שתף קטע נבחר

 

הילדים שמסתדרים בלי סמארטפון

נראה שכמעט כל ילד מסתובב עם טלפון משוכלל וכל חייו החברתיים סובבים סביב הוואטסאפ, אבל יש גם ילדים שגדלים אחרת ויש הורים שעומדים איתנים מול הלחץ החברתי. אז איך זה עובד בדיוק ועד כמה יש חילוקי דעות בבית על הנושא?

"הבת שלי קיבלה את המכשיר הנייד הראשון שלה לבת מצווה", מספרת ליאור סער, אמא לבת 12. "זה לא הפריע לה לבקש מאיתנו שנקנה לה טלפון נייד כבר בכיתה ד'. זה לא שהיא באמת הייתה צריכה להודיע לנו איפה היא נמצאת, כי במקרים כאלה היא תמיד יכלה לבקש להתקשר מהטלפון של המדריכה, המורה או החברה. אחרי בית הספר היא הייתה הולכת למועדונית עד ארבע או חמש אחר הצהרים ואם הייתי צריכה אותה הייתי מתקשרת למישהו מהצוות".

 

האם טלפון נייד לילדים הוא צורך או סמל סטטוס ותוצאה של לחץ חברתי? הרבה מאוד ילדים מסתובבים עם סמארטפון, מתכתבים בוואטסאפ ומעלים תמונות לאינסטגרם, אבל נשארו גם כאלו שעדיין מסתובבים בלי טלפון, בעיקר ילדים להורים על דעה נחרצת בנושא. ניסינו להבין מהם איך זה אפשרי.

 

הסחת דעת מיותרת

"ברור שהבת שלי כעסה עלינו מאוד שאנחנו לא מסכימים ועשיתי לה לא מעט שיחות על ערכים", מספרת סער. "הסברתי לה שזה לא הכרחי, זה בעיקר בשביל קבוצות וואטסאפ ואני פשוט לא אוהבת את ההתעסקות הזו כי בעיניי זו הסחת דעת מיותרת. לפני שהיה לה טלפון, היו מוסיפים אותי לקבוצות וואטסאפ שונות ותמיד הייתי יוצאת מהן, אבא שלה היה נשאר".

 

 

ליאור סער: "לא אוהבת את ההתעסקות בווטסאפ" (צילום: אלבום פרטי) (צילום: אלבום פרטי)
ליאור סער: "לא אוהבת את ההתעסקות בווטסאפ"(צילום: אלבום פרטי)

- היא ידעה שהיא מקבלת טלפון לגיל 12?

"מבחינתי גם לא הייתי קונה לה את המכשיר גם עכשיו, אבל היא התחילה ללמוד בבית ספר מחוץ לקיבוץ ומדובר בנסיעה רחוקה יותר, אז כבר לא הייתה לי ברירה. היא מאוד שמחה לקבל את המתנה. עכשיו היא סוף סוף יכולה להצטרף לכל קבוצות הווטסאפ למיניהן. הסברתי לה שאני הולכת לערוך לה מדי פעם בדיקות פתע ולקרוא את ההודעות שם. חוץ מזה, פייסבוק או אינסטגרם היא לא פתחה. היא מאוד רצתה מכשיר חדש, אבל הסברתי לה שעם הטלפון באה האחריות - היא צריכה להיות זמינה בשבילי, להטעין אותו, להיזהר לא לשבור. בסופו של דבר התפשרנו על המכשיר הישן של אחיה הגדול, שגם קיבל את המכשיר כשהיה בגילה".

 

הילד למד להיות יותר אחראי

גם לילדיה של ליאת כפיר (11, 8 ו-3) אין עדיין טלפון והם מסתדרים מצוין. "הקטנה עדיין קטנה ורק לפעמים משחקת במכשיר שלי. לעומת זאת, כששני הגדולים התחילו לבקש טלפון משלהם, הסברתי להם פשוט מאוד – אין לי יכולת כלכלית כרגע", אומרת כפיר. "החלטתי שאני לא מייפה את המציאות אלא מסבירה להם את המצב כפי שהיא. אם הם רוצים לשחק, יש להם טאבלט שהם משתמשים בו בבית. חוץ מזה, הבן הגדול בכלל לא אוהב מחשב או גאדג'טים, הוא מעדיף לשחק בחוץ, כדורגל למשל. מבחינת קבוצות הוואטסאפ השונות, אני צורפתי אליהן ולכן גם ההודעות לא מתפספסות".

 

- איך את מסתדרת מבחינת הזמינות שלהם?

"הבן הקטן מגיע לבית הספר וחוזר ממנו בהסעה, אז זו בכלל לא בעיה. הבן הגדול לומד קצת רחוק מהבית, במרחק הליכה של כחצי שעה. מודה, כשרק התחיל לחזור הביתה בעצמו, לבי היה מחסיר פעימה אם היה מאחר או הולך לחבר בלי להודיע לי. אחרי כמה שיחות וסנקציות שנאלצתי להפעיל, הסברתי לו שאם הוא לא מודיע שהוא מתעכב, ביום למחרת הוא לא יוכל ללכת לחבר. אחרי כמה פספוסים בסופו של דבר הכל הסתדר. הוא זוכר להודיע לי או לחזור הביתה בזמן, להשאיר את התיק ואז ללכת לחברים. לדעתי זה אפילו מפתח אצלו אחריות גדולה יותר".

 

לא נכנעים

לימור ברק, אמא לבן 15, בן 10 ובת 8 מתנגדת לטלפון נייד נחרצות, בעיקר בגלל קבוצות הוואטסאפ למיניהן והחשש מחרמות או שיימינג. "לבני הבכור לא היה טלפון נייד עד כיתה ו' לפחות", היא אומרת. "הסתדרנו נפלא, כי יש הסעה לבית הספר ובחזרה ובבית יש טלפון קווי. כך גם עם הבן האמצעי עכשיו, אף על פי שיש לו מכשיר בלי קו שהוא יכול לשחק בו. כמובן זה לא מפריע לו להפעיל עלינו לחץ כל הזמן ולבקש שיהיה לו טלפון נייד כמו לחבריו בכיתה, אבל אנחנו לא מוכנים להיכנע, עד שנראה בזה צורך ממשי. דרך אגב, גם אחרי שקיבל מכשיר עם קו משלו, הבן הבכור בקושי משתמש בו. כוח של הרגל. ומבחינת כל מיני הודעות מנהלה ושיעורי בית - לקבוצות וואטסאפ הוסיפו אותי ולכן כשיש הודעה חשובה, אני דואגת להעביר אותה לילדים".

 

משפחת ברק (צילום: אלבום פרטי)
משפחת ברק(צילום: אלבום פרטי)

היום שהילדה גילתה את הסלפי

יש הורים שהחליטו למנוע מהילדים סמארטפון רק אחרי שדברים התחילו להסתבך. "הבת הגדולה שלי קיבלה את הטלפון הראשון שלה בגיל מאד צעיר", מספרת נינה, אמא לבת 15.5 ובת 11.5, שהעדיפה להישאר בעילום שם. "כבר בכיתה ב' היה לה טלפון רגיל (לא סמארטפון). קנינו לה אותו בגלל שהיו לה הרבה חוגים מחוץ לבית ולכן היינו צריכים להיות עם יד על הדופק בכל הנוגע להסעות, הגעות ואיסופים".

 

- מתי הטלפון כבר נראה לך לא כל כך ידידותי?

"כשהייתה בת 12 בערך היא קיבלה סמארטפון והדברים התחילו להסתבך. פעם או פעמיים היא העליבה ילד בקבוצת וואטסאפ או מישהו העליב אותה, אבל אלה היו בעיות קטנות שטופלו נקודתית, עד שהילדה גילתה את הסלפי. במשך שעות היא הייתה מתאפרת, יש לומר בדרך מאוד יצירתית, אך לא מתאימה כלל לגיל שלה. מתאפרת ומצלמת את עצמה אינספור פעמים. יום אחד אמא של אחת החברות שלה התקשרה אליי וסיפרה שהבת שלי העלתה תמונה לאינסטגרם שכדאי לי לראות. לי או לבן זוגי לא היה אינסטגרם, פתחנו חשבון במיוחד וכשראינו איזה תמונות היא מעלה, לא ידעתי מה לעשות.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

"היא צילמה את עצמה עם עוד שתי חברות, מאופרות בכבדות כמוה, לבושות בחולצות חושפניות, עם שפתיים משורבבות. ועדיין, החלטתי שאני מטפלת בזה ברגישות. דיברתי איתה והסברתי לה שאם היא לא יוצאת ככה מהבית, היא לא יכולה להעלות תמונה כזאת לאינסטגרם. לפרק זמן קצר זה עבד, אבל אז שמתי לב שהילדה מסתובבת בחוסר שקט.

 

"התחלתי לשאול שאלות, כדי להבין מה קרה, ובסופו של דבר היא הודתה שהיא עוברת הטרדות על ידי גברים באינסטגרם. פנו אליה אנשים מבוגרים בצורה ישירה שלא משאירה מקום לספק. הגעתי למצב שאני מרימה טלפון לבן אדם ומסבירה לו שאם הוא לא יפסיק להטריד את בתי, אני פונה למשטרה. בשלב הבא החלטתי להתקין על המכשיר שלה תוכנת מעקב.

 

"רגע לפני שחתמנו על העסקה, השתמשתי בתוכנה במשך כמה ימים בתור ניסוי והבנתי שאני פשוט לא אעמוד בסריקה וקריאה של כל כך הרבה מידע. החלטתי שאני לוקחת לה את המכשיר. זה היה רגע משבר מאוד קשה. למרות הבנתה את המצב, היא המשיכה לחפש מכשירים להשתמש בהם לוואטסאפ – טלפון ישן שלי, מכשיר של חברים שכבר לא היה בשימוש, בעקשנות רבה. הייתה לנו שנה מאוד קשה, עד שהבת שלי נגמלה סופית משימוש בטלפון".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

- את שוקלת להחזיר לה את המכשיר?

"כרגע יש לה מכשיר פשוט, לשיחות בלבד. אני שוקלת להחזיר את הסמארטפון ביום הולדתה ה-16 כי אני סומכת עליה. היא מאד התבגרה ואף כמה וכמה פעמים אמרה לי שהיא מודה לי על מה שעשיתי. גם הבת הקטנה תקבל מכשיר טלפון לבת מצווה שלה, גם בגלל אחותה וגם כי אני בטוחה שהיא תשתמש בו באחריות".

 

אולי יעניין אותך גם:

- "אמא, את לא שמנה"

- 60 שניות על ילדים עצמאיים

- המצאת המאה: רחוב האמהות העייפות

 

לכולם יש

"כל יום אני שומע לפחות מהורה אחד את המשפט הבא: 'הילד שלי הוא היחידי בכיתה שאין לו סמארטפון'", אומר ד"ר תמר ליאון, אנתרופולוג יישומי, חוקר תרבות צעירה. "אני מציע מיד להירגע. הרבה ילדים פשוט אומרים 'אני היחיד'. נכון שיש קבוצה של ילדים שההורים שלהם קונים להם מכשיר טלפון, ולא סתם טלפון בשביל לשמור על קשר, אלא סמארטפון. הטלפון פותר להורים את הבעיה, סמארטפון מיועד במלואו בשביל השעשועים של הילד.

 

- אבל נראה שבאמת לכולם יש טלפון

"כבר לפני שלוש שנים ל-50% מהילדים בכיתה א'  בישראל היה טלפון ברשותם. בדרך כלל הורים קונים טלפון כשהילד נכנס לבית ספר (אם ההורים מודעים אז הם יקנו לו טלפון פשוט, ואם לא - סמארטפון). גם ילדים שחוזרים מבית הספר לבד או הולכים להרבה חוגים, מקבלים טלפון כי הוריהם דואגים. סוג נוסף של ילדים שמקבלים טלפון הוא בעקבות שדרוג המכשיר של ההורה. אבא קנה לעצמו אייפון 6 ואת אייפון 4 הוא ייתן לילד הקטן (כי לגדולים כבר יש טלפון משלהם). זה יצר תופעה שיש אפילו ילדי הגן שמסתובבים עם סמארטפון".

 

- מתי זה הופך להיות בעייתי?

"כאשר כל התנהלות חברתית מתקיימת דרך הטלפון - החל ממדריך בצופים ועד המורה בכיתה. נכון לרגע זה המאבק הזה על 'העיניים של הילדים' נמצא בכיתה ד'. בכיתות נמוכות יותר ההורים עדיין לא חשים שהילדים מרוכזים בטלפון מאשר בחיים בחוץ. אבל ההורים מתחילים להישבר בגיל צעיר יותר.

 

"מבחינה נוירולוגית וחברתית וגם מבחינת ההגנה על הילד מכל ההודעות והשיימינג, אם הילד בבית ספר יסודי הוא היחיד בכיתה שאין לו סמארטפון, עדיין ההורה והילד מרווחים. בכיתה ז' הדבר משתנה. היכולת של הילד להקל על עצמו בפני תקשורת אלימה שקורית שם ומשחקים וכל שאר הדברים – זה רווח עצום.

 

- אז מה עושים?

"גם אחרי שנותנים סמארטפון לילד צריך לדאוג להגנה, למשל להחתים את הילד על החוזה (יש כאלה באינטרנט, אפשר למצוא אותם בקלות). אפשר ליצור מגבלות, למשל, 'בזמן השיעור את לא פותחת את הטלפון', 'בהפסקה אתה מתקשר עם אחרים ולא יושב בתוך הטלפון'. כישורים חברתיים היום נחשבים להכי מבוקשים בשוק העבודה. כדי שהילד יצליח, חייבים לפתוח אצלו את המיומנויות האלה.

 

"עוד נתון מעניין שחשוב לי להביא כאן: הילדים של היום ישנים בממוצע שעתיים פחות מאשר ילדים לפני 20 שנה. הכל תודות לטלפון חכם שנמצא כל הזמן לידם וגם בזמן שינה הם נוטים לענות ולשחק איתו. מסכי טלפון בחושך פוגעים בייצור מלטונין, שגם מפריע לשינה. אז אם קונים לילד סמארטפון, קנו יחד גם שעון מעורר רגיל. חשוב להסביר לילד - משעה מסוימת הטלפון נמצא בהטענה בחוץ ואתה יכול להתעורר משעון מעורר.

 

"כמובן בארוחת ערב לאף אחד אין טלפונים, לא משחקים בטלפון במהלך שיחה משפחתית או כאשר מתארחים אצל המשפחה. כל הכללים האלה חייבים להיו נוקשים מאוד, כדי שבסופו של דבר נוכל לעודד שימוש אקראי של הילדים שלנו בסמארטפון".


מתי כדאי לקנות טלפון נייד לילדים? צפו בראיון:

 

צילם: אבי חי ניר כהן

צילם: אבי חי ניר כהן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אבל איך נסתדר בלי סלפי?
צילום: shutterstock
מומלצים