"ימנעו מהציבור נתוני אמת על מחיר הדירות"
כך אמר יו"ר לשכת השמאים, אוהד דנוס, באולפן ynet ביחס למהלך שמקדם האוצר לביטול הפרסום הקבוע של השמאי הממשלתי. טענת האוצר היא שיש צורך במדד אחיד למחירי הדירות, שלא יבלבל את הציבור, ע"י הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. המתנגדים סבורים כי מדובר בפגיעה בשקיפות
הקרב על המידע: "ריבוי של מדדים לבדיקת מחירי הדירות בישראל מבלבל את הציבור ויש צורך במדד אחיד ומדויק" - זו התפיסה של אגף התקציבים במשרד האוצר, שניסה לקדם שלשום בישיבת קבינט הדיור מהלך לביטול פרסום הנתונים של השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים, בחסות שר האוצר, משה כחלון. למהלך הזה קמו מתנגדים לא מעטים, ובהם יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס, שהתראיין היום (ד') באולפן ynet. צפו בראיון:
דנוס אמר באולפן כי "אני לא מבין את ההחלטה, חבל מאוד שהציבור בישראל לא יקבל את כל הפילוחים האפשריים. את מי שמעוניין לרכוש דירה או למכור דירה, מעניין מה קורה אצלו ברחוב או בשכונה - ואת הדבר הזה מנסים למנוע". דנוס הדגיש כי הוא ממליץ להשתמש בנתוני השמאי הממשלתי בלבד, והוסיף כי "הנתון של הלמ"ס לא ייתן לך שום דבר ומניסיון העבר, נתוני האוצר הם כמעט תמיד אופטימיים. אנחנו רוצים לראות נתוני אמת ובדיקות מקצועיות, לא סטטיסטיות".
דו"ח: האוצר מקדם "תוכניות על הנייר"
"מס דירה שלישית לא יעבור את ו' הכספים"
מתרחקים מהדירה: ירידה בהתחלות הבנייה
השמאי הממשלתי הראשי, טל אלדרוטי, מפרסם בשבע השנים האחרונות מדד רבעוני של מחירי הדירות בישראל, במסגרת דגימה של 16 ערים מרכזיות ודירות בנות ארבעה חדרים. במקביל, מפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) סקירה חציונית של מחירי הדיור, המתייחסת ל-67 יישובים בארץ לפי חלוקה למחוזות, ובוחנת דירות מסוגים שונים.
במשרד האוצר סבורים כעת כי יש לפרסם מדד אחיד של מחירי הדירות על ידי הלמ"ס בלבד - גוף עצמאי שעל פי חוק מחויב לספק לציבור נתונים. בהחלטה שנקבעה ביוני 2013 הוחלט להקים צוות בין-משרדי, המורכב מנציגי ממשלה ונציגי המועצה הלאומית לכלכלה, על מנת לטייב את הנתונים שמקבל הציבור יחד עם המרכז למיפוי ישראל (מפ"י), תחת גורם אחד בלבד. אולם ההחלטה עדיין לא יושמה, וכעת מעוניינים באוצר להוציא אותה לפועל בתחילת אוקטובר.
הלמ"ס מקבלת את הנתונים שהיא מנתחת מרשות המסים, ובאוצר מעוניינים שהיא תקבל גם את נתוני השמאי. זאת לצד נתונים נוספים, למשל כאלה שאוסף משרד הבינוי והשיכון, אשר במשרד האוצר הזכירו אתמול כי הפסיק לפרסם מדד משלו כבר בשנה שעברה, לאחר שנתגלו בו פערים לעומת מדדים אחרים.
היא נעזרת, כאמור, בנתוני הנדל"ן של מפ"י, שבשנתיים האחרונות הוסיף, אגב, פרטים רבים הנוגעים למספר עסקאות שנעשו בנכסים ביישובים ברחבי הארץ, לפי חלוקה לשכבות: שכבת אנטנות, תחנות אוטובוס, גני ילדים, בתי ספר, אטרקציות, שכונות וכדומה.
המתנגדים: "למהלך אין מקום בניהול תקין של משטר דמוקרטי"
הבעיה היא שבענף הנדל"ן רואים במהלך של שר האוצר דרך לשלוט במידע המועבר לציבור לטובתו. כחלון ואנשיו מבינים כי הנדל"ן הוא שוק של ציפיות, וכאשר מפרסמים נתונים על עליות מחירים - הדבר עלול לגרור אחריו תגובה של השוק. בעקבות זאת, בעת פרסום הדו"חות הגיבו באוצר בהתקפה על הנתונים ועל המתודולוגיה של השמאי לבחינת הנעשה בשוק.
בתנועה לאיכות השלטון אף חוששים מהמהלך, ופנו אתמול לשר כחלון בדרישה שלא לפגוע "בגישת הציבור למידע שהוא ציבורי במהותו, ואין לפגוע בעקרון השקיפות", כך לשון ההודעה. "אנו קוראים לך להמשיך ולהגן על עקרונות דמוקרטים של שקיפות ואחריויות, ולהביא את פועלך לביקורת הציבורית הראויה", אמרו בתנועה.
עוד הוסיפו כי "למהלכים מסוג זה, אשר כל מטרתם הוא מניעת פרסום וזרימת מידע מהשלטון אל ציבור האזרחים, אין כל מקום בניהול התקין של משטר דמוקרטי. מצב זה מהווה פגיעה חמורה בעקרונות של שקיפות ומינהל תקין, שהם מעקרונות היסוד העומדים בבסיסן של מדינה דמוקרטית ושל חברה חפצת חיים".
אתמול אמר דנוס כי "נראה כי שר האוצר עושה כל שאל ידו על מנת לטפל במגוון נושאים שהקשר בינם לבין ייצוב מחירי הדיור, מקרי בהחלט. כך במס ריבוי נכסים אותו ניסה להעביר רק לאחרונה וכך עם החלטה זו, התואמת יותר את עולם ההיי-טק של יצירת מציאות מדומה או לחילופין, משטרי דיכוי וסתימת פיות אפלים".
השמאי רונן וגנר, יו"ר ועדת ההשתלמויות בלשכת שמאי המקרקעין, התייחס גם הוא לנושא ואמר כי "התנהלותו של שר האוצר מול השמאי הממשלתי הראשי מעידה בראש ובראשונה על הודאתו בכישלון במלחמה אשר הכריז על דרקון הנדל"ן המשתולל וחסר הרסן. אין ספק כי ניסיונו להסתיר את עלייתם של מחירי הדיור משדרת חוסר אונים, אוזלת יד וייאוש הנובעים מחוסר הבנה ומקצועיות של התחום".
שמאי המקרקעין ארז כהן, לשעבר יו"ר הלשכה, הוסיף כי "הניסיון הנואל למנוע מהשמאי הממשלתי לפרסם נתונים איננו רק נגדו ונגד קהילת שמאי המקרקעין בישראל, זהו צעד שמטרתו למנוע מהציבור הרחב ומהיזמים והקבלנים המשקיעים את מיטב כספם, מרצם ואונם, תמונת אמת של מצב שוק הדיור בישראל".
בשלב זה בשמאי הממשלתי הראשי ובלשכה המרכזית לסטטיסטיקה העדיפו שלא להתייחס לנושא.