מה יהיה? הילד קם מוקדם מאז שחזר לגן
אתם משכימים כל בוקר מוקדם מדי כי הילד ערני במיוחד ומתלבטים אם לבקש מהגננת להפסיק את שינת הצהריים שלו? אתם לא לבד. מדריך להורים שרוצים את שגרת השינה שלהם בחזרה
הילדים נכנסו למסגרת לא מזמן ובהרבה משפחות הם החלו להתעורר מוקדם יותר מהרגיל. יש שחושבים שהסיבה היא שהילד ישן מספיק והוא לא עייף, אז אולי כדאי לבטל את שינת הצהריים או לאחר את שעת ההשכבה, הכל כדי שהילד לא יתעורר מוקדם יותר. מדובר בטעויות שאם ההורים יעשו – הילד ימשיך ויקדים את שעת ההתעוררות שלו עוד ועוד.
למה הילד מתעורר מוקדם יותר בזמן קליטה לגן?
בזמן השינה מתחדשות כל מערכות הגוף, מתחזקת מערכת החיסון, מערכת עיבוד המידע וקבלת ההחלטות, מערכת הזיכרון עוברת עיבוד וכן מערכת הריכוז. במהלך השינה מופרשים מהמוח לדם הורמונים חיוניים כגון הורמון גדילה והורמון השינה. מנגד, בזמן קליטה למסגרת חדשה, הילד נמצא במצב של "עוררות גבוהה", מה שאומר שגופו הקטן מפריש יותר הורמוני סטרס ואדרנלין מבדרך כלל, אלו אותם הורמונים שאחראים לתגובות הגוף בזמן מצוקה, אחראים לשמור את הילד ערני וב"כוננות גבוהה" יותר מהרגיל ולהקל עליו את תהליך הקליטה.
הורמונים אלו מתנגשים בתהליך הרגוע של שינה ומנוחה ומונעים מהילד להמשיך לישון עד שעה מאוחרת, כאשר הפרשת הורמון השינה יורדת לקראת עלות הבוקר. לאורך הלילה, כאשר הילד ישן, מופרש במוח ובדם הורמון שינה באופן הדרגתי עולה: בתחילת הערב והלילה הגוף מפריש יותר הורמון שינה שמגיע לשיאו בשעות 00:00-03:00 ואז הגוף מתחיל להפריש בהדרגה פחות הורמון שינה, כחלק מתהליך טבעי שמטרתו לאפשר לילד להתעורר בקלות ליום חדש.
כתוצאה מריבוי הורמוני סטרס בדם בשלבי הקליטה, הורמוני הפעילות גוברים בשעות הבוקר המוקדמות על הורמון השינה ולכן הילד מתעורר מוקדם יותר מבעבר. ממש כמו אדם מבוגר שמוטרד במחשבות ומתעורר מוקדם יותר ומתקשה לחזור לישון.
מה עושים?
1. שגרה וטקסים: שמרו על סדר יום קבוע והשתמשו בטקסי שינה, במיוחד בתקופה זו של קליטה. על מנת להגביר את הפרשת הורמוני השינה ולהפחית את הפרשת הורמוני הפעילות, כדאי להיעזר בטקסים והתנהגויות קבועות שיעזרו לילד להיכנס לשינה בצורה רגועה וטובה.
הטקסים הקבועים שמומלצים לילד בכל גיל הם:
• טקס שינה בערב - ארוחת ערב ובסיומה בקבוק או הנקה (אם עוד נהוגים בביתכם). משם מיד למקלחת ומשם לחדר החשוך באווירה שקטה, פיג'מה, סיפור ולמיטה. בלי אוכל בחדר ובלי משחקים מיותרים.
• טקס שינה ביום - לקראת כל השכבה במהלך היום יש לבצע טקס קצר שכולל שיר והשכבה במיטה.
• טקס התעוררות מהשינה - מכל שינה, גם שנת יום וגם שנת לילה, מומלץ לבצע טקס התעוררות קבוע.
זכרו להחשיך את החדר לקראת כל שינה, גם ביום. ביום אין צורך לשמור על עלטה מלאה, מספיקה אווירת חושך. בלילה, חושך עלטה עם אור לילה קטן בחדר או במסדרון. כמו כן, התנהלו בשקט יחסי לקראת השינה, גם ביום. אין צורך להדמים את הבית לחלוטין אבל כן לשמור על אווירת שינה.
2. שמרו על שעת השכבה מוקדמת כמו בעבר: השכבה מוקדמת היא הסוד לסידור שעות השינה של ילדים. כאשר ילד מתעורר מוקדם, הורים רבים נוטים לחשוב שהוא לא עייף, "הספיקה לו השינה", ואז הם מאחרים לו את שעת ההשכבה. כתוצאה מכך, הילד נכנס למעגל קסמים שלילי של חוסר שינה ועייפות יתר, וממשיך להקדים את שעת ההתעוררות שלו כל יום עוד קצת. לכן, הקפידו שלא לאחר את שעת ההשכבה ואפילו להקדימה. ככל שתקדימו את ההשכבה, הילד יהנה מיותר הפרשה של הורמון שינה ולכן בעלות הבוקר, כאשר ההורמונים מתמודדים זה נגד זה, תהיה לו יכולת התמודדות טובה יותר בזכות ההקדמה.
הורים רבים בחרו בשעה 20:00 כשעת השכבה ומתפלאים לגלות כי ילדים צריכים ללכת לישון ממש כמו הציפורים, קרוב לשקיעה (בימינו 19:00). אם הילד שלכם אינו ישן צהריים יותר, השכיבו אותו לישון בשעה 18:00 בערב. ילד שישן צהריים יכול ללכת לישון בין 18:30 ל-19:30. וטיפ קטן - הילד הקטן הולך לישון ראשון, וככה מתקדמים בהדרגה לפי גילאי הילדים בבית.
עוד בערוץ הורים:
- המצאת המאה: רחוב האמהות העייפות
- 6 עצות שיעזרו לילד להירדם בכוחות עצמו
3. אל תורידו לו את שינת הצהריים: הורים רבים חושבים שהילד שמתעורר מוקדם כבר לא עייף ולכן מורידים לו את שנת הצהריים. במעשה זה, הם מכניסים את הילד למצב של עייפות יתר וחוסר בשעות שינה. אין צורך לשנות את כמות שעות השינה ביום שהייתה נהוגה עד כה, כך שאם הילד היה רגיל לישון בצהריים, אפשרו לו את המנוחה גם כעת.
אם הילד ישן פעמים ביום, אפשרו זאת, ואם הילד ישן רק שינה אחת באמצע היום – אפשרו מנוחה אחת ארוכה וטובה. אם הילד ישן שלוש שעות שינה ביום – אפשרו זאת, ואם ישן יותר או פחות – אפשרו לו את מה שהוא רגיל וצריך. וטיפ נוסף - אם ניתן להוסיף כעת באופן זמני שעות שינה ביום, זה עדיף (עד שתסתדר ההתעוררות המוקדמת בבוקר).
איך להתמודד עם שעת היקיצה בבוקר?
אחרי שווידאנו כי לא חסרות לילד שעות שינה והשכבנו אותו כמו בעבר או מוקדם יותר, נוכל כעת להתמקד בבעיית היקיצה המוקדמת בבוקר. קודם כל עליכם לקבוע את שעת היקיצה המוקדמת ביותר שאתם מוכנים לשרוד כעת באופן זמני. זוהי נקודת ההתחלה שלכם לתהליך. ההמלצה היא להתחיל בשעת זריחה ולא לפני כן ולכן כל התעוררות שלפני זריחת החמה היא התעוררות של "התבלבלות" ועליכם להחזיר את הילד לישון כאילו שהוא התעורר ב-1:00 בלילה.
רק התעוררות לאחר עלות האור (שעה 6:15 לערך) היא התעוררות בוקר. כעת עליכם לבחור את שעת ההשכמה הקבועה שאליה אתם שואפים להגיע בסיום התהליך - זוהי נקודת סיום התהליך מבחינתכם. מומלץ לבחור את השעה שהייתה נהוגה בביתלפני תהליך הקליטה לגן/בית ספר. זו השעה שהילד מכיר ויודע להתנהל בה וכעת זה לא זמן לשינויים קיצוניים.
לכתבות נוספות - היכנסו לפיייסבוק הורים של ynet
כאשר הילד מתעורר לראשונה אחרי 6:15, בצעו טקס בוקר כי זו נקודת ההתחלה והוא עמד ביעד הראשוני. כעת התקדמו בהדרגה וכל כמה ימים הזיזו את שעת ההתעוררות בעוד עשר דקות, ככה שתוך שבוע עד עשרה ימים תגיעו לשעת התעוררות נעימה וסבירה של 6:45-7:00 בבוקר.
חשוב להבין כי אם הילד התעורר מוקדם מדי והחזרתם אותו לישון, עליו לישון לפחות 30 דקות רצופות על מנת שהמוח שלו יחווה כניסה לשינה שקטה (תהליך ה"ריסט" של המוח מתרחש רק אחרי 30 דקות), ולכן אם התעורר לפני 30 דקות עליכם להחזירו לישון שוב.
זכרו כי הסוד הוא בהתנהלות עקבית, רגועה ומכבדת לשני הצדדים. בדרך הדרגתית זו, הילד יחווה הצלחות וכולכם תוכלו לאט לאט לחזור לשעת ההתעוררות שהייתה נהוגה בביתכם טרם תהליך הקליטה.
קליטה מוצלחת ושינה טובה לכולם.
הכותבת היא יועצת שינה, מדריכת הורים מטעם מכון אדלר ובעלת בית ספר להורות ושינה Mamamaya School
אנחנו מעדיפים שהשכמת הבוקר תתבצע על ידי הכלב. צפו: