הורד מטיסה בגלל כיסא גלגלים: "הושפלתי"
חברת תעופה צ'כית סירבה לאפשר לוולאדי גור ארי לטוס כי לא הצליחה לנתק את הסוללה מהכיסא הממונע. לטענתה, כך מחייבים חוקי התעופה. גור ארי, שהוחזר מדלת המטוס: "לא ידעתי איפה לקבור את עצמי מרוב בושה"
עו"ד ולאדי גור ארי (34), פעיל חברתי בתחום המאבק לזכויות אנשים עם מוגבלות, הסובל בעצמו משיתוק מוחין, הורד אתמול (יום א') בבוקר מטיסת חברת התעופה הצ'כית "טרוול סרוויס" (Travel Service) מתל אביב לבודפשט. החברה סירבה להטיסו עם כיסא הגלגלים הממונע שבאמצעותו הוא מתנייד, מאחר שצוות הקרקע של החברה שנתב"ג התקשה להפריד בין הכיסא לסוללה המחוברת אליו וטען שהדבר מנוגד להוראות הבטיחות ומסכן את הטיסה. "הסבירו לי שהטייס אמר 'או שאתה יורד או שאני לא ממריא'", סיפר גור ארי ל-ynet.
גור ארי, שרכש את הכרטיס דרך חברת "ישראייר", התכוון להמריא להונגריה לחופשה עם שני חברים, גם הם עם מוגבלויות. לטענתו, לפני כמה ימים הוא הסדיר את אישורי הביטחון הנדרשים להטסת כיסא הגלגלים הממונע מול חברת התעופה.
"הם התעקשו לנתק פיזית את הסוללה מהכיסא", הוא מוסיף. "הם ניסו באמצעות כלי עבודה, כי כנראה לא היה להם את הציוד הדרוש. אחרי שלא הצליחו התעקשו שאני ארד מהמטוס ולא הציעו לי אלטרנטיבות. הם הורידו אותי מהטיסה כשאני בשרוול, ברגע האחרון, כשהתיק שלי כבר היה בפנים. החברים שלי כבר ישבו בתוך המטוס ואני בשלב הזה לא ידעתי איפה לקבור את עצמי מרוב בושה.
"התחננתי שיתנו לי לטוס אבל כלום לא עזר. תכננו את הטיול הזה במשך זמן רב. זה לא דבר פשוט לטוס לכזה טיול עבור אדם עם מוגבלות. היינו מאושרים לפני הטיסה. עכשיו הם שם ואני בבית. טסתי כבר להרבה מקומות בעולם עם כיסא הגלגלים והפעם הרגשתי מושפל עד אפר. הם אפילו לא התנצלו מאז".
לחברת התעופה הצ'כית "טרוול סרוויס" אין נציגות בישראל. את שירותי הקרקע מספקת חברת "איירו הנדלינג", שמסרה בתגובה: "אנו מצטערים מאוד על הסיטואציה, אבל יש חוקים תעופתיים שכולנו מחויבים אליהם".
ב"איירו הנדלינג" ציינו כי לפני שהחל גור ארי את שלב הצ'ק-אין הוא נשאל אם הוא יודע לפרק את הסוללה מהכיסא והשיב בחיוב: "בגלל חוקים ורגולציה, בטיסות נדרשת הפרדה מוחלטת של הסוללה מהכיסא. רק לאחר שעבר את כל הבידוק והגיע למטוס באמצעות רכב ייעודי שלקח אותו, התברר שלא ניתן להפריד את הסוללה מהכיסא. לאחר התייעצות שהטייס קיים עם המטה שלו בפראג, הוחלט שהוא ימריא ללא הנוסע, עם כל הצער שבדבר".
אורן הלמן, מייסד דף הפייסבוק "סיכוי שווה" העוסק בזכויותיהם של אנשים עם מוגבלות, אמר בתגובה למקרה: "אנשים עם מוגבלות הם לא אנשים סוג ב'. המקרה הזה זהה למקרה שבו היו מורידים אדם מטיסה מלונדון לישראל בגלל יהדותו או בגלל שהוא ערבי או ישראלי. עד כדי כך המקרה חמור. התגובה צריכה להיות בהתאם. האירוע המקומם הזה הוא לא המקרה הפרטי של עו"ד גור-ארי. הוא המקרה של כולנו. הוא אמור לזעזע כל אדם נאור בישראל. נגישות היא ערך עליון".