אזרחי ארה"ב? הזדמנות אחרונה לדווח לרשויות המס
בסוף החודש יכנס לתוקף ההסכם בין ישראל לארה"ב, בנוגע לשיתוף מידע פיננסי על נכסי אזרחים אמריקאים. תושבי ישראל בעלי אזרחות אמריקאית או גרין קארד, שלא יחשפו מידע אודות החשבונות שהם מחזיקים – צפויים לקנס וחקירה פלילית
- עוברים לחול? אתם עדיין חייבים במס בישראל
מדובר בהסכם הדדי, במסגרתו, מוסדות פיננסיים יעבירו דיווחים באופן אוטומטי לרשות המסים בישראל לגבי חשבונות המוחזקים אצלם, והרשות תעביר את המידע לרשויות המס בארה"ב. כך גם בנוגע להעברת מידע מרשות המס האמריקאית לישראל בנוגע לחשבונות של אזרחים ותושבים בישראל המחזיקים חשבונות במוסדות פיננסיים בארה"ב.
יצוין כי באופן כללי כל הישויות, מוסדות פיננסים או לא, כפופות ל-FATCA. ישויות חוץ-פיננסיות חייבות להצהיר שהן עומדות בדרישות מסוימות לעסק פעיל או לספק מידע לגבי הבעלים הנהנים הסופיים שלהם שהם בעלי שליטה.
בעוד תחולת FATCA היא כלל-עולמית, ארה"ב חתמה על הסכמים בין-מדינתיים עם למעלה מ-100 מדינות להקלת איסוף המידע הנדרש ממוסדות פיננסיים בהן.
ההסכם מחיל ניכוי במקור בסך 30% על הכנסות ממקור אמריקאי מריבית, דיבידנדים, וסוגים אחרים מסוימים של הכנסה פסיבית מהשקעות המשולמים לכל מוסד פיננסי לא אמריקאי, לרבות בנקים, חברות ביטוח מסוימות, קרנות השקעה וכו'. החל מיום 1 בינואר 2019, התמורה ברוטו ממכירה או מימוש אחר של נכסים המניבים ריבית ודיבידנדים כפופה אף היא לניכוי במקור מכח FATCA.
על מנת להימנע מניכוי המס במקור בשיעור 30%, על מוסדות פיננסיים לספק מידע לרשויות המס האמריקאיות בנוגע לחשבונות המוחזקים עבור אזרחים ותושבים אמריקאיים. על המידע הנמסר לכלול את השם, הכתובת ומספר הנישום של כל בעל חשבון אמריקאי.
השפעה גם על מחזיקי גרין קארד
מאחר שגופים פיננסיים כמעט תמיד מחזיקים בנכסים אמריקאיים המניבים הכנסה מהשקעות, הם נאלצים לספק את המידע ביחס לבעלי החשבונות האמריקאיים שלהם, או להסתכן בניכוי מס במקור מכח FATCA על הכנסותיהם, בין אם לאותה הכנסה יש קשר ישיר כלשהו לבעלי החשבונות האמריקאיים שלהם, ובין אם לאו. כתוצאה מכך, רוב המוסדות הפיננסיים, לרבות בישראל, דורשים מבעלי החשבונות שלהם לגלות האם הם אזרחים או תושבים אמריקאיים, ובמידה שכן, לספק את המידע הנדרש. אם בעלי החשבונות לא משתפים פעולה, חשבונותיהם עלולים להיסגר.
הדבר נוגע גם למחזיקי "גרין קארד". באשר למי שאינם אזרחי ארה"ב שיש להם חשבונות או רכוש בארה"ב, היחס אליהם הוא לא כאל אזרחים או תושבים של ארה"ב, אלא אם הם נוכחים בארה"ב לפחות 183 ימים בשנה. עם זאת, לפי ההסכם הבין מדינתי, ייתכן שמוסד פיננסי אמריקאי יידרש לדווח על בעלי החשבון האלה למס ההכנסה האמריקאי, שיעביר מידע זה לממשלת ישראל.
סטודנטים עם ויזה מסוג 1F שאינם בארה"ב ליותר מ-5 שנים, לרוב לא נחשבים תושבי ארה"ב, ולכן אינם כלולים בזה.
לפי ההסכם הבין-מדינתי, ישראל יישמה את תקנות ה-FATCA של ארה"ב במערכת המשפטית שלה, ולפי החוק הישראלי, היא רשאית להטיל ריביות, קנסות או ניכוי במקור על מסים על כל מוסד פיננסי שלא מציית לחוק זה.
תושבי ארה"ב שלא יחשפו מידע אודות החשבונות שהם מחזיקים בישראל עלולים להיות חשופים לקנס של עד 50% משווי החשבונות. בנוסף, הם חשופים לאפשרות של חקירה פלילית וכתב אישום. גם מוסדות פיננסיים עלולים להיענש. מוסדות פיננסיים כגון בנקים, קרנות גידור וקרנות נאמנות, שלא ידווחו כנדרש, עלולים לספוג קנס בשיעור של 30% מהנכסים.
אף מוסד פיננסי לא ירשה לעצמו לקחת את הסיכון ולא למלא באופן מוחלט את הכללים בהתאם להסכם. המוסדות האלה יעדיפו לנתק מגע עם אותם לקוחות שאינם משתפים פעולה ולא יעבירו את האינפורמציה. לכן בעלי חשבונות צריכים לדווח כנדרש.
עו"ד ברברה קפלן, לשעבר תובעת מחוזית בכירה במס הכנסה האמריקאי, IRS.
כיום, יושבת ראש משותפת של מחלקת המיסוי הגלובלית ויושבת ראש של מחלקת המיסוי בניו-יורק בפירמת עורכי הדין הבינלאומית גרינברג טראוריג, שלה סניף בישראל.