שתף קטע נבחר

 

בצל עצרת האו"ם: נתניהו ייפגש מחר עם אובמה

רה"מ ייפגש בניו יורק עם נשיא ארה"ב וינסה להבין מה תוכניותיו בנושא הישראלי-פלסטיני בימיו האחרונים בבית הלבן. גורם ישראלי בכיר: החשש – תמיכה ביוזמה הצרפתית או אי הטלת וטו על החלטה נגד התנחלויות. בכירים רפובליקנים יוזמים: לאפשר לישראל לבקש מימון נוסף מעבר להסכם הסיוע

 

אובמה ונתניהו בפגישה בבית הלבן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה ונתניהו בפגישה בבית הלבן(צילום: רויטרס)

ראש הממשלה בנימין נתניהו ייפגש מחר (יום ד') בניו יורק עם נשיא ארצות הברית ברק אובמה לפגישה האחרונה ביניהם בקדנציה של אובמה. בישראל מייחסים חשיבות רבה לפגישה שתוכל להבהיר אם פניה של ישראל לתיאום עם הנשיא האמריקני בארבעת החודשים האחרונים לכהונתו בכל מה שנוגע לנושא הישראלי-פלסטיני, או לסוג של עימות.

 

בפגישה יודה נתניהו לנשיא אובמה על הסכם הסיוע הביטחוני שנחתם בשבוע שעבר עם ארה"ב. נתניהו מתכוון להיות נדיב מאוד במחמאות לתרומתו של אובמה לביטחון לישראל. ואולם, החלק הנוח-פחות מבחינתו של נתניהו יהיה תהליך השלום עם הפלסטינים, שבו חילוקי הדעות בין הצדדים עמוקים. נתניהו ינסה להבין אם אובמה מתכנן מהלך של "קיבוע מורשת" בנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני בתקופה שאחרי הבחירות לנשיאות, בפרק הזמן שיש לו עד מועד ההשבעה של הנשיא החדש ב-20 בינואר.

 

"ישראל לא יכולה להמשיך לכבוש". אובמה, היום

"ישראל לא יכולה להמשיך לכבוש". אובמה, היום

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ואולם, גם אם אכן אובמה רוצה לקבע מורשת, לא ברור איזה מישור הוא ינקוט. ישנן כמה אפשרויות. האפשרות הראשונה היא תמיכה אמריקנית נחרצת ביוזמה הצרפתית. אפשרות שנייה היא החלטה אמריקנית שלא להטיל וטו על היוזמה הצרפתית אם תבוא להצבעה במועצת הביטחון. אפשרות שלישית היא החלטה אמריקנית שלא להטיל וטו על החלטה שמגנה את ההתנחלויות, והאפשרות הרביעית היא נאום מורשת של אובמה שבו יגדיר את הפרמטרים שהוא חושב שהם הנכונים בהקשר הישראלי-פלסטיני. בנאום כזה אובמה יכול להציג את העמדות הידועות שלו, שלפיהן ישראל צריכה להפסיק את ההתנחלויות וללכת למשא ומתן על בסיס קווי 67' וחילופי שטחים, והפלסטינים צריכים לוותר על זכות השיבה ולכבד את צורכי הביטחון של ישראל.

 

גורם ישראלי בכיר אמר כי לנאום כזה אין משמעות מעשית והוא לא באמת יזיק. לדבריו, החשש בירושלים מנאום הוא פחוּת מהחשש לגבי תמיכה ביוזמה הצרפתית או אי הטלת וטו על החלטה שמגנה את ההתנחלויות. כמו כן, ניתן לשער כי אובמה יבקש מנתניהו הבהרות לגבי היוזמה הרוסית, שהאמריקנים מסתייגים ממנה על רקע המתיחות שלהם עם פוטין.

 

בינתיים, גורמים בממשל מעבירים לישראל מסרי הרגעה לפיהם אין לנשיא אובמה כל כוונה להכתיב תוכנית מדינית לישראל ולפלסטינים – ולמעשה הכתבה לנשיא הבא של ארה"ב בעייתית כי אם זה יהיה דונלד טראמפ הוא יתעלם מהתוכנית הזאת, ואם זאת תהיה הילרי קלינטון הוא רק יקשה עליה להתחיל קדנציה עם דף חלק מבחינה מדינית-ביטחונית בעניין הישראלי-פלסטיני, נושא שנחשב לסבוך ומורכב במיוחד.

 

עם המראתו לארה"ב אמר נתניהו: "אנחנו בשבוע מדיני חשוב מאוד למדינת ישראל. אני יוצא עכשיו לארצות הברית, אפגש שם תחילה עם הנשיא אובמה ואודה לו על הסיוע הביטחוני הגדול והחשוב למדינת ישראל לעשור הקרוב. לאחר מכן אשא דברים בעצרת האו"ם. אגיד שם את דברה של ישראל, את האמת של ישראל, את הצדק של ישראל, וגם את הגבורה של ישראל – הגבורה של החיילים והחיילות שלנו, של השוטרים והשוטרות שלנו, של האזרחים והאזרחיות שלנו, שנאבקים מאבק בלתי מתפשר בטרור האכזר. אני מצפה מהקהילה הבינלאומית אמת מידה אחידה במלחמה בטרור. כל הקהילה הבינלאומית אומרת היום שצריך להילחם בטרור בנחישות ובאופן בלתי מתפשר. ובכן, הם חייבים לתמוך גם במאבק הנחוש והבלתי מתפשר בטרור, והבהירות המוסרית הזאת נחוצה כדי להילחם בטרור וגם כדי לנצח אותו".

 

במהלך עצרת האו"ם צפוי נתניהו להיפגש עם שורת מנהיגים מאפריקה, בהם כנראה גם נשיא צ'אד אידריס דבי. צ'אד היא מדינה מוסלמית באפריקה שמנהלת מגעים עם ישראל לקראת חידוש היחסים הדיפלומטיים. כמו כן, ייפגש נתניהו עם ראש ממשלת אוסטרליה מלקולם טרנבול. ייתכנו גם פגישות צד עם מנהיגים נוספים. נתניהו ינאם באו"ם ביום חמישי.

 

במקביל, הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם, יו"ר ועדת המשנה להקצבות הסנאט שתמך בהגדלת הסיוע לישראל ובפועל עיכב את חתימת ההסכם, מתח ביקורת חריפה על ראש הממשלה בנימין נתניהו בשבוע שעבר. כעת הוא גייס שלושה סנאטורים בכירים נוספים. לצד גרהאם, הודיעו היום גם קלי איוט, ג'ון מקיין וטד קרוז כי יפעלו לשנות חלקים מההסכם הביטחוני הענק, וכי ברצונם להוסיף לישראל תקציב בגובה 1.5 מיליארד דולר במסגרת חוק שיועבר בהמשך השנה בקונגרס.

 

"מדובר ברגע דרמטי ביותר במסגרת יחסי ישראל-ארה"ב בין הדונגרס למדינת ישראל", אמרו הסנאטורים במסיבת עיתונאים משותפת. "הקונגרס לא יישב בצד". הארבעה הצהירו כי הם מתנגדים לסעיף בהסכם שלפיו ישראל לא יכולה לבקש מימון נוסף מעבר למה שהוסכם, וכי הם מתנגדים להסכמה מצד ישראל להשיב כל כסף שיישלח אליה מעבר לסיוע בגובה 3.8 מיליארד דולר שעליו הוסכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיא ארה"ב אובמה ורה"מ נתניהו
צילום: רויטרס
מומלצים