אבו מאזן באו"ם: "ישראל מוציאה להורג ומבצעת טיהור אתני"
עם רוח גבית מצדו של נשיא ארה"ב, נשא הנשיא הפלסטיני נאום תקיף ופסימי בעצרת האו"ם. "המתקפות על המקומות הקדושים זה משחק באש. עליכם להכיר בנכבה", קרא - ותקף את הצהרת בלפור: "על בריטניה להתנצל"
נאום פסימי של מנהיג הפלסיטינים: ברקע הטענות בישראל שלפיהן גל הטרור התחדש לנוכח המשך ההסתה הפלסטינית, נאם הערב (יום ה') יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן בעצרת הכללית של האו"ם. "על ישראל להפסיק עם העונשים הקולקטיביים, הרס הבתים, ההוצאות להורג ומעצר אנשינו וגם לשחרר את אלפי האסירים", אמר אבו מאזן בפתח נאומו. "היא צריכה להפסיק גם את הפעילות האגרסיבית נגד מסגד אל-אקצה". ynet העביר את נאומו של אבו מאזן בשידור חי.
בסיום נאומו ביקש יו"ר הרשות מהקהילייה הבינלאומית לסייע לפתרון הבעיה הפלסטינית: "תקוותי שלא אצטרך לתת את אותה ההצהרה שוב בשנה הבאה. זו האחריות הקולקטיבית של כולנו להבטיח ש-2017 תהיה השנה שבה יסיימו את הכיבוש. האם הקהילה הבינלאומית תעמוד באחריות זו? אני מקווה שכן".
לדברי אבו מאזן, אם ישראל תפסיק את פעולותיה נגד הפלסטינים, "תיווצר אווירה שבה שלום יוכל לצמוח באזורנו. אנחנו לא יכולים לקבל את המצב הנוכחי, לעולם לא נגבה את הדמוניזציה של אנשינו ולא נקבל פתרונות זמניים. אנשינו לא יוותרו על מה שהשיגו בסבל וכאב". בהתייחס לשינויים מאז הסכמי אוסלו אמר יו"ר הרשות כי "1993 לא הסתיימה כדי לסיים את הכיבוש או להשיג את העצמאות של מדינת פלסטין בתוך חמש שנים, אבל ישראל התכחשה להסכם ועד רגע זה היא ממשיכה בכיבוש, וממשיכה להרחיב את ההתנחלויות הלא-חוקיות שחותרות תחת פתרון שתי המדינות לשני העמים לפי קווי 67'".
אבו מאזן הקדיש חלק נכבד מנאומו למתקפה נגד מפעל ההתנחלויות, ובין היתר השתמש במונח "טיהור אתני". לדבריו, המשך התקיפות של ישראל נגד המקומות הקדושים לאיסלאם - זה משחק באש. הוא ביקש שוב הגנה בינלאומית לפלסטינים בגדה, במזרח ירושלים וברצועת עזה ואמר: "אם לא תספקו לנו הגנה בינלאומית - מי יספק לנו אותה?". הוא ציין עוד כי "ישראל מתחמקת ובורחת מוועידת השלום הבינלאומית שיוזמת צרפת".
אבו מאזן שב על אמירתו בעבר בנוגע לכך שהשואה הייתה אחד הפשעים הנוראים ביותר בתולדות האנושות. הוא הוסיף כי "האפליה של ישראל נגד הפלסטינים הפכה למציאות יום-יומית, והיא ממשיכה להעדיף את המתנחלים הישראלים באדמתנו הכבושה, ומעניקה להם אישורים לבנייה, למפעלים, לכבישים, חשמל ורשתות, ובאותו זמן היא מונעת מהפלסטינים שהאדמות שייכות להם להשתמש באדמות שלהם ומונעת מהם לפתח את הכלכלה שלהם".
אבו מאזן אמר עוד בנאומו כי "אין קונפליקט בינינו לבית הדת היהודית ואנשיה, בכלל לא. הקונפליקט שלנו הוא עם הכיבוש הישראלי של אדמותינו. אנחנו מכבדים את הדת היהודית לחלוטין. פתרון היסטורי בין הפלסטינים לישראלים דורש שישראל תכיר באחריות שלה לנכבה, שהופעלה על האזרחים הפלסטינים שלנו ועדיין מופעלת עד יום זה. זה יפתח עידן חדש של שיתוף פעולה ויעזור לנו לבנות גשרים ולא חומות". הוא ציין כי "מי שמאמין בפתרון שתי המדינות חייב גם להכיר בשתי המדינות ולא רק במדינה אחת. הכיבוש הישראלי הוא הארוך בהיסטוריה והוא גם האחרון".
לדבריו, "היוזמה הערבית צריכה להיות מופעלת לחלוטין מתחילתה ועד סופה, וישראל חייבת להבין זאת. בסוף השנה יעברו 100 שנים מאז הצהרת בלפור, 70 שנים מאז הנכבה של הפלסטינים ו-50 שנים מאז שישראל כבשה את הגדה המערבית כולל מזרח ירושלים ורצועת עזה. כן, 100 שנים עברו מאז הצהרת בלפור הידועה לשמצה, שבה בריטניה הגדולה נתנה בלי שום זכות או הסכמה את האדמה הפלסטינית. אנחנו מבקשים מבריטניה ללמוד את הלקח, לשאת את האחריות ההיסטורית, כולל התנצלות לעם הפלסטיני על הסבל".
לצד המשלחת הישראלית לעצרת, שכללה את שגריר ישראל באו"ם דני דנון ומתאם פעולות צה"ל בשטחים אלוף יואב (פולי) מרדכי, ישב באולם בזמן נאומו של הנשיא הפלסטיני גם צור גולדין, אחיו של חלל צה"ל סגן הדר גולדין ז"ל.
הנושא הפלסטיני עמד במהלך השבוע במרכז הנאומים של נשיא ארצות הברית ברק אובמה ונשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי. הנשיא האמריקני ציין בנאומו בעצרת כי "ישראל צריכה להכיר שעליה להפסיק את הכיבוש". הנשיא המצרי הפציר בישראל "לכתוב דף חדש וחיובי" בהיסטוריה של המזרח התיכון ולעשות שלום עם הפלסטינים. "אפשרו לי לסטות מהנאום הכתוב ולפנות בבקשה למנהיגות הישראלית ולעם הישראלי", אמר א-סיסי. "יש לנו הזדמנות אמיתית לכתוב דף חדש וחיובי בהיסטוריה של האזור, ולנוע לעבר השלום".
באחרונה דווח מפי גורמים ברוסיה כי המנהיג הישראלי והמנהיג הפלסטיני הסכימו באופן עקרוני לקיים פגישה במוסקבה, אולם גורמים מדיניים בירושלים ציננו את האווירה ואמרו כי פגישה בין השניים יכולה להתאפשר רק אם אבו מאזן יוותר על תנאים מוקדמים.
בהמשך הביע יו"ר הרשות את מחאתו על "סרטון הטיהור האתני" של נתניהו, שבו טען ראש הממשלה כי ההתנגדות להימצאות יהודית בגדה המערבית היא תמיכה בטיהור אתני. אבו מאזן ציין בהקשר זה כי "ממשלת ישראל מבצעת טיהור אתני והורגת בכוונה תחילה - דברים שהפכו אותה לחשופה לביקורת בינלאומית בכל רחבי העולם".
אמש נועד נתניהו בשולי העצרת עם אובמה. לאחר הפגישה אמר גורם אמריקני רשמי כי הנשיא האמריקני הביע את דאגתו העמוקה מהבנייה בהתנחלויות ששוחקת את חזון שתי המדינות. נתניהו השיב לו: "ההתנחלויות הן לא שורש הסכסוך".
לדברי הגורם, "אובמה ונתניהו לא טייחו את ההבדלים שיש ביניהם בנושאים אלו". בכיר בפמליית נתניהו אמר לאחר תום הפגישה: "30-20 התנחלויות הן לב הסכסוך? הבעיה המרכזית היא שהם ממלאים את הילדים שלהם ברעל ובשנאה נגדנו. אנחנו לא בורחים מהבעיה, הם בורחים מהבעיה. שיכירו בישראל, יוותרו על זכות השיבה. אם הם לא רוצים שדאעש או חמאס יאכלו אותם חיים, עדיף להם. זה לא ייקח הרבה שנים עד שהקהילה הבינלאומית תקבל את זה”.
לפני הפגישה, מול המצלמות, אמר אובמה כי ארה"ב מודאגת מהמצב בגדה המערבית, ושהוא מקווה לסייע לקידום שלום ישראלי-פלסטיני. על גל הטרור הנוכחי אמר: "לבנו יוצא אל אלו שנפגעו באלימות - גם ישראלים וגם פלסטינים. המצב הזה מהווה סכנה גדולה. יש לנו דאגות לגבי ההתנחלויות, והתקווה שלנו היא שנוכל להמשיך להיות גורם אפקטיבי בין ישראל לפלסטינים. אני אהיה נשיא עוד כמה חודשים אבל אתה, ראש הממשלה, הולך להישאר בתפקידך עוד זמן רב יחסית. אני מעוניין לשמוע את ההערכה של נתניהו על הנעשה בישראל ובגדה המערבית. מה שאני יכול להגיד לגבי נתניהו שהוא תמיד היה כן איתנו".
בתגובה אמר נתניהו: "השלום הוא מטרה שאני ועם ישראל לעולם לא נוותר עליה". על הסכם הסיוע הביטחוני של ארה"ב לישראל אמר ראש הממשלה: "אני רוצה להודות לנשיא על החיזוק של הביטחון הישראלי. על כך שישראל יכולה להגן על עצמה לבדה מפני כל איום. אני רוצה להודות לך על השיפור בשיתוף הפעולה המודיעיני. אני לא יודע אם אנשים מבינים את עומק שיתוף הפעולה הזה, אבל אני יודע - ואני רוצה להודות לך עליו בשם העם בישראל. אין לישראל ידידה גדולה יותר מאשר ארה"ב, ולארה"ב אין ידידה גדולה יותר מישראל, עשור אחר עשור".