שתף קטע נבחר

"ילדים ערבים ויהודים יכולים לשחק ביחד"

"עוד לא היו לי חברים יהודים והמפגשים אתכם היה דבר חדש ומרגש בשבילי וגם בשביל חברים אחרים שלי. יהיה כיף אם נמשיך להיפגש אפילו אם אצל המבוגרים יש פחד או כעס". תלמידים יהודים וערבים נפגשים ולומדים להכיר אחד את השני בתכנית שמובילה עמותת "יוזמות קרן אברהם"

בישראל לומדים תלמידים יהודים ותלמידים ערבים במערכות חינוך נפרדות. עד הגעתם לבגרות, המפגשים בין ילדים ונוער משתי האוכלוסיות נדירים מאוד. כשכבר מתקיימים מפגשים כאלה הם לרוב נטולי משמעות ונעדרים שיח ממשי.

 

יתרה מכך, גם בתקופת הלימודים העל-תיכוניים ובמקומות העבודה, הממשק בין שתי האוכלוסיות החיות זו לצד זו במדינה אחת מועט ביותר. מצב זה הוא קרקע פורייה לניכור ולבורות כלפי האחר ולהתפתחות תפיסות גזעניות. לנוכח כל אלה בחרה יוזמות קרן אברהם להתמקד בחינוך הפורמלי, מתוך אמונה שמערכת החינוך היא צומת מרכזי המשפיע יותר מכול על התגבשות המגמות בחברה הישראלית.

 

"תכנית מפגשי 'יא סלאם' היא חלק אינטגרלי ובלתי נפרד מתחום החינוך לחיים משותפים אותו מובילה הקרן", מסבירים אנשי קרן אברהם', "במסגרתו מופעלות גם תכניות להוראת השפה הערבית והעברית : 'יא סלאם' ו-'עברית בסלאם' בהתאמה, בשתי מערכות החינוך. התוכניות מנוהלות מתוך ראייה והבנה שהשפה משמשת גשר תרבותי, וידיעתה היא הבסיס לפיתוח קשרים הדדיים בין שתי החברות החיות בישראל זו לצד זו.

 

מטרתנו באמצעות תכניות החינוך לחיים משותפים ו'מפגשי יא סלאם'", הם מוסיפים "היא לבנות חברה ישראלית רב-תרבותית ושוויונית, שבה האזרחים הערבים והיהודים מקיימים חיים משותפים הנרקמים מגיל צעיר – בבית הספר ומחוצה לו".

 


"ראיתי שלמרות שיש לך שפה שונה, מנהגים אחרים ולבוש קצת שונה ממני, אתה גם דומה"

 

תכנית "מפגשי יא סלאם" מאפשרת מפגש בין תלמידים בבית הספר היסודי, שלמרות שהמרחק הגיאוגרפי ביניהם קרוב, המרחק התרבותי הנתפס דווקא רחוק. במסגרת התכנית, נפגשים התלמידים במהלך השנה וחווים במשותף פעילויות שמלמדות אותם לגשר על הפערים ועל הבדלי התרבות, תוך גילוי ויצירת תחומי עניין משותפים, התגברות על מכשולים והשלמת משימות ביחד.

 

במהלך שנה"ל תשע"ו שבעה צמדים של בתי ספר יהודים וערבים השתתפו בתכנית: בכל צמד בית ספר יהודי ובית ספר ערבי שכן. שניים מהתלמידים שלקחו חלק בתכנית בשנת הלימודים האחרונה שמרו על קשר וכתבו האחד לשנייה. מכתביהם ממחישים את חשיבות התכנית והמפגש הבלתי אמצעי של ילדים משתי החברות – היהודית והערבית שאת חיי היום יום שלהם מעבירות בנתק כמעט מוחלט האחת מהשניה.

 

הכותבים משתתפים בתכנית "מפגשים בסלאם" שמפעילה עמותת "יוזמות קרן אברהם" ולומדים בכיתה ו' בבתי הספר "אל ראשדיה" בקלנסווה ו-"זיו" ברעננה.

 

שלום רותם!

עוד מעט נגמר החופש ואפילו שהיה מאוד כיף ומהנה – אני גם קצת שמח שחוזרים לבית הספר.

אמא שלי שאלה אותי למה אני שמח שהחופש נגמר, ואמרתי לה שכשיתחילו הלימודים, נחזור להיפגש עם הילדים מרעננה וגם אנחנו ניפגש שוב. אפילו שהכרתי אותך לפני זמן קצר – אני מרגיש שאנחנו מכירים אחד את השני הרבה זמן. התראינו במפגש מאוד מיוחד של בתי הספר שלנו, שלא קורה בדרך כלל – ואני שמח שעכשיו נחזור להתראות.

 

בילינו ביחד ונהנינו במפגשים שהיו מאוד נחמדים. אני רוצה להודות לך על היחס היפה וקבלת הפנים הטובה שאת והחברים בכפר סבא עשיתם לנו.

 

זה היה שונה ומרגש ואני כבר מחכה שנחזור וניפגש במפגשים בשנה הבאה ושהידידות תימשך בינינו.

 

עוד לא היו לי חברים יהודים והמפגשים אתכם היה דבר חדש ומרגש בשבילי וגם בשביל חברים אחרים שלי. יהיה כיף אם נמשיך להיפגש וככה גם לראות שילדים ערבים ויהודים יכולים לשחק ביחד וליהנות ביחד, אפילו אם אצל המבוגרים יש פחד או כעס. אני הכי מתגעגע למשחק "גשר חבלים" וחושב שהיית ממש טובה בו. מה שהכי אהבתי במשחק זה שהיינו צריכים לעבוד ביחד כדי להצליח – ואם לא היינו עובדים ביחד טוב אז זה לא היה אותו דבר.

 

אני כבר מחכה לתחילת השנה ושיחזרו המפגשים!

חברך לתמיד

עבד

  

שלום עבד!

ממש שמחתי לקבל את המכתב שלך – גם אני מאוד נהניתי בחופש, אבל מחכה כבר לראות את החברים בבית הספר. אני מאוד מתרגשת שנחזור להיפגש השנה, כי המפגשים היו מעניינים. הכרנו בהפעלה שהייתה ביער בראשית, שהייתה מאוד כיפית. אני זוכרת שהיינו צריכים לעבוד ביחד ובעזרה הדדית על המתקנים המיוחדים שבנו לנו ובמיוחד את האומגה, שאם לא מחזיקים ביחד חזק אז נופלים.

 

גם אני לא נפגשתי אף פעם עם ילדים מקלנסווה וכשפגשתי אותך, ראיתי שלמרות שאתה שונה ממני, אתה גם דומה. אפילו שיש לכם שפה שונה, מנהגים אחרים ולבוש קצת שונה, אתם גם אזרחים של המדינה, ממש כמונו ולמדתי בעיקר שכולנו שווים. והכי חשוב זה שכולנו מסוגלים לעבוד ביחד ולהגיע למטרות משותפות – אנחנו צריכים לזכור שאם נעזור אחד לשני נוכל להתקדם ביחד – ובשביל זה כל אחד צריך לתרום את חלקו.

 

אולי זה משהו שגם מבוגרים צריכים ללמוד. ואולי כשנהיה אנחנו גדולים, נזכור את מה שלמדנו ונדע לעשות דברים בצורה שונה.

 

אני גם מצפה שיתחדשו המפגשים שלנו ומקווה שהשנה נשמור יותר על קשר ושבין כל הילדים יהיו יותר הבנה וחיבור ושאולי בסוף כולנו נחיה ביחד בשמחה ובלי מלחמה.

מאחלת לך שתהנה מהמשך החופש ושנתראה בקרוב!

ממני רותם

 

בשנת הלימודים הקרובה התכנית מתרחבת, כמו גם תכניות לימודי השפה העברית והערבית שקרן אברהם מובילה: "יא סלאם" ו"עברית בסלאם" והקרן מגייסת עשרות מנחים/ות ומורים/ות יהודים/ות וערבים/ות ברחבי הארץ. המשרות המוצעות מפורטות באתר "יוזמות קרן אברהם" .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים