הנתון הישראלי המפתיע: דווקא שמנות חולות פחות בסרטן השד
לאן שלא נפנה יאמרו לנו שעודף משקל מסוכן לבריאות. עד עכשיו. מחקר ישראלי גילה - עודף משקל בגיל ההתבגרות מוריד הסיכון לחלות בסרטן השד. עם זאת, גם תת משקל מגביר הסיכוי למחלה. לקראת חודש המודעות למחלה מתפרסמים גם נתוני התחלואה: ישראל במקום ה-16 מתוך 34 מדינות
שומן זה רע? לא תמיד: לקראת חודש המודעות לסרטן השד, מתפרסם מחקר של אוניברסיטת חיפה, האוניברסיטה העברית וחיל הרפואה שגם פורסם בכתב העת "Breast Cancer Research and Treatment", שקובע כי עודף משקל בקרב מתבגרות מוריד את הסיכון לחלות בסרטן השד עד לגיל 45 ומנגד תת משקל מעלה את הסיכון.
עוד מתפרסמים היום נתוני ה-OECD המעודכנים, שמלמדים ששיעור ההיארעות של סרטן השד בנשים בישראל היה מעט גבוה מהממוצע של 34 מהמדינות החברות בארגון. על פי נתונים אלה, נמצאת ישראל במקום ה-16.
בשנת 2013 שיעור התמותה מסרטן השד היה מעל השיעור הממוצע במדינות OECD וישראל נמצאה במקום השמיני, אחרי דנמרק, הונגריה, בלגיה, אירלנד, סלובניה, איסלנד והולנד. במקביל, חלה ירידה בשיעור התמותה מסרטן השד בישראל - כמו גם במדינות OECD נוספות - בהשוואה לשיעור התמותה בשנת 2003.
על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף משרד הבריאות, חיות בישראל כיום 28,823 נשים שאובחנו בסרטן השד בין השנים 2009-2013. "עיקר התחלואה היא בנשים מעל גיל 50 (78%) והסיכון הגבוה ביותר נצפה בנשים בקבוצות הגיל המבוגרות, והוא גבוה יותר ביהודיות בהשוואה לערביות", אומרת פרופ ליטל קינן בוקר סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות.
קראו עוד
צפו: קמפיין מפתיע שמלמד בדיקה עצמית לאיתור סרטן שד
כך נראה סרטן שד: אוסטרלית פרסמה תמונה של השד הנגוע
סרטן השד: החידושים בטיפול - והמיתוסים הכי נפוצים
סרטן השד - השכיח ביותר בנשים
עוד עולה מהנתונים כי בישראל, כמו במדינות רבות בעולם, סרטן השד הוא הסרטן השכיח ביותר בנשים, בכל קבוצות האוכלוסייה ומהווה כ-33% מכלל הגידולים החודרניים בנשים בישראל. כ-4,671 חולות חדשות אובחנו עם סרטן חודרני של השד - מהן 4,024 יהודיות (86%), 420 ערביות (9%) ו-217 חולות נוצריות.
במהלך 33 השנים שתועדו בישראל (1980-2013) לא נצפה כל שינוי מובהק במגמת ההיארעות של סרטן שד חודרני בקרב נשים יהודיות, והיא נותרה יציבה לכל אורך התקופה.
לעומת זאת במהלך 24 שנות תיעוד בקרב נשים ערביות (1980-2004) נצפתה מגמת עלייה מובהקת בהיארעות סרטן חודרני של השד ובשמונה השנים אחר כך (2005-2013) התחלואה הייתה במגמת ירידה קלה ובסך הכל נרשמה מגמת התייצבות.
בקרב החולות עלה בשנים האחרונות אחוז הנשים שמאובחנות עם מחלה בשלב מוקדם ובשנת 2013 כ - 63% מכלל החולות החדשות אובחנו עם מחלה בשלב מוקדם זה לעומת 58% מהחולות שאובחנו בשנת 2005. כשליש (34%)
מהנתונים עולה עוד כי עיקר התחלואה בסרטן חודרני של השד הוא בנשים מעל גיל 50. ביהודיות, 78% מהחולות החדשות בשנת 2013 היו מעל גיל 50 ו-41% מהחולות מעל גיל 65. בערביות, 58% מהחולות החדשות באותה שנה היו מעל גיל 50 ו-19% היו מעל גיל 65.
גורם התמותה הראשון בקרב נשים
סרטן השד הוא הסרטן הראשון בשכיחותו כגורם תמותה בנשים מכל קבוצות האוכלוסייה בישראל, קיים קשר ישיר בין שיעורי היארעות (המקרים המאובחנים החדשים) לשיעורי תמותה. בשנת 2013 היה סרטן השד אחראי לחמישית (19.1%) מכלל התמותה מסרטן בקרב נשים יהודיות, לרבע (26.0%) מכלל התמותה מסרטן בקרב נשים ערביות.
מירי זיו מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן מציינת: "האמצעי היעיל ביותר נגד סרטן השד היום, הינו הגילוי המוקדם. ככל שהמחלה מאובחנת בשלבים המוקדמים עולים סיכוי הריפוי לכ-90% ויותר.
"אני קוראת לנשים לקחת אחריות על בריאותן, לאמץ אורח חיים אשר מפחית את הסיכון לחלות, להיבדק על פי ההנחיות, כמו גם ללמוד להכיר את גופן ואת מצבו הרגיל, כך שבכל גיל ובכל מצב אם מתגלה שינוי, חשוב שיפנו לרופא בזמן ויתעקשו על בירור טיבו".
הקשר בין סרטן השד למשקל
הנתונים כוללים תוצאות מחקר של אוניברסיטת חיפה, האוניברסיטה העברית וחיל הרפואה שהתפרסם לאחרונה, בכתב העת "Breast Cancer Research and Treatment", וקובע כי עודף משקל בקרב מתבגרות מוריד את הסיכון לחלות בסרטן השד עד לגיל 45 ומנגד תת משקל מעלה את הסיכון.
"הממצא באשר להגנה מפני סרטן השד אשר נקשר לעודף משקל ולהשמנה בגיל הנעורים מאשר מידע קודם בנושא ומתקף אותו. אולם הממצא של קשר מובהק בין תת משקל וסיכון מוגבר לסרטן השד בגיל צעיר הוא חדש ודורש המשך בירור", אומרת פרופ' ליטל קינן בוקר מאוניברסיטת חיפה, ממובילות המחקר.
במחקר ביקשו החוקרים, פרופ' קינן בוקר מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, ד"ר חגי לוין ופרופ' ג'רמי קרק מהאוניברסיטה העברית, אסטלה דרזנה וד"ר ורד מולינה-חזן מחיל הרפואה, לבדוק את הקשר בין מדד מסת הגוף (BMI) בגיל הנעורים, לבין אירועי סרטן השד לפני גיל חדילת הווסת (מתחת לגיל 45), בגיל המעבר (גילאים 45-55) ואחרי גיל חדילת הווסת (55 ומעלה).
המחקר נערך בקרב 947,689 מועמדות לשירות ביטחון אשר נבדקו, נשקלו ונמדדו בלשכות הגיוס בגילאים 16-19, בין השנים 1967 – 2011. החוקרים עקבו אחר כל מקרי היארעות סרטן השד באוכלוסיית המחקר, עד תחילת שנת 2013 נמצאו 9,660 מקרים של סרטן השד במהלך המעקב.
מתוצאות המחקר עולה כי במתבגרות בטווח הגילאים 16- 19 עם עודף משקל או השמנה הסיכון לחלות בסרטן השד עד גיל 45 היה נמוך יותר ב-10% וב-35%, בהתאמה, בהשוואה למתבגרות בעלות מדד מסת גוף תקין.
לדברי החוקרים, ממצאים אלה מתקפים עדויות של מחקרים קודמים; אלא שבניגוד למחקרים הקודמים, שברובם הגדול התבססו על דיווח עצמי של משתתפות המחקר ולכן היו חשופים להטיות ולחוסר דיוק, המחקר הנוכחי מאשש ממצאים אלה על בסיס מדידות אובייקטיביות.
עוד נמצא כי בקרב מתבגרות הסובלות מתת משקל, קיימת עלייה של 15% בסיכון לחלות בסרטן השד עד גיל 45. ממצא זה דווח קודם לכן רק לגבי נערות יפניות במחקר קטן בהרבה, שהתבסס גם הוא אך ורק על דיווח עצמי.
עוד מצאו החוקרים כי בקרב כל המשתתפות, לנשים ממוצא אפריקני ואסיאתי סיכון נמוך יותר לחלות במחלה לעומת נשים ממוצא אירופי, בעוד שלנשים בעלות השכלה גבוהה יותר, סיכון גבוה יותר.
צפו בדיון לקראת חודש המודעות לסרטן השד: