שתף קטע נבחר

 

הזמנתם בעל מקצוע? הקדימו בדיקה למכה

לא פעם נתקלים בבעלי מקצוע שהונו לקוחות, לקחו כסף מראש אבל לא ביצעו את העבודה או עשו זאת באופן חלקי. מתברר שישנן כמה דרכים, בהן מאגרי מידע ממלכתיים וחינמיים, שניתן לבדוק האם קיים סיכון טרם העסקה

לא פעם אנחנו נתקלים במקרים על בעלי מקצוע שהונו לקוחות, נטלו כספים רבים ולא ביצעו את העבודה לשמה נדרשו. רוב הציבור סבור, כי אין לו את הכלים לבדוק את מצבו הכלכלי של בעל המקצוע איתו הם מתקשרים בעסקאות שונות. רווחת המחשבה כי רק רכישת דו"ח מודיעין כלכלי מחברות העוסקות בכך (ובעלות גבוהה ביותר) תוכל לסייע.

 

אך טעות בידם. ישנם מאגרי מידע רשמיים וחופשיים לשימוש לכל אדם באינטרנט ללא תשלום, אשר יכולים להצביע על מצבו של העוסק / עסק. די בכך שיהיה בידינו מספר תעודת הזהות של הנבדק (אם מדובר באדם) או מספר החברה (לרוב ניתן להשתמש במספר העוסק המורשה) כדי לדלות מידע רב.

 

כונס הנכסים הרשמי

זרוע של משרד המשפטים אשר עוסקת בטיפול ביחידים וחברות המצויים בחדלות פירעון בבית המשפט. באתר הכנ"ר ניתן לדעת האם האדם מצוי בפשיטת רגל או שהחברה מצויה בפירוק (חיפוש בגוגל: "כונס הנכסים הרשמי תיקים"). במקרים מסויימים ייתכן שטרם ניתנו צווים שיפוטיים - ואז לא תהיה אינדיקציה לכך, גם אם מתקיימת כבר התדיינות משפטית.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

בנק ישראל

באתר בנק ישראל ניתן לבדוק אם חשבון בנק מסויים הוא חשבון מוגבל, וכן אם אדם הוא לקוח מוגבל בנסיבות מחמירות. (חיפוש בגוגל: "בנק ישראל מוגבלים").

 

רשות האכיפה והגבייה

מפעילה את לשכות ההוצאה לפועל, ומנהלת שני מרשמים בדבר חייבים. אלה לא כוללים את כל החייבים בהוצאה לפועל, אלא רק את ה"כבדים" שהחוק מורה על פרסומם: מרשם חייבים מוגבלים באמצעים (חיפוש בגוגל: "רשות האכיפה והגבייה מרשם חייבים מוגבלים") ומרשם חייבים המשתמטים מתשלום חובותיהם  (חיפוש בגוגל: "רשות האכיפה והגבייה מרשם חייבים משתמטים").

 

רשות המסים

באתר הרשות ניתן מידע לגבי שיעורי נכוי מס (במקור) וניהול ספרים. במידה ומדובר בעוסק שיש לו פטור מנכוי מס במקור, משתמע שרשות המסים בוטחת בו שהוא ישלם מס מתוך תקבוליו, ולא דורשת מהמשלם להפריש חלק מתמורת העסקה כדי להעבירה ישירות לרשות המסים.

 

כך אפשר ללמוד שמדובר באדם שספרי החשבונות שלו תקינים (חיפוש בגוגל: "רשות המסים אישורים לצורך ניכוי מס"). כמו כן, ניתן לוודא שהעוסק אכן מוכר ככזה על ידי רשויות מע"מ (חיפוש בגוגל: "פרטי עוסק מורשה במע"מ").

 

מרשמים המתנהלים על פי חוק

אוסף מאגרי מידע המאששים נותן שירות כבעל רשיון לעסוק במקצועו: פנקס הקבלנים  (חיפוש בגוגל: "משרד הבינוי והשיכון פנקס הקבלנים"), פנקס המתווכים  (חיפוש בגוגל: "פנקס בעלי רשיונות לתיווך במקרקעין"), פסיכולוגים (חיפוש בגוגל: "פנקס הפסיכולוגים"), בעלי מקצועות רפואיים מורשים נוספים (חיפוש בגוגל: "משרד הבריאות בעלי מקצועות רפואיים מורשים"), פנקס המהנדסים והאדריכלים (בגוגל: "פנקס המהנדסים והאדריכלים"), ועורכי דין (בגוגל: "ספר עורכי הדין").

 

בנוסף, חיפוש פשוט באינטרנט עם שם העוסק ו/או שם העסק בצירוף המילים "בית משפט". ככל ששם העסק / העוסק ייחודי יותר - יש סיכוי טוב יותר למצוא מידע, ככל שישנו.

 

גילוי מידע תמוה או לא מושלם אודות הנבדק צריך להדליק נורה אדומה בעיני המחפש. ככל שהבודק פחות מומחה בחיי המסחר והכלכלה, מוטב לו להימנע מביצוע עסקאות עם מי שיש ספק לגבי יציבותו הכלכלית ויחסיו עם רשויות המס ו/או הרשויות המנהלות את רישוי העיסוק שלו.

 

בנסיבות אלה, הכלל הפשוט צריך להיות "יש ספק - אין ספק" (שלא להתקשר). נציין, שגם בעסקאות המוצעות בהנחה מפתה לעומת יתר הצעות המחיר (במיוחד אם מצטרפת אינדיקציה מרתיעה מהבדיקות האמורות) אזי עלול מאוד להתברר שהזול הוא היקר.

 

הכותב הוא רשם הוצאה לפועל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים