סובלים מיובש בעיניים? תתחילו לאכול דגים
רבות כבר דובר בהשפעה החיובית שיש לחומצות השומן אומגה 3 על הבריאות שלנו, מהגנה מפני גידולים סרטניים, דרך שיפור תפקודי המוח ועד מניעת דיכאון. כעת, יותר ויותר עדויות מחקריות שהצטברו בשנים האחרונות קובעות בוודאות - צריכה קבועה של אומגה 3 עוזרת משמעותית בהקלה על תסמונת העין היבשה שמבוגרים רבים סובלים ממנה
רונית, מרצה באוניברסיטה בת 50 שסובלת כבר שנים מיובש קשה בעיניים, ביקשה לנסות להרכיב עדשות מגע לאחר שנים ארוכות בהן נמנעה מכך בעקבות היובש.
הוחלט להתאים לרונית עדשות מגע מסוג סיליקון הידרוג'ל עם חומר סיכה ייחודי ליובש, והיא הונחתה להתחיל ליטול כמוסות של אומגה 3 במקביל לטיפות ההרטבה. לאחר 3 חודשים היא הרגישה הקלה משמעותית ביובש, מילותיה המדויקות היו "העיניים שלי נרפאו".
רונית לא לבד. אנשים רבים בגילה סובלים מיובש בעיניים, ועל אף שלרוב היובש מתחיל להפריע ככל שמתבגרים, היום, בעידן ריבוי המסכים - המחשב, הטאבלט והטלפון החכם, הגיל שבו מתחילים לסבול מהתופעה הולך ויורד.
קראו עוד בנושא:
מהחי או מהצומח: מאיפה הכי יעיל לצרוך אומגה 3?
אומגה 3: בטוחים שהתוסף שאתם נוטלים יעיל?
איך משפיע אומגה 3 על הגוף שלנו?
אומגה 3 הוא שם כללי לקבוצות של חומצות שומן רב בלתי רוויות. מחקרים מצאו קשר בין מינון מתאים של אומגה 3 בתזונה ובין השפעות בריאותיות חיוביות.
לא תמיד נדרשת צריכת אומגה 3 כתוסף, כי ניתן לצבור כמויות נדיבות ממנו מאכילת מזון ים וחלק מהמזונות הצמחיים. עם זאת, אכילת כמות מוגזמת של דגים עלולה להיות מסוכנת בגלל כמויות גבוהות של כספית ומולקולות מסרטנות שנמצאות בהם. לכן, כשמייצרים כמוסות של אומגה 3, מוסיפים להן אלכוהול כדי לנטרל את השפעתם השלילית של המרכיבים שהגיעו מהדגים.
3
הבעיה - האלכוהול משנה את איכות האומגה 3. איסטור הוא הליך שמדלל את האלכוהול ומחזיר את האומגה 3 לצורה טבעית יותר, שנספגת רבה יותר בגוף.
למה אומגה 3 יעיל במקרים של עין יבשה?
מאחורי הרציונל בשימוש אומגה 3 כטיפול בעין יבשה עומדים שני מנגנונים. הראשון קשור לעובדה שפירוק חומצות אומגה 3 משנה את ההרכב של חומצות השומן של בלוטות הדמעות שממוקמות על העפעפיים (בלוטות המיבומיאן), כך שההפרשות מהן הופכות נוזליות יותר וסמיכות פחות, וכך הן נוטות לסתום פחות את הבלוטות.
המנגנון השני קשור לפירוק של חומצות השומן של האומגה 3, שמייצר מולקולות אנטי דלקתיות שמעכבות את ההליכים הדלקתיים של דלקת בלוטות המיבומיאן שגורמות לעין היבשה.
מחקרים מהעבר כבר הוכיחו את הקשר
כבר ב-2005 נערך מחקר שפורסם בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition וכלל 23470 נשים שאכלו בין 5 ל-6 מנות של דגי טונה בשבוע (דג שעשיר מאוד באומגה 3). במחקר דווח שהנשים חוו הפחתה של 60% בסימפטומים של עין יבשה, לעומת נשים שאכלו רק 2 מנות או פחות של טונה.
מחקר מ-2011, שפורסם בירחון המדעי Cornea ונערך על 36 משתתפים, מצא כי קבוצת הנחקרים שנטלו אומגה 3 חוו נפח דמעות מוגבר וכמות דמעות גדולה יותר.
ב-2013 דווח ב- International Journal of Opthalmology על מחקר שנערך ב-264 משתתפים שחלק מהם טופלו באומגה 3 והחלק השני בפלסבו. לאחר 3 חודשים, 65% מהמשתתפים בקבוצה הראשונה דיווחו על שיפור בסימפטומים של עין יבשה ומדדי הבדיקות לעין יבשה השתפרו אצלם.
ב-2013 פורסם מחקר עם סיווג אקראי ומיסוך כפול בירחון המדעי Clinical Intervention in Aging, שכלל 61 משתתפים שסווגו באופן אקראי לקבוצת טיפול עם אומגה 3 לעומת קבוצת ביקורת עם כמוסת פלסבו. לאחר 3 חודשים נמצא שיפור מובהק בזמן עד להתאיידות הדמעות וירידה מובהקת במדדי עין יבשה בקבוצת הטיפול.
ב-2014 פורסם בירחון המדעי Clinical Ophthalmology שב-905 משתתפים (72% היו נשים) שטופלו בעין היבשה באמצעות 3טיפות הרטבה מלאכותיות ביום, שהורכבו מאומגה 3, חומצות שומן ונוגדי חמצון למשך 12 שבועות. הסימפטופמים הסובייקטיביים השתפרו באופן מובהק - הצורך לשימוש בטיפות סיכה ירד והסבילות לעדשות מגע עלה. למרות ש-65% מנוטלי הכמוסות לא סבלו מתופעות לוואי, 25% מהם סבלו מהן, כשהשכיחה שבתופעות שדווחו הייתה טעם דגים בפה.
עם זאת, אף אחד מהמחקרים הנ''ל לא בחן את ההשפעה של כמוסות אומגה 3 שעברו איסטור.
במחקר שהתפרסם בספטמבר 2016 בירחון Cornea, בחנו מדדים של עין יבשה ב-115 נבדקים שסווגו או לקבוצת טיפול (54) או פלסבו (51) למשך 12 שבועות. אחרי 6 שבועות הייתה הפחתה מובהקת סטאטית באוסמולריות של הדמעות בקבוצה שנטלה אומגה 3 לעומת הביקורת.
אחרי 12 שבועות היה הבדל מובהק סטטיסטית בכמות האומגה 3 בקבוצת הטיפול לעומת פלסבו וגם בזמן התאיידות הדמעות לאחר מצמוץ שהיה ארוך יותר באופן מובהק סטטיסטית בקבוצת הטיפול לעומת הפלסבו. כלומר - נטילת אומגה 3 שעבר איסטור יכול לשפר משמעותית סימפטומים ומדדים אוביקטיביים של עין יבשה.
הכותבות הן אופטומטריסטית בוחנת מטעם משרד הבריאות וחברת ועד מועצת האופטומטריסטים וראשת תוכנית תואר שני מכללת הדסה ירושלים (בהתאמה)