האמן, השגריר והציור ששווה מיליונים
סוחר אמנות בלגי הגיע לשגרירות ישראל בבריסל עם סיפור מרתק: באמצע שנות ה־60 צייר האמן הסוריאליסטי הנודע רנה מגריט את השגריר דאז עמיאל נג'ר - שהיה מחבריו הקרובים. יותר מ־50 שנה אחר כך, הציור הנדיר מוצע למכירה תמורת 4.8 מיליון יורו
עמיאל נג'ר נולד בקהיר ב־6 בספטמבר 1912 ועלה לארץ ב־1948. עוד באותה שנה הוא התקבל לעבודה בשירות החוץ הישראלי והפך לדיפלומט בכיר. בין
התפקידים הרבים שמילא: יועץ בשגרירות ישראל בפריז, מנהל מחלקת מערב אירופה, סמנכ"ל, ציר בטוקיו, שגריר באיטליה, יועץ מדיני לשר החוץ וחבר משלחת ישראל לאו"ם. בשנים 1968-1960 כיהן כשגריר ישראל בבלגיה. בתקופה הזו התיידד נג'ר עם רנה מגריט (1967-1898), מהציירים הבולטים באסכולה הסוריאליסטית של תחילת המאה ה־20. בעקבות הידידות הזאת מגריט אף ביקר בישראל. נג'ר פרש לגמלאות ב־1977 ונפטר ב־1994.
במהלך שהותו בבריסל, ב־1965, הזמין נג'ר מידידו מגריט ציור בשביל עצמו. מגריט ניפק יצירה בשם Le Discours de la méthode ("מאמר על המתודה", כשם חיבורו המפורסם של הפילוסוף דקארט). בציור, שעשוי בסגנונו המזוהה של האמן, שילב מגריט את תווי פניו של השגריר נג'ר. ב־1967 לאחר מותו של מגריט, מכרה משפחת נג'ר את הציור, והוא התגלגל בין אספני אמנות שונים באירופה.
ותיקי משרד החוץ זוכרים היטב את נג'ר. "הוא היה איש אציל, מדור הנפילים של הדיפלומטיה הישראלית", הם מתארים. הוא היה נשוי לאביבה, שעסקה בפעילות צדקה, והשניים התגוררו בשיכון משרד החוץ בשכונת קטמון בירושלים. הם היו חשוכי ילדים. "הם היו אנשים אמידים, והיה להם אוסף אמנות ענק שהוחזק ברובו בכספת בשווייץ", מספרים הקולגות. "הוא הרבה להתיידד עם אמנים, ואחד החברים הקרובים שלו היה הצייר מקס ארנסט".
לפני כמה ימים הגיע לשגרירות ישראל בבריסל סוחר אמנות בלגי והודיע לאנשי הצוות במקום כי הציור שוב עומד למכירה והמחיר שנקבע עבורו הוא לא פחות מ־4.8 מיליון יורו. הסוחר הסביר לנציג ששוחח עמו כי בחר לעניין את השגרירות במכירה מכיוון ש"שזה עניין של כבוד הדדי בין שתי המדינות" והזמין אותו למכירה. הוא אף הציג צילום נדיר שבו מתועד מגריט מצייר את נג'ר.
בשגרירות דיווחו על העניין למשרד החוץ תחת הכותרת "השגריר ששווה 4.8 מיליון יורו". ואם זה לא מספיק, שיטוט באתרי מכירות של ציורים של מגריט מגלה כי הצייר הבלגי הוריש למשפחת נג'ר כמה תמונות נוספות, ולא רק את הציור שבו מופיעים תווי פניו של השגריר.