בכיר יהודי בלייבור פרש: "הנהגת המפלגה שונאת את ישראל"
לורד פארי מיטשל, שהיה מועמד בעבר לתפקידי קבינט בכירים, הזהיר מראש כי אם ג'רמי קורבין ייבחר שוב ליו"ר המפלגה - הוא בחוץ. "אוהדים גזענים נזרקים ממגרשים, אך לא פוליטיקאים", הסביר בשיחה עם ynet. "לא הייתי יכול להסתכל על עצמי במראה אם לא הייתי עוזב". עם זאת הבהיר: "בריטניה היא מקום טוב להיות בו יהודי, והלייבור אינה אנטישמית – רק מנהיגיה"
"אם הם לא אנטישמים – הם מפלרטטים עם אנטישמיות": לורד פארי מיטשל, בכיר יהודי במפלגת הלייבור, הודיע אתמול (א') רשמית כי יקיים את הבטחתו – והוא פורש מהמפלגה בשל בחירתו המחודשת בשבוע שעבר של ג'רמי קורבין לתפקיד היו"ר. בשיחה עם רדיו ynet הוא הסביר: "אם לא הייתי עושה את זה, לא הייתי יכול להסתכל על עצמי במראה". מיטשל הכריז לפני הבחירות במפלגה כי יפרוש אם קורבין אכן ייבחר שוב – וזאת בשל "התנהלותו הכושלת בנושא האנטישמיות במפלגה".
מיטשל, יזם הייטק מצליח בן 73, שימש בעבר כמצליף המפלגה. הוא סירב בזמנו להצעתו של טוני בלייר להחליף את גורדון בראון בתפקיד שר האוצר בממשלתו, אך בשלב מאוחר יותר הסכים להתמנות לשר הכלכלה בקבינט הצללים של דיוויד מיליבנד. לאחרונה הוא משמש יועץ בכיר למפלגה בתחום התמחותו – יזמות.
"אחרי שקורבין נבחר בפעם הראשונה, לפני שנה, החלטתי שאתן לזה שנה כדי לראות מה יהיה", סיפר בשיחה עם ynet. "אך שנה עברה, ומאז המצב של הלייבור הלך והידרדר".
קורבין הוכרז בשבת כמנצח בבחירות למפלגת הלייבור בבריטניה, חרף התבטאויות אנטישמיות, סקרים בלתי מחמיאים ומרד פנים-מפלגתי. המפלגה הגיעה בתקופה האחרונה לשפל חסר תקדים. קורבין זכה ל-62% תמיכה, לעומת 38% שקיבל המתחרה, אואן סמית.
"עבור הצעירים, קורבין הוא כמו טראמפ וסנדרס"
"בגלל שיטת ההצבעה החדשה שלנו, קורבין נבחר", הוסיף מיטשל. "הבחירה שלו לא מייצגת את האלקטורט של המפלגה – להיפך. קורבין מייצג כמה קבוצות – הראשונה, השמאל הקיצוני המסורתי, סוציאליסטים בעלי נטיות מיליטנטיות. הם חזרו למפלגה. הקבוצה השנייה היא הצעירים, לעתים משכילים ועירוניים – שרואים בו משהו חדש ומלהיב.
"זו מגמה שבאה לידי ביטוי בארצות הברית עם דונלד טראמפ וברני סנדרס. זה לא שהם בהכרח מסכימים עם האופן שבו הוא טיפל באנטישמיות במפלגה. דיברתי עם החבר'ה הצעירים האלה – הנושא הזה בכלל לא עולה להם על הרדאר. בריאות וחינוך – אלה הנושאים שמעניינים אותם".
את מיטשל, לעומת זאת, נושא האנטישמיות במפלגה דווקא העסיק לא מעט. את דו"ח צ'קראבארטי, שבו נבחנה תופעת האנטישמיות במפלגת הלייבור וניתנו בו המלצות כיצד להתמודד עמה, הוא כינה "חלש וחסר טעם".
"מה שהם עשו זה הדבר הישן הזה – לתת לאנשים מכה בפרק כף היד, אבל כעבור רגע שוב לחבק אותם", אמר. "היה צריך להדיח אנשים כמו קן ליווינגסטון מהמפלגה! בבריטניה, אוהדים שנתפסים בקריאות גזעניות במגרש הכדורגל מושעים משם לכל החיים – ואצלנו זה יותר גרוע מעונש מוות".
עם זאת מרגיש הלורד היהודי שבישראל נעשה לארצו עוול. "יש תפישה בקרב ישראלים, שגם קיימת אצל יהודים אמריקנים, שבכל יום ראשון בבריטניה הג'יהאדיסטים והאנטישמים צועדים בכיכר פיקדילי ואומרים 'מוות ליהודים'. זה לחלוטין לא נכון. דווקא בסקר של הליגה נגד השמצה, בריטניה יצאה אחת המדינות עם השיעור הנמוך ביותר של אנטישמיות".
הוא חידד כי חרף התפטרותו על רקע אנטישמיות במפלגתו, לטענתו המפלגה למעשה אינה אנטישמית, וכך גם בריטניה. "אני יודע שלא תאמין לי – אבל בריטניה היא מקום טוב מאוד להיות בו יהודי", הסביר. "זו גם טעות לחשוב שהלייבור היא אנטישמית, זו מפלגתם של טוני בלייר, של גורדון בראון – הם חברים של ישראל. ההנהגה במקרה הזה פשוט לא מייצגת".
"אם קורבין היה מטה כתף, לא היה ברקזיט"
לדבריו, נושא האנטישמיות במפלגה היה אחד ממרכיבים רבים שהובילו אותו להחלטה. היבט נוסף ובולט היה גם חלקו של קורבין בהחלטת הבריטים במשאל עם לעזוב את האיחוד האירופי.
"לעולם לא אוכל לסלוח לו על כך", הצהיר. "זו הייתה הצבעה שהסתיימה ברוב של 52% בלבד. קורבין התנגד באופן רשמי לברקזיט, אבל לא עשה בנוגע לזה כלום. אני משוכנע שאם הוא היה מטה כתף התוצאה הייתה אחרת. האמת היא שהוא וחבריו הם סוציאליסטים קלאסיים של שנות ה-80: נגד אירופה, נגד נאט"ו. הוא תומך של צפון קוריאה, ונצואלה, חמאס, חיזבאללה, ותאמין או לא – ולדימיר פוטין.
"הנהגת המפלגה שלנו שונאת את ישראל, שונאת את אמריקה. אם היא לא אנטישמית בעצמה אז היא מפלרטטת עם האנטישמיות, ונראה שזה לא עומד להשתנות בימי חיי. אז אני לא רוצה להיות חבר במפלגה כזאת. גם החברים והמשפחה שלי שאלו אותי איך אני יכול להיות חבר במפלגה הזאת. אם לא הייתי עוזב, לא הייתי יכול להסתכל על עצמי במראה. אני בן 73, עשיתי כל מה שאני רוצה לעשות בחיי – והאמת, לא אכפת לי. אני אגיד מה שאני חושב, ולעזאזל איתם".