שתף קטע נבחר

 

עיתון שמתנגד לארדואן זכה ב"נובל האלטרנטיבי"

המלאכים שמצילים אזרחים סורים מהבניינים שהופצצו, פעילת זכויות נשים במצרים, רוסייה שמסייעת לפליטים וכלי תקשורת שידוע בהתנגדות לנשיא טורקיה. אלה הזוכים בפרס "הקיום הנכון" לשנת 2016

ארגון מתנדבים שמחלץ אזרחים מבניינים שהופצצו בסוריה הוא אחד הזוכים בפרס "הקיום הנכון", שידוע גם בשם "פרס נובל האלטרנטיבי". הארגון חולק השנה את הפרס עם פעילות ממצרים ומרוסיה, ועם עיתון טורקי עצמאי.

 

ועדת הפרס בשבדיה הכריזה היום (ה') על הזוכים: ארגון ההגנה האזרחית בסוריה, שחבריו מכונים "הקסדות הלבנות". פעילת זכויות הנשים המצרייה מוזן חסן והארגון "נזרה למחקרים פמיניסטיים". סבטלנה גנושקינה, פעילה רוסייה למען פליטים והעיתון הטורקי "ג'ומהורייט", עיתון חילוני שידוע בהתנגדותו לשלטון הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן. הזוכים יחלקו מענק של שלושה מיליון קרונות שוודיות - כ-350 אלף דולר.

"הקסדות הלבנות" בסוריה (צילום: AP) (צילום: AP)
"הקסדות הלבנות" בסוריה(צילום: AP)

קאן דונדאר, לשעבר עורך "ג'ומהורייט" (צילום: AP) (צילום: AP)
קאן דונדאר, לשעבר עורך "ג'ומהורייט"(צילום: AP)
 

עיתונאים נעצרים בטורקיה אחרי ההפיכה שכשלה (צילום: AP) (צילום: AP)
עיתונאים נעצרים בטורקיה אחרי ההפיכה שכשלה(צילום: AP)

"פרס הקיום הנכון" נוסד ב-1980 על ידי הפילנתרופ יעקב פון אקסל, כהוקרת תודה לאנשים שפרסי נובל "מתעלמים מהם". אחייניתו של המייסד, אולה פול אקסל, שעומדת כיום בראש העמותה שמעניקה את הפרס, אמרה כי "חתני הפרס השנה מתמודדים עם כמה מהבעיות הגלובליות הבוערות ביותר – מלחמה, חופש ביטוי, זכויות נשים ושטף המהגרים".

 

על "הקסדות הלבנות", קבוצת המתנדבים, אמרה ועדת הפרס כי הם זכו בו בזכות "אומץ יוצא דופן, החמלה והמעורבות ההומניטארית של הצלת אזרחים מההרס של מלחמת האזרחים הסורית". חסן והארגון הפמיניסטי שלה "דרשו שוויון זכויות לנשים בנסיבות שבהן הן עמדו בפני אלימות מתמשכת, ניצול ואפליה".

סבטלנה גנושקינה (צילום: AP) (צילום: AP)
סבטלנה גנושקינה(צילום: AP)
  

בנימוקי הזכייה נאמר כי הארגון של חסן תיעד הפרת זכויות אדם ותיאם את התגובה לתקיפות מיניות של נשים בהפגנות הענק ב-2011 במצרים, וגם בתקופה שלאחר ההפיכה. על גנושקינה, פעילת זכויות אדם בת 74, נאמר כי עבודתה קידמה "זכויות אדם וצדק לפליטים ולמי שנכפה עליו להגר, וסובלנות כלפי קבוצות אתניות".

 

העיתון העצמאי "ג'ומהורייט" קיבל שבחים על "עיתונאות חוקרת חסרת פחד", לנוכח "דיכוי, צנזורה, איומי מוות ומאסרים". קאן דונדאר, עורך העיתון לשעבר, ונציגו באנקרה, ארדם גול, נידונו בחודש מאי לחמש שנות מאסר בעקבות דיווחים בעיתון על הברחת נשק מטורקיה למורדים הסורים. השניים ערערו על גזר הדין. בשנה האחרונה הגביר ארדואן את מאבקו בתקשורת שמזוהה עם האופוזיציה. עיתונים נסגרו ולאחר ההפיכה נעצרו עיתונאים שמזוהים עם איש הדת הגולה, פתהוללה גולן, שלטענת הממשלה תכנן את ההפיכה.

 

בשנת 2010 זכה הארגון הישראלי "רופאים למען זכויות אדם" בפרס "הקיום הנכון", יחד עם שלושה ארגונים נוספים. בעבר זכו בפרס בין השאר מרגל האטום מרדכי ואנונו, ופעיל השלום אורי אבנרי.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים