מבחן הקרמה: מה אתם יודעים על הקפה שלכם
איך קוראים לשכבת הקצף העליונה על הקפה, מה זה קפהזיניו וכמה חוות קפה יש בברזיל? דברים שלא ידעתם על המשקה המעורר
בשיתוף נספרסו
בברזיל קפה הוא הרבה יותר ממשקה, הוא טקס בלתי נפרד מחיי היום. משקה הקפה הנפוץ בברזיל ה"קפהזיניו" (Cafezinho בפורטוגזית "קפה קטן" - ספלון קטן, של קפה עוצמתי וממותק) הוא כמעט מילה נרדפת לברכת "ברוך הבא" - ברגע שנכנסת בדלת, מישהו ישאל אותך "תרצה קפזיניו?", והתשובה "לא" לא תתקבל בברכה. למעשה, בחלק מהמקרים ידלגו על השאלה ופשוט יגישו את הקפה הקטן על מגש.
גם מחוץ לבית הקפהזיניו נפוץ: במשרדים, מוזגים אותו ליד שולחנות העובדים, ובחנויות רבות יציעו לכם את המשקה כחלק מחווית הקנייה. וכמובן בבתי הקפה ברחוב, מציעים אותו עם עוגיות קטנות ומתוקות, או קליפת תפוז מסוכרת, שמונחת ליד הספל הקטן.
15 ספלי קפה ביום
ברזיל היא יצרנית הקפה הגדולה ביותר בעולם כבר 150 שנה, כשליש מכמות הקפה העולמית מיוצרת במדינה - 80% מזן ערביקה. - בשנת 2015 לבדה ייצרה ברזיל יותר מ 43.2 מיליון שקים של קפה במשקל 60 ק"ג. ומדי שנה נצרכים בברזיל כ-110 מיליארד ספלי קפה.
- עץ הקפה הראשון נשתל בברזיל בשנת 1727.
- זן הערביקה הינו זן הקפה הנפוץ ביותר הגדל בברזיל (80%).
- בברזיל 220,000 חוות קפה.
- הברזילאים אוהבים לשתות את הקפה שלהם מרוכז מאוד, עוצמתי, מתוק ועם הרבה חלב חם.
- בברזיל גדלים יותר מ-4 מילארד עצי קפה
- הברזילאי העירוני הממוצע שותה לא מעט ספלי קפה ביום - לפני הכל קפה של בוקר לפתוח את היום, ובהמשך יחפש סיבה טובה לשתות קפה קטן ועוצמתי מאוד: במפגשים חברתיים, פגישות עסקיות, וסתם בבית קפה בפינת רחוב. עד סוף היום אצל חלק מהברזילאים, זה יסתכם אפילו ב-15 ספלי קפה.
- המשקה הנפוץ בברזיל, אחרי הקפה, הוא הגווארנה (Guarana) העשוי מפירות עץ הגווארנה ונחשב לבעל סגולות רבות.
- האקלים בברזיל מתאים לגידול קפה. הוא חם ולח עם אדמה עשירה. 80% מהקפה הברזילאי הינו מפולי שיח הערביקה. לרוב, המאפיינים המרכזיים של הקפה הגדל בברזיל הם מתיקות גבוהה וגוף בינוני.
איך טועמים קפה?
שלב ראשון - מבט: על מה מסתכלים? על הקרמה. אותה שכבת קצף עליונה שיש לה תפקיד חשוב באיכות הקפה. קרמה סמיכה ואיכותית, אוטמת את הארומות של הקפה ומבטיחה שבלגימה הראשונה הארומות ישתחררו וייצרו את חווית הטעם הטובה ביותר.
- האם הקרמה אחידה וחלקה?
- האם הבועות קטנות, צפופות ויוצרות קרמה איכותית וסמיכה?
- ניתן להזיז טיפה את הכוס ולראות האם הקרמה משאירה חותם בצידי הכוס - אם כן, מדובר בקרמה איכותית.
חוץ ממבט יש עוד 2 שיטות לבחון את איכות הקרמה:
- מבחן הסוכר - לבזוק מעט סוכר על הקרמה ולבחון את זמן השקיעה שלו לתוך הכוס. ככל שהקרמה איכותית וסמיכה, כך ייקח יותר זמן לסוכר לשקוע.
- מבחן הכפית - מרימים בזהירות כמות קטנה מהקרמה בכפית והופכים אותה. קרמה סמיכה תישאר על גבי הכפית.
שלב שני - ריח: לקרב את הספל לאף ופשוט לשאוף את הארומות העולות מן הספל. כדאי לערבב טיפה את הקפה כדי שהארומה תתפשט ולשאוף שוב. השאיפה צריכה להיות כזאת שתאפשר לניחוחות להגיע לחלל האף.
ההבנה הראשונית של תחושת הריח עוזרת להעריך את הארומות השונות בקפה. האם ריח הקפה טוב ונעים? האם הריחות מזכירים לך ריחות דומים? ריחות אגוזים? ריחות תווי תבלין? ריחות פירותיים? זהו הפרופיל הארומטי של הקפה.
שלב שלישי - טעם: השלב האחרון והמהנה הוא לגימת הקפה. מומחי הקפה לא מתביישים "למשוך" את הקפה בלגימה רעשנית. הסיבה היא שבשיטה הזאת הקפה מתפזר בכל חלל הפה והארומות משתחררות בחזרה לתוך תעלות האף.
תנסו לשתות קפה כשאתם סותמים את האף בידכם, ולאחר מכן שחררו ותטעמו שנית. מייד תוכלו להבין את התפקיד החשוב של הארומות בהנאה מטעם הקפה.
מה למזוג לכם? בין הקפהזיניו לדולסאו דו ברזיל
אזור הגידול (טרואר) - הקפהזיניו של הברזילאים הוא קפה עוצמתי בעל מרירות עדינה, תווי קלייה ניכרים, תווים אגוזיים, עציים ותווי תבלין. כדי להביא את המשקה ולשמר את אופיו וטעמו - הקפזיניו המושלם שכל ברזילאי שואף אליו - יוצרה תערובת עם 100% ערביקה ברזילאית שחלקה מגיעה מאזור Espirito santo (דרום-מזרח ברזיל) וחלקה מאיזור Minas Gerais.
הקטיף הייחודי - כדי להגיע לתווים הייחודיים של קפהזיניו, הותוותה דרך עבודה בשיתוף פעולה צמוד עם החקלאים בברזיל שהודרכו לקטוף את פולי הקפה שנמצאים על צמרות העצים, שם הלחות גבוהה יותר ומתפתח הטעם הייחודי.
שיטת הקלייה - פולי הקפה מאזור Espirito Santo נקלו בנפרד למשך זמן להשגת תווי תבלין. פולי הקפה מאזור Minas Gerais נקלו בקלייה ארוכה בטמפרטורה גבוהה כדי להשיג גוף, עוצמתיות ומרירות עדינה. רק לאחר תהליך הקלייה עורבבו יחד הפולים ונטחנו. שיטת קלייה זו, הנקראת קלייה חצויה, משפיעה על פיתוח התווים הייחודיים של הקפה.
הקפהזיניו הוא אספרסו עוצמתי שנרקח בהשראת האהבה של הברזילאים לקפה היום יומי שלהם: Cafezinho do Brasil תערובת בעלת מרירות נעימה, המורכבת מ-100% ערביקה מהאיזורים Espirito Santo ו-Minas Gerais. מרקם קטיפתי עם טעם מפתיע של אגוזים וארומות עציות, בשילוב תווי תבלין. גודל ספל מומלץ: אספרסו 40 מ"ל, דרגת חוזק: 9, מאפיינים ארומטיים: עוצמתי, אגוזיים, עציים וצמחי תבלין.
הדולסאו דו ברזיל עשוי מ-100% פולי קפה מזן ערביקה. שילוב עדין של פולי הקפה הצהובים והאדומים מזן בורבון מברזיל יוצרים תערובת אלגנטית, מאוזנת וקטיפתית עשירה בתווי דגנים קלויים.
שיטת הקטיף: פולי הקפה הצהובים והאדומים המתקתקים מזן הבורבון גדלים בחוות במעלי הגבעות של דרום ברזיל. הם נקטפים ידנית, מסירים את קליפתם ומייבשים אותם בשמש על מנת לאפשר לסוכר הטבעי לחדור לפולי הקפה ולהעניק להם טעם מתקתק ועדין.
שיטת הקלייה: הפולים נקלים בקלייה חצויה - חלקם בקלייה עדינה המשמרת את טעמם המתוק ויוצרת גוף עגול. חלקם האחר של הפולים נקלה בקלייה ממושכת לתווי קלייה מובהקים.
הצעת הגשה
קפוצ'ינו עשיר: מזיגת קפהזינו בכמות של 25 מ"ל בשילוב עם 50-70 מ"ל חלב, יוצרת קפוצ'ינו עשיר בעל תחושה מרעננת של שילוב בין מליחות, מרירות ותווי קלייה המזכירים בוטנים מלוחים.
לאטה מקיאטו מפנק: 40 מ"ל Cafezinho Do Brasil בשילוב של 100 מ"ל חלב מוקצף, יוצרים לאטה מקיאטו בעל תווים מתוקים ועגולים של אגוזי מלך וסיומת "מעושנת" קלות.
הכתבה מוגשת בשיתוף עם נספרסו