רגע לפני החג: בוטלה חלוקת כרטיסי מזון לנזקקים
פרסום ראשון: משרד הרווחה התכוון לחלק מדי חודש כרטיסי מזון בשווי 375 שקל ל-10,000 מהמשפחות הכי עניות בישראל. בעקבות טענות של עמותת לתת למינהל לא תקין ושהמיזם לא ישיג את מטרתו, נסוגו ראשי משרד הרווחה מהמיזם, ביטלו אותו והחליטו לעבור להליך מכרזי. המשמעות: עיכוב של חודשים בסיוע
כשבוע וחצי לפני ראש השנה, משרד הרווחה ביטל את "המיזם הלאומי לביטחון תזונתי" שהיה אמור לספק כרטיסי מזון בשווי של 375 שקל ל-10,000 משפחות. ל-ynet נודע כי בעקבות התנגדות שהגישה עמותת "לתת" נגד המיזם, שעלותו 38 מיליון שקל, החליטו ראשי משרד הרווחה לצאת במכרז לביצועו, אבל במקום שייצא לפועל כבר בחגי תשרי הוא יידחה בחודשים ארוכים.
לפי דו"ח הביטוח הלאומי מפברואר 2014, 18.8 אחוזים מהמשפחות בישראל - 243 אלף משפחות - סובלות מאי-ביטחון תזונתי, המוגדר במדינות המפותחות "נגישות לא סדירה למזון בכמות מספקת המאפשרת חיים בריאים ופעילים". לפי הביטוח הלאומי, שיעורן של המשפחות הסובלות מאי-ביטחון תזונתי קל עד מתון הוא 10.2 אחוזים, ואילו שיעור המשפחות הסובלות מאי-ביטחון תזונתי ניכר הוא 8.6 אחוזים. הטיפול בתחום זה סבל מהזנחה ממשלתית ארוכת שנים ומשורה של החלטות ממשלה להקצאת כספים שבוטלו בסופו של דבר. בפברואר 2014 הגישה המועצה הלאומית לביטחון תזונתי את עיקרי המלצותיה למלחמה בתופעה, בעלות של כחצי מיליארד שקל בשנה.
בחודש אוגוסט האחרון, כמעט שנתיים וחצי מאז פרסמה המועצה את המלצותיה, פרסם משרד הרווחה את כוונתו לצאת למיזם ללא מכרז וזאת בשיתוף עמותת "אשל ירושלים" ועמותת "לקט ישראל". על פי התוכנית המקורית, משרד הרווחה היה אמור להקצות לטובת המיזם כ-18 מיליון שקל, 18 מיליון שקל נוספים היו אמורים להגיע מעמותות ושני מיליון שקל נוספים מהרשויות המקומיות - ובסך הכול 38 מיליון.
המיזם היה אמור לפעול ב-32 רשויות מקומיות ולספק מדי חודש כרטיסי מזון ל-10,000 משפחות הסובלות מאי-ביטחון תזונתי חמור, בתוספת של משלוחי פירות וירקות. מדובר במשפחות העניות ביותר במדינת ישראל. הכוונה הייתה שהמיזם ייצא לפועל בחגי תשרי השנה.
התקשרות ללא מכרז מחייבת הגשת בקשת "פטור ממכרז" לחשב הכללי במשרד האוצר. במצב כזה משרד הרווחה היה מחויב לפרסם ברבים את כוונתו, כדי לאפשר לציבור להגיש התנגדויות, והתנגדות אכן הגיעה - וממקום לא צפוי. עמותת "לתת", אשר חרטה על דגלה סיוע במזון לאוכלוסיות מוחלשות, הגישה את עיקר ההתנגדות לקיום המיזם, תוך שהיא מפרטת שורה של נימוקים מקצועיים הכופרים ביעילות המיזם וביכולתו להשיג את מטרתו. אחד הגורמים שהיה שותף למיזם החדש תקף במילים חריפות את העמותה: "איך ייתכן שדווקא עמותה שרוצה לסייע לאוכלוסיות מוחלשות היא זו שמונעת מהן מזון וכסף?"
בעקבות ההתנגדות הוחלט במשרד הרווחה לעבור להליך מכרזי, ובימים אלה נכתב המכרז. המשמעות בפועל היא שהמיזם לא ייצא לפועל בחגי תשרי ויידחה בחודשים ארוכים, עד ל-2017. מדובר בפעם הראשונה שהמדינה לוקחת אחריות באופן פעיל לטיפול באי-ביטחון התזונתי, אבל רק בעשירית מהמשפחות הסובלות מכך. כעת גם המיזם הזה בוטל, או לכל הפחות נדחה.
ממשרד העבודה והרווחה נמסר בתגובה: "שר העבודה והרווחה חיים כץ החליט לראשונה על מדיניות שתקנה ביטחון תזונתי לאורך כל ימות השנה ובצורה מכובדת, בדמות כרטיסים לרכישת מזון ברשתות המזון, כאחד האדם, במקום תורים לקבלת מזון או ארגזים במפתן הדלת. משרד העבודה והרווחה כפוף לחוקים המחייבים הליכים ליישום המדיניות ופועל על פיהם. המיזם יועד לחגי תשרי הקרובים, אולם לנוכח ההסתייגויות שהוגשו על ידי עמותת 'לתת', הפעלת הפרויקט נדחתה בחודשיים. הגורמים המקצועיים
במשרד עושים בימים אלה את מרב המאמצים על מנת להוציאו לפועל כמתוכנן".
מעמותת "לתת" נמסר בתגובה: "עמדותינו התקבלו על ידי יו"ר המועצה הארצית לביטחון תזונתי וועדת ההיגוי שמינה מנכ''ל משרד הרווחה לטיפול בנושא. לו היו פועלים במתווה זה היה ניתן לסייע לאלפי משפחות נוספות ולא לזרוק לפח כ-10 מיליון שקל, כפי שהיה עלול לקרות על ידי מתן הכרטיסים. מי שמעכב את הקמת המיזם הלאומי הוא שר הרווחה. לראיה, אפילו שקל אחד מתוך 25 מיליון השקלים שהובטחו לשנת 2016 עדיין לא הגיע לשטח, וכוונת משרד הרווחה הייתה ועודנה להשתמש ברוב הכסף שיועד ל-2016 רק במהלך 2017. בנוסף, עם 17 או 25 מיליון שקל אפשר לתת מענה רק לאחוז אחד מהצורך, אשר עומד על מיליארד וחצי שקל בשנה. במקום לעסוק בספינים נגד ארגונים חברתיים, ראוי ששר הרווחה יעמוד בהתחייבות שלו להכניס 100 מיליון שקל לבסיס התקציב עבור אי-ביטחון תזונתי, יסביר לציבור כיצד הוא מתכוון לקחת אחריות על טיפול מלא בבעיה ולצמצם את העוני בישראל".
מנכ"ל לקט ישראל, גידי כרוך: "מדי שנה בתקופת החגים יש דרישה מצד העמותות לכמויות גדולות יותר של מזון, ואנו עושים מאמצים בכדי לספק את הבקשות. השנה, לראשונה, התחלנו בשיתוף פעולה עם משרד הרווחה ואש"ל ירושלים שמטרתו מיזם לביטחון תזונתי המבוסס על הצלת מזון. כבר לפני כשלושה חודשים התחלנו, יחד עם אש"ל ירושלים, בפיילוט מוצלח שכלל 1,300 משפחות, וחיכינו להתרחבותו לכדי 10,000 משפחות. צר לי שבסופו של דבר, ובשל התנגדויות שונות, המיזם מתעכב. אין ספק שבשל עיכוב זה ייפגעו המשפחות הזקוקות כל כך לתמיכה. אני מקווה שלאחר המכרז נוכל להמשיך לפעול בנושא זה. בינתיים אנחנו ממשיכים לספק מזון במשאבים העומדים לרשותינו, לכ-175 אלף נזקקים בשבוע".