ממקדש לספרייה: עמוד ענק של הורדוס נבנה מחדש
בספריית מכללת תל חי יוצב עמוד בגובה 11 מטרים המיוחס למקדש הורדוס ונבנה לפני כמעט 2,000 שנה, באזור הבניאס. "זה ממצא מרתק וייחודי", אמר מוביל המחקר באתר עומרית על העמוד ששוחזר
עמוד המיוחס למקדש הורדוס ונבנה באזור הבניאס במאה הראשונה לספירה משוקם במלואו ויוצב בספריה במכללת תל חי שבגליל העליון. 14 חוליות העמוד, שמשקלו 18 טון וגובהו 11 מטר, נמצאו באתר החפירות "עומרית" בעמק החולה, והן שוחזרו והוכנו לבנייה מחדש. במכללה אומרים כי זו הפעם הראשונה בארץ, ואולי אף בעולם, שעמוד מסוג זה נבנה מחדש בתוך בניין מודרני.
שרידיו של העמוד נחשפו ב-1998, כאשר שריפת קוצים חשפה את שרידיו של קיר מונומנטלי באתר עומרית, הסמוך לבניאס. בשנות השבעים של המאה העשרים נערך במקום סקר ארכיאולוגי על ידי פרופ' גדעון פרסטר מהאוניברסיטה העברית. אך חפירת האתר החלה רק לאחר ביקורו של פרופ' אנדרו אוברמן ממכללת מקאליסטר במקום, בעקבות השריפה.
פרופסור אוברמן חפר בעבר באתרים בארץ בהם ציפורי ויודפת, ומשנת 1999 החל לנהל את חפירת אתר עומרית כחפירה לימודית של מכללת מקאליסטר מינסוטה, ובהמשך מכללת קרתגו ויסקונסין.
"חפירת האתר הניבה ממצא מרתק וייחודי", סיפר החוקר, "שלושה מקדשים שנבנו זה על גבי זה, באותו המקום. הקדום שבהם מתוארך לשנות הארבעים של המאה הראשונה לפני הספירה. כעשרים שנה מאוחר יותר פורק המקדש הקדום ונקבר מתחת למקדש מפואר וגדול יותר. מקדש זה הורחב בסוף המאה הראשונה לספירה, והעמוד המשוחזר הוא אחד מעמודי המקדש המאוחר".
מקדש זה, מאמינים החוקרים, מיוחס להורדוס. ההיסטוריון יוסף בן מתתיהו כתב כי הורדוס בנה מקדש מפואר לכבודו של הקיסר אוגוסטוס, באזור שסופח לממלכתו בראשית המאה הראשונה לספירה. במשך תקופה ארוכה סברו חוקרים כי מקדשו של הורדוס עמד בסמוך למערת הבניאס, אולם כעת מאמין פרופ' אוברמן כי המקדש עמד בעומרית.
בשל יחסי העבודה והידידות בין החוקרים מארה"ב לבין המכללה הסמוכה בתל חי הוחלט כי ממצאים מהאתר יוצגו במכללה. "טבעי היה שהממצאים יוצגו בספריית המכללה האקדמית תל-חי, ממנה ניתן לצפות אל עומרית", אומרת פרופ' ציונה גרוסמרק, ראש התכנית ללימודי גליל במכללה. העמוד נבנה במרכזה של הספרייה החדשה במכללה, והוא מתנשא לגובה שלוש קומות. המבקרים יוכלו לצפות בו מהגלריות בשלמותו, או לעלות במדרגות ספיראליות מסביב לעמוד, עד לכותרת בראשו.