אני לקוי? אתם לקויים! הסרט שיצרו חירשים ושובר את הרשת
באמצעות סרטון מצחיק ומרגש שהופץ ברשתות החברתיות וזכה עד כה למאות אלפי צפיות, מעבירים החירשים את המסר החשוב - "אנחנו לא לקויים, אנחנו לא סובלים, זאת החברה שלקויה, תתחילו להתייחס אלינו כראוי"
את הסרטון הוויראלי, שזכה ליותר ממאה אלף צפיות, אלפי לייקים ומאות שיתופים בפייסבוק בתוך פחות מ-24 שעות, הפיצה שירלי פינטו, מתמחה במשרד עורכי דין ומייסדת עמותת "המרכז הישראלי ללימודי חירשות".
בסרטון משתתפים ארבעה צעירים - שרי ברק, מיכל גורליק, מאור בן זאב ובני שוקרון, ארבעתם נראים מצוין ומעבירים היטב את המסר החשוב של הסרטון - חירשים הם לא לקויים, הם אינם סובלים מהחירשות, הם אנשים כמו כולם והדבר היחיד שקשה להם הוא היחס של החברה אליהם.
נראה שיוצרי הסרטון, שעבדו כולם בהתנדבות ועשו לילות כימים בעריכה, גרפיקה, צילום ובימוי ואפילו איפור, ידעו מה הם עושים ויצרו קליפ מושקע, צבעוני, קצבי, כזה שהם יודעים שיהיה כיף להעביר ולשתף עם חברים. בסרטון נשאלים 4 צעירים חירשים סדרה של שאלות אחידות שהוגדרו כ"שאלות נפוצות שחושבים על חירשים".
בין השאלות שנשאלים המשתתפים, חלקן אבסורדיות למדי, אפשר למצוא פנינים כמו "כמה זמן אתה סובל מחירשות?" (תשובה: "אני סובלת מחוסר מודעות, ולא מחירשות")
"האם החירשות מדבקת?" (צחוק גדול, "זה מאוד מדבק, כדאי לברוח עכשיו") "איך מתקשרים עם חירש אילם?" ("חירש זה לא אילם, אלה שני דברים נפרדים")
ואחד השיאים היא ללא ספק השאלה - "אתה נעזר בכלב נחייה?"
"שבוע המודעות הוא שבוע חג בשביל קהילת החרשים", כותבת פינטו, "וכל אחד מוזמן להעלות סרטון שבו הוא מסמן '#אני מסמן - אני שלם' ומספר קצת על עצמו ואיפה הוא פגש את שפת הסימנים. מוזמנים לשתף את הסרטון וביחד לנפץ את הסטיגמות והדעות הקדומות שחושבים על אנשים חרשים. וביחד להעלות את המודעות בישראל. לתפארת קהילת החרשים!"
"אני זוכה ליחס של ילדה בת 8"
שאלנו את מיכל גורליק (26), מעצבת גרפית ואופנה ואחת המשתתפות בסרטון, אם היא באמת נתקלה בשאלות כל כך הזויות.
כלב נחייה? באמת?
"אני אישית לא נתקלתי בשאלה הספציפית הזאת, אבל אני מכירה כמה אנשים שכן. שירלי למשל, (פינטו), ועוד כמה ששמעתי מהם".
אז מה הייתה השאלה הכי מוזרה ששאלו אותך?
"אם אני יודעת לכתוב".
ברצינות?
"כן. כשהייתי סטודנטית לעיצוב בשנקר שאלו אותי את זה. זה נשמע מוזר אבל בורות יש בכל מקום. רק בגלל שבן אדם חירש לא מצליח להתבטא כמו בן אדם שומע זה לא אומר שהתפקוד השכלי שלו נפגע".
למה לדעתך לא מלמדים את שפת הסימנים בבתי הספר? זה היה יכול להיות דווקא מעניין וליצור גשר בין חירשים לשומעים
"נכון. זה היה תורם מאוד לחברה בישראל, שפת סימנים יכולה להיות רווח אישי, אפילו בלי קשר לתקשורת עם חירשים וכבדי שמיעה. במיוחד היום כשכבר אין את אותה רמת פרטיות, שיחות ניתן להעתיק בקלות אבל שפת סימנים לא".
מעניין, לא חשבתי על הכיוון הזה. למה עדיין צריך שבוע מודעות לחירשים? זה לא משהו שכולם מכירים ומודעים אליו?
"לא. עדיין צריך שבוע מודעות, בעיקר בארץ. בעולם, בניגוד לישראל, יש מודעות יותר גבוהה. רק בשנים האחרונות החירשים הפכו למועצמים יותר ויוצאים לפעול לטובת הכלל".
איפה את מרגישה באופן אישי שיש מקום להעלות את המודעות?
"קודם כל להבין את המצב היומיומי שבו החירש עומד, ולהפסיק לראות אותו כמוגבל. אני נתקלת למשל בהרבה באנשים שלא מאמינים ביכולות של בן אדם חירש להגיע לרמת הצלחה של בן אדם שומע".
איפה למשל?
"למשל במסגרת שיקום בביטוח לאומי, מציעים לנו מקצועות בדרגה נמוכה. וגם בחיים היומיומיים. הרבה פעמים בהתחלה, כשלא מכירים אותי, אני זוכה ליחס של ילדה בת 8, ורק אחרי שאני מתקשרת ומבהירה שאני הרבה יותר מזה, הם משנים את היחס שלהם אליי".
וואו. נשמע ממש קשה לחיות ככה.
"נכון, אפשר להגיד שכל יום בחיי הוא יום של הסברה. אבל מנחם אותי לדעת שאני לא לבד פה. יש עוד אלפים שמרגישים כמוני וכמה שעושים עבודה נפלאה בלהסביר ולהעלות מודעות. גם להיות נגיש דרך SMS זאת התחלה טובה".
איפה למשל אפשר להעלות את הנגישות דרך SMS?
"לצערי בבנקים עד היום לא ניתן לתקשר עם הנציגים וגם בקופת חולים לא ניתן להזמין תור באופן אישי".
הסרטון שלכם מאוד יפה. הוא גם זכה להצלחה גדולה אני רואה
"תודה! אבל הסרטון הוא רק קצה קרחון, יש הרבה עבודת צלילה. במילים אחרות יש עולם שלם לגלות. יש הרבה מקומות נפלאים ללמוד שפת סימנים וגם כולנו נשמח להסביר ולהזמין אתכם לעולם שלנו".
איך אפשר לגלות את העולם שלכם?
עמותת שמע, המכון לקידום החרש, תעביר את זה הלאה ו״הסימניה״ שנפתחת בקרוב.