אוכלים בגדול: מתכונים לארוחה רבת סועדים
הזמנתם לחג את כל העולם ואשתו? כך תעשו את זה בגדול: השף שאול בן אדרת נותן מתכונים למנות גדולות שאפשר להניח במרכז השולחן ולחלוק עם שאר הסועדים
צילום: ירון ברנר
סיר קציצות
ארטישוק ירושלמי עם פטריות שלמות וקציצות בקר ברוטב לימון הל ומשמש מיובש. מנה קלה להכנה, שאפשר להכין יום לפני, ולהגיש עם הסיר למרכז השולחן.
המצרכים (ל-18 סועדים):
לקציצות -
1/2 1 ק"ג בשר בקר טחון
300 גר' שומן כבש טחון
4 בצלים סגולים קצוצים
2 צרורות פטרוזיליה קצוצה
250 גר' צנוברים קלויים
4 ביצים
8 כפות שמן זית
מלח פלפל
לתבשיל -
2 ק"ג ארטישוק ירושלמי קלוף
300 גר' משמש מיובש
15 יח' פטריות שמפניון שלמות גודל בינוני
15 יח' פטריות פורטובלה שלמות גודל בינוני
2 ענפי רוזמרין
20 תרמילי הל מעוכים
10 שיני שום קלופות
3 כוסות מיץ תפוזים
3 כוס מים או ציר ירקות
מלח פלפל
אופן ההכנה:
- לקציצות - מערבבים את כל המרכיבים היטב, ויוצרים קציצות במשקל 50 גר' כל אחת (בגודל כדור פינג פונג).
- לתבשיל - מרתיחים במים את הארטישוק הירושלמי כחצי שעה, עד לריכוך.
- במחבת מטגנים עם שמן זית את הקציצות עד לקבלת צבע שחום, כ-3 דקות מכל צד.
- מניחים בסיר כל מרכיבי התבשיל, ומבשלים על להבה נמוכה כחצי שעה.
עופות שלמים אפוים במלח עם קריספי לימון וגרגירי רימון
המצרכים (ל-18מנות):
4-6 עופיונים שלמים טריים במשקל 500 גרם ליחידה
1 ק"ג מלח בישול עבה
4 ענפי רוזמרין
20 שיני שום עם קליפה
4 לימונים פרוסות לטבעות בעובי 1/2 ס"מ
1 כוס גרעיני רימון
אופן ההכנה:
- מניחים עופות במרכז תבנית, שופכים בדפנות התבנית את המלח (אסור שהמלח יבוא במגע עם העוף).
- מכניסים ענף רוזמרין ו-5 שיני שום לישבן העוף, למפזרים פרוסות לימון מסביב ועל העוף.
- מכניסים לתנור לטמפרטורה של 200 מעלות, למשך 50 דקות.
- מפזרים גרגירי רימון בהגשה.
עוגת אורז מבושמת בהל וקינמון עם פיסטוקים ופרחי כרובית
המצרכים (ל-18 סועדים):
4 כוסות אורז יסמין
5 כוסות מים
1 כפית מלח דק
100 גר' פיסטוק קלוף וקלוי
20 תרמלי הל מעוכים
2 מקלות קינמון
100 גר' צימוקים
1 ראש כרובית בנוני
4 כפות שמן זית
אופן ההכנה:
- מפרידים את ראש הכרובית לפרחים קטנים, ומטגנים עם שמן זית עד לקבלת גוון חום זהוב.
- מבשלים אורז במים ומלח בצורה הקלאסית, ומוסיפים הל, קינמון, צימוקים ופרחי כרובית. מבשלים עד שהאורז מוכן.
- מעבירים לקערה או לצלחת עמוקה. מהדקים והופכים ולפוך על צלחת שטוחה שיראה כמו עוגה.
- מקשטים מעל בפיסטוקים קלויים.
פילה סלמון שלם בלימונים כבושים וסלק
המצרכים (ל- 18 מנות):
1 פילה מדג שלם במשקל 1.5 ק"ג נקי מעצמות (להשאיר את העור)
1/2 כוס יין לבן יבש
1 כוס מחית לימון כבוש
2 סלקים בינונים, קלופים ופרוסים דק לטבעות (לפרוס במנדולינה)
20 יחידות זיתים שחורים מגולענים
20 שיני שום שלמות קלופות
6 כפות שמן זית
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
- בתבנית אפיה עם נייר אפיה מניחים את פילה הדג. מוסיפים מלח ופלפל.
- מורחים על הדג לימון כבוש.
- במרכז הפילה מניחים בצורת קשקשים במרכז את טבעות הסלק.
- נועצים קסמים כדי שהסלק לא יזוז ויתקפל (לא לשכוח להוציא את הקיסמים בתום האפיה).
- מטפטפים מעל שמן זית ויין לבן. בצדי התבנית מפזרים שיני שום וזיתים מגולענים.
- אופים בתנור בחום של 200 מעלות למשך 20 דקות.
- מגישים לצד סלט רימונים.
סלט רימונים
המצרכים:
3 יח' רימון, להפריד את הגרעינים
1 כוס פולי אדממה קלופים
צרור נענע שמופרדות לעלים
20 זיתי טאסוס מגולענים
6 כפות שמן זית
מיץ לימון מ-2 לימונים
מלח פלפל
אופן ההכנה:
- לערבב את כל המרכיבים בקערה.
- לתבל, ולהגיש.
חלה שלמה או כיכר לחם במילוי חצילים, בשר טחון ופיסטוקים
המצרכים (ל-8 מנות):
1 לחם גדול ומרשים או לחם מחמצת או לחם כפרי עגול או חלה מתוקה
6 חצילים
4 שיני שום
6 כפות שמן זית
לבשר -
800 גר' בשר בקר או כבש טחון
200 גר' שומן כבש טחון
2 בצלים קצוצים
100 גר' פיסטוק קלוי קלוף וטחון גס במעבד מזון
אופן ההכנה:
- שורפים חצילים על אש גלויה כ- 15 דקות, על שהקליפה שרופה, והחציל מיובש ומצומק.
- קולפים חציל ומשאירים מעט קליפה. קוצצים ומועכים במזלג.
- מוסיפים 3 כפות שמן זית, 6 שיני שום קצוצות, מלח פלפל ו-50 גר' פיסטוק.
- מטגנים בצל עד שמתקבל גוון זהוב.
- מוסיפים את הבשר והשומן, ומטגנים כ-5 דקות נוספות.
- מוסיפים את 50 גר' הפיסטוקים הנותרים, ומערבבים. מוסיפים מלח ופלפל. מערבבים את הבשר עם החציל.
- מורידים את כיפת הלחם וגם מעט מהלחם הרך מפנים.
- יוצקים את תערובת החציל והבשר לתוך הלחם.
- מכניסים לתנור לטמפרטורה של 180 מעלות למשך כ-10 דקות. מקשטים עם פיסטוקים שלמים ומגישים.