מוטרדים ממשקל הילד? זה יעלה לכם ביחסים איתו
מחקר ישראלי חדש מוכיח כי ככל שהורים דואגים יותר למשקל הילד, הם מגדילים את הסיכון לקשיים ביחסים איתו בעתיד. החוקרת: "ממצאי המחקר מדגישים את המקום המרכזי שיש למשקל בחברה הישראלית"
מוטרדים מהמשקל של הילדים שלכם? מחקר חדש שנחשף היום (ד') בכנס הנגב לשלום הילד, מצא כי ככל שהורים דואגים יותר למשקל הילד, הם מגדילים את הסיכון לקשיים ביחסים עם הילד בעתיד. המחקר, אותו הובילה ד"ר נעמה עצבה-פוריה, ראש המגמה לפסיכולוגיה התפתחותית באוניברסיטת בן גוריון בנגב, נערך בשיתוף בית החולים סורוקה וכלל 55 משפחות, חלקן כוללות ילדים עם קשיי אכילה בהם התנגדות לאוכל, אכילה בררנית, מאבקי כוחות סביב אוכל ועוד.
נמצא כי במשפחות אלו קיים סיכון גבוה יותר לבעיות ביחסים עם ההורים. זאת לאור העובדה כי דאגת ההורים למשקל, בשונה מדאגה לאכילה מעטה, הינה מרכיב מרכזי המעצים קושי ביחסים הילדים מול ההורים.
מחקרים מצביעים על כך שכ-25% מכלל הילדים בגיל הרך סובלים מבעיות האכלה כלשהן, בהן סירוב חלקי או מלא של הילד לאכול, התניית אכילה ("רק אם תקנה לי", "רק מול הטלוויזיה") והתנהגויות אכילה לא רגילות, כמו ישנוניות בזמן האוכל, פליטות מרובות, הנקה עד גיל מאוחר, קושי בחשיפה למזונות חדשים ואכילת מגוון מצומצם של מזונות.
אולי יעניין אותך גם:
- ארוחות עשר: הילדים שכולם מקנאים בהם
- בררנות באוכל: "אבל זה לא טעים לי"
- הילדים שלא יכולים לאכול מוצרי חלב
הבעיה גדלה משנה לשנה
"ממצאי המחקר מדגישים את המקום המרכזי שיש למשקל בחברה הישראלית", מסבירה ד"ר עצבה-פוריה. "ילדים בתת משקל הופכים פעמים רבות למבוגרים עם השמנת יתר. עלינו להוריד את הזרקור מהמשקל של הילד ולהתמקד באכילה בריאה ובבנייה של דפוסי אכילה בריאים".
הבעיה נמשכת גם בקרב ילדים בוגרים יותר. ח"כ מירב בן ארי, העלתה את נושא ההשמנה של ילדים בגילאים אלו במהלך הדיון וטענה, כי "במשך שנים התעלמה מדינת ישראל מנושא ההשמנה של ילדים, כך שהבעיה גדלה משנה לשנה. לפי הנתונים האחרונים, אחד מכל שלושה ילדים בגילאי 5-12 סובל מעודף משקל".
עוד חשפה ח"כ בן-ארי כי "רוב הילדים השמנים מגיעים ממשפחות רווחה. יש המון גורמים לכך אבל כמובן שגם להורים יש תפקיד משמעותי. בקרב האוכלוסייה הערבית המצב אף חריף יותר כש-40% מהילדים הערבים בישראל בגילאי 12 סובלים מהשמנת יתר. יש כאן בעיה בריאותית אמיתית שצריך להתמודד איתה".
"ישראל נמצאת במקום רע בעניין השמנת יתר"
עירית ליבנה, המפקחת על תחום הבריאות במינהל הפדגוגי במשרד החינוך, אמרה בתגובה לדברים אלו, כי החל משנת הלימודים הבאה - תשע"ח, כל עובד הוראה שמקבל הכשרה במכללות יקבל הכשרה של בריאות. מעל אלף בתי ספר בישראל כבר הוכרזו כמקדמי בריאות במדדים בינלאומיים. היעד הבין-משרדי הוא שעד 2020 זה יהיה הסטנדרט בכל מערכת החינוך בישראל.
ד"ר אלון חיים, מנהל המרפאה לניתוחים בריאטריים בילדים, מבית החולים סורוקה, קורא לחקיקה ברורה בנושא: "מדינת ישראל נמצאת במקום רע מאוד ביחס לעולם בעניין השמנת יתר. בעולם הוכיחו באופן ברור שאחד הדברים הכי אפקטיביים בכל הנוגע למניעת השמנה הוא עיגון הנושא והסדרתו באמצעות חקיקה ותקנות".
מה כדאי לתת לילדים לאכול בבוקר? צפו: