לפני כשנתיים, לאחר שכיהנה כעשור בתפקיד יושבת-ראש קרן היסוד, הרגישה ארביב-פרוג'ה שהגיע העת לתרום מיכולותיה למקום חדש. "כשקיבלתי את ההצעה לעמוד בראש הקרן לירושלים, ידעתי שעליי להיענות. עד אותו רגע עסקתי בעם ישראל כולו, כעת המטרה היא ספציפית ירושלים. ידעתי שהמשימה גדולה ומשמעותית, אבל החלטתי לקחת אותה על עצמי".
הכנס החגיגי של הקרן קיבץ את כל התורמים אל העיר
הכנס החגיגי יציין יובל מאז הוקמה הקרן לירושלים, בדיוק ב-22 בספטמבר 1966 על ידי טדי קולק וקבוצה מידידיו, כמה חודשים לפני פרוץ מלחמת ששת הימים. המלחמה העצימה את תפקידה של הקרן לירושלים, שנדרשה להעניק סיוע לעיר שחוברה לה יחדיו, לסייע בהקמת שירותים בשכונות החדשות שקמו בירושלים, למחוק את צלקות המלחמה ולצמצם את הפערים בין מזרח העיר למערבה.
במהלך הכנס, ידידי הקרן לירושלים ייזכרו קצת בהיסטוריה, ייפגשו עם נשיא המדינה ראובן ריבלין לקבלת פנים בבית הנשיא ויקבלו אותות הוקרה על פעילותם, יסיירו במסלולי סיור שונים ברחבי העיר ואף יצביעו בתחרות שתבחר יוזמות חברתיות פורצות דרך בעיר שהמנצחים בה יזכו למענקים בגובה מאות אלפי שקלים. האירועים של הכנס יעמדו בסימן "עבר, הווה, עתיד" וידגישו את תרומתה של הקרן לעיר ונחיצות פעילותה למען עתידה של ירושלים.
"ההיענות של משפחות התורמים להגיע אל הכנס הייתה מפתיעה", מספרת ארביב-פרוג'ה. "למעלה מ- 260 משתתפים, ביניהם עשרות נציגים ממשפחות התורמים החשובים ביותר". רבים ממשתתפי הכנס הם כאלה ששמותיהם מוכרים לכל ירושלמי - משפחת בלומפילד שמוזיאון המדע בעיר נקרא על שמה, משפחת עזריאלי שיש לה זכויות רבות בעיר, משפחת קראון שהקימה את אולמות קראון בתיאטרון ירושלים וממשיכה לתרום לתרבות ולקהילה בעיר, משפחת נגר המסייעת לבית הספר לצילום מוסררה. עוד יגיעו: משפחת האסנפלד שמזרקת פארק טדי והאמפיתיאטרון בבריכת הסולטן קרוי על שמם, משפחת קלור שבתם דיים ויויאן דאפילד ממייסדי מוזיאון מגדל דוד ומשפחת קושיצקי מקנדה שתרמו בשנים האחרונות להקמת מרכז הצעירים בבית קנדה ולהקמת בית יהודית בעמק רפאים ועוד רבים.
איך ממשיכים לגייס תרומות לירושלים בשנת 2016?
"יש משפחות שמגיעות לכנס עם דור ההמשך, ילדים ונכדים", מספרת ארביב-פרוג'ה. "אנחנו שואפים שהכנס יחגוג את העבר, ידבר על ההווה וייבנה את העתיד של הארגון".
לדבריה, ירושלים עדיין חשובה לאנשים רבים, לא רק למשפחות שייסדו ותרמו לקרן בעבר. "אחת המטרות המרכזיות שלנו היא לעניין תורמים חדשים, אנשים צעירים שאינם קשורים למשפחות הוותיקות הצועדות אתנו כבר כברת דרך. ואכן, יש לנו קבוצה של משתתפים צעירים, המייצגים את עתיד ירושלים: הם מעורבים בחברה, בקהילה, בטכנולוגיה - נושאים שהופכים את העולם למקום טוב יותר. אני חושבת שטדי קולק היה גאה מאוד במה שאנחנו עושים - אנחנו למעשה משמשים גשר בין התורמים לבין העיר שחשובה להם".
איך משתנים עם הזמן
לאחר שנים רבות בהן הקימה הקרן אלפי פרויקטים בעיר, ביניהם כמה מעמודי התווך של התרבות והקהילה בירושלים, החלה הקרן להתמקד בשנים האחרונות בפרויקטים המשפיעים על צמיחה כלכלית, העצמה קהילתית ושיפור החינוך יחד עם התייחסות לאוכלוסיות מוחלשות בעיר.
"במהלך 50 השנים האחרונות גייסנו למעלה ממיליארד וחצי דולר ופיתחנו יותר מ-4,000 פרויקטים, חלקם פרויקטים ארוכי טווח הקשורים לתשתיות ולקהילות השונות ברחבי העיר", משתפת ארביב-פרוג'ה. "כיום אנחנו פעילים מאוד בפרויקטים למען צמיחה כלכלית, שיפור החינוך, התרבות, והתייחסות לאוכלוסיות מוחלשות לצד פרויקטים הקשורים בשימור אתרי מורשת ודגש על מזרח ירושלים. הכל על פי צרכי העיר והמקומות בהם אנחנו יכולים להשפיע בצורה המשמעותית ביותר".
ארביב-פרוג'ה מציינת כי יש לקרן שיתוף פעולה הדוק ומצוין עם ראש העיר והגופים המקומיים. "חשוב לנו לשמור על העצמאות שלנו בתור קרן פילנטרופית, מה שנותן לנו גמישות, במיוחד מול התורמים, ומאפשר לנו לעבוד בתחומים שונים ומול ארגונים שונים. אנחנו צריכים לשמור גמישות מול רצון התורמים והחזון של הקרן עצמה".
החזון של הקרן ל-50 השנים הבאות
"החזון שלנו קשור לכך שירושלים צריכה לחיות בעידן המודרני", מסבירה. "אוכלוסיית ירושלים השתנתה ב-30 השנים האחרונות ואיתה השתנתה פעילות הקרן. אנחנו מקפידים לשרת את כלל האוכלוסיות - החילונים והדתיים, הצעירים והמבוגרים, היהודים, המוסלמים והנוצרים - כל מי שחי בעיר הזו ורואה בה בית".
השינויים באופי הפרויקטים לדברי ארביב-פרוג'ה, נעשים בהתאם לאופי האוכלוסייה והצרכים שלה: "אנחנו מקדמים בשנים האחרונות יוזמות של חינוך לקהילה המוסלמית, למשל, או פתיחת אפשרויות הכשרה מקצועית לחרדים וכדומה".
לדבריה, הקרן תמשיך לפעול על פי החזון שהתווה לה בזמנו טדי קולק, השואף לעצב את ירושלים כעיר מודרנית, פתוחה ותוססת, המאפשרת הזדמנויות לכל תושבי העיר. "אנחנו מתייחסים לכל התושבים של ירושלים, ויוצרים הרבה הזדמנויות לדיאלוג בין אוכלוסיות מכל הדתות, המגזרים והסוגים".
גם הכנס הוא חלק מגיבוש החזון העתידי של הקרן ושל תורמיה העתידיים. "הכנס הוא לא רק הזדמנות להודות לאלו שנרתמו למען בניין ירושלים, אלא גם הזדמנות לדון באתגרים הניצבים לפתחה של העיר".
הכתבה בשיתוף הקרן לירושלים