לא יקבלו סיוע: "נעשה חג עם מה שאין, לא יהיה שמח"
ב-ynet נחשף כי התוכנית למתן סיוע תזונתי בחודשים הקרובים לעשרת אלפים משפחות עניות בוטלה, ועבור חלקן מדובר במכה של ממש. "אין במדינה הזאת כבוד או חיים, צוחקים עלינו", אומר שלמה בן זקן המרותק למיטתו. משרד הרווחה: "כפופים לחוק". עמותת לתת: משרד הרווחה עושה ספין על גבינו. הרב יחיאל אקשטיין: "קורא לממשלה לפעול ללא דיחוי"
"אני הפסקתי לצפות לסיוע מהמדינה, שזורקת אותך לכלבים". כך אומר שלמה בן זקן, שמרותק למיטתו, לאחר ששמע על ההחלטה לבטל מיזם שבו אמורות היו לקבל 10 אלפים משפחות נזקקות סיוע תזונתי לקראת החגים. "החג לא יהיה שמח", הוא אומר.
בן זקן בן ה-55 מוגדר נכה סיעודי בשיעור של 175 אחוז. הוא קטוע רגליים, משותק ביד שמאל ומחכה להשתלת כליה. מצבו הסתבך בשל מחלת הסכרת שבה לקה בגיל 28. "עד שחליתי עבדתי כמנהל מחסנים והיה לי כבוד, עכשיו אני אני לא יודע על מה לוותר- על האוכל או על התרופות והטיפולים שמחזיקים אותי חי", מספר בן זקן המרותק למיטה לאחר החמרה במחלת הסכרת שבה לקה בגיל 28 ומטופל על ידי עובד סיעודי. "אני כל היום ישן ובמיטה - זה הכלא שלי. אין לי כסף לעשות את החג ואני מחכה לתרומת כליה ותרומת אוכל. את החג נעשה בבית עם מה שאין. הוא לא יהיה שמח, אין לך אפשרות לחגוג כמו בנאדם עם קצבה מהמדינה שאין בה לא כבוד ולא חיים".
ביום חמישי פורסם ב-ynet כי ראשי משרד הרווחה ביטלו מיזם לביטחון תזונתי בשל טענת עמותת "לתת" על מנהל לא תקין. עם זאת, יש לציין שמדובר בהחלטה עצמאית ושמשרד הרווחה היה יכול להחליט להשאיר את המיזם על כנו. על פי התכנון המקורי, אמורות היו לקבל רבבת משפחות מהעניות בישראל כרטיסי מזון בסך 375 שקל כל אחת. בשל ההתנגדות, עבר משרד הרווחה להליך מכרזי שמשמעותו עיכוב של חודשים.
המיזם שבוטל, בעלות של 38 מיליון שקלים בלבד, שמחציתם מתקציב משרד הרווחה והיתר מתקציב עמותות ורשויות מקומיות. המלצות המועצה הלאומית לביטחון תזונתי קבעה לפני יותר משנתיים וחצי כי בישראל 110 אלף משפחות הסובלות מאי ביטחון תזונתי. היא גיבשה תוכנית סדורה לסיוע למשפחות ומלחמה בתופעה, בעלות של חצי מיליארד שקלים בשנה, אך זו לא יושמה. בדומה לכך, גם המיזם שבוטל עונה על הצורך רק לפחות מ-10 אחוזים ממשפחות נזקקות שהמדינה קבעה כי הן נזקקות לסיוע.
מאחורי המספרים היבשים יש אנשים. בביתו של בן זקן, אב לילד הסובל מפיגור שכלי (33) ולבת (27), שהתאלמנה לפני כעשרה חודשים, מתגוררים 10 נפשות: רעייתו, העובד הסיעודי שלו, בנו, בתו ושלושת ילידה הקטנים שהתייתמו, כאמור, בשנה האחרונה מאביהם. "זו הרגשה זיפתית. אין כסף לקנות אוכל לחג לילדים אז מקבלים תרומה ממאפיה ומזה אנחנו אוכלים. כולם קונים בגדים חדשים ויפים ולי אפילו לזה אין כסף", הוא מסביר.
זהבה, רעייתו של שלמה, עובדת במשרה מלאה ומשתכרת שכר מינימום. כל הכנסותיהם של בני הזוג מסתכמים בכ-10,200 שקל, שחלקן מהביטוח הלאומי ומשירותים מיוחדים. מתוך זה, נאלץ שלמה לשלם לעובד הסיעודי שמלווה אותו כ-5,500 ש"ח. "לפעמים אני משלם לו פחות כי אין לי" הוא אומר, "ואז מגיעות ההוצאות האחרות: תרופות משכנתא, מזון חשמל מים ארנונה גז. המצב שלי מאוד מורכב והקצבה לא מאפשרת לי לחיות. קשה לי לנשום, אני עושה חשבון לכל דבר כי אין לי אפילו כסף להגיע למרפאה".
לצד המיזם שבוטל, החליטה הממשלה בחודש שעבר להקצות 300 מיליון שקלים בתקציב הקרוב לטובת הגדלת הקצבאות, שמשמעותה בפועל היא תוספת של עשרות שקלים בלבד לקצבת הנכות של כ-190 אלף נכים העומדת על כ-2,400 שקלים ונחשבת לאחת הנמוכות בעולם המערבי. ההחלטה הגיעה למרות דרישה תקציבית בגובה של 1.9 מיליארד שקל שהציגו ארגוני הנכים. "זה לא מספיק אפילו לתרופות", אומר בן זקן, "המדינה צוחקת עלינו".
דוח העוני: 1.7 מיליון עניים
לפי דו"ח העוני של המוסד לביטוח לאומי, בישראל יש כמיליון ושבע מאות אלף עניים, רבים מהם נכים המתקיימים מקצבאות. "ישראל שרויה במשבר חברתי עמוק עם היקפי עוני ופערים חברתיים בלתי נסבלים", אומר נשיא הקרן לידידות, הרב יחיאל אקשטיין. "בתקופת החגים מצוקתם של החיים בעוני רק מתחדדת כאשר עשרות אלפי משפחות אינן יודעות כיצד יזכו לשבת לשולחן החג בכבוד. אנו מקבלים מדי יום מאות פניות לעזרה של אנשים בעלי נכות , קשישים ומשפחות הנמצאות במצוקה בלתי נסבלת בגלל היעדר תשתיות סוציאליות נאותות בישראל. הדחייה בסיוע הממשלתי למשפחות הוא מקומם ואנו קוראים לממשלה לפעול ללא דיחוי לסייע לאלפי משפחות החיות בעוני".
מעמותת "לתת" נמסר בתגובה: "עמדותינו התקבלו על ידי יו"ר המועצה הארצית לביטחון תזונתי וועדת ההיגוי שמינה
מנכ''ל משרד הרווחה לטיפול בנושא. לו היו פועלים במתווה זה היה ניתן לסייע לאלפי משפחות נוספות ולא לזרוק לפח כ-10 מיליון שקל, כפי שהיה עלול לקרות על ידי מתן הכרטיסים. מי שמעכב את הקמת המיזם הלאומי הוא שר הרווחה. לראיה, אפילו שקל אחד מתוך 25 מיליון השקלים שהובטחו לשנת 2016 עדיין לא הגיע לשטח. כוונת משרד הרווחה הייתה ועודנה להשתמש ברוב הכסף שיועד ל-2016 רק במהלך 2017. בנוסף, עם 17 או 25 מיליון שקל אפשר לתת מענה רק לאחוז אחד מהצורך, אשר עומד על מיליארד וחצי שקל בשנה. במקום לעסוק בספינים נגד ארגונים חברתיים, ראוי ששר הרווחה יעמוד בהתחייבות שלו להכניס 100 מיליון שקל לבסיס התקציב עבור אי-ביטחון תזונתי, יסביר לציבור כיצד הוא מתכוון לקחת אחריות על טיפול מלא בבעיה ולצמצם את העוני בישראל.
"זה עשור פועל ארגון לתת במטרה לחייב את המדינה לקחת אחריות ולהקים מיזם לאומי לביטחון תזונתי. ואולם, ארגון לתת בחר לשמור על האינטרס הציבורי ולא לעמוד מנגד כאשר עלה חשד שמשרד הרווחה מתנהל שלא בהתאם לכללי המנהל התקין. לאור החשד, החליט היועמ"ש לשנות את מתווה הפטור ממכרז שנעשה במחשכים וחייב את משרד הרווחה ללכת למכרז פתוח, שקוף וגלוי. מי שמעכב את הקמת המיזם הלאומי הוא שר הרווחה, אשר הצהיר שאי הביטחון התזונתי לא נמצא בסדר העדיפויות שלו ושל משרד הרווחה, לא עמד בהתחייבות שלו להקצות 100 מיליון שקל בבסיס תקציב המדינה לשנתיים הבאות ובחר ערוץ פופוליסטי של כרטיסי מזון, שמהותו בזבוז כספי ציבור".
ממשרד העבודה והרווחה נמסר בתגובה: "שר העבודה והרווחה חיים כץ החליט לראשונה על מדיניות שתקנה ביטחון תזונתי לאורך כל ימות השנה ובצורה מכובדת, בדמות כרטיסים לרכישת מזון ברשתות המזון, כאחד האדם, במקום תורים לקבלת מזון או ארגזים במפתן הדלת. משרד העבודה והרווחה כפוף לחוקים המחייבים הליכים ליישום המדיניות ופועל על פיהם. המיזם יועד לחגי תשרי הקרובים, אולם לנוכח ההסתייגויות שהוגשו על ידי עמותת 'לתת', הפעלת הפרויקט נדחתה בחודשיים. הגורמים המקצועיים במשרד עושים בימים אלה את מרב המאמצים על מנת להוציאו לפועל כמתוכנן".
לסיוע לשלמה ולאזרחים אחרים במצבו ניתן לפנות למוקד "הקרן לידידות" בטלפון 9779* בימים א'-ה' בין 17:00-09:00 ובכל שעה באמצעות דף הפייסבוק של הקרן.