האוצר: שוויון שכר מגדרי יזניק את הצמיחה
סימולציה שביצע משרד האוצר מצאה כי צימצום פערי השכר ב-40% בלבד עשויה להקפיץ את התוצר המקומי הגולמי בכ-82 מיליארד שקל - ויקטין משמעותית את הפערים החברתיים
השוויון מועיל לכלכלה: משרד האוצר פירסם היום (ב') סימולציה המצביעה על כך שצמצום פערי השכר בין גברים לנשים יוביל לשיפור של 7% אחוזים בתוצר המקומי הגולמי, כ-82 מיליארד שקל, ויצמצם את אי השוויון הכללי בין משקי הבית.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
רוב המעסיקים בישראל: גברים יהודים ואקדמיים
המעסיקים האופטימיים ביותר נמצאים בירושלים
מפת השכר המלאה: כמה מרוויחים בעיר שלכם
משרד האוצר קבע כי אחד מהגורמים להקצאה לא יעילה של משאבים במשק הוא ההשתתפות החלקית של נשים בשוק העבודה. באוצר בחנו מה יקרה מבחינה כלכלית, אם בעשורים הקרובים יסגרו פערי השכר בין גברים לנשים. הבדיקה לא התייחסה לפערי השכר הנובעים מהיקפי ההעסקה והניחה כי רק 40% בלבד מהפערים יסגרו.
על פי התרחיש, במצב בו הפער בשכר החודשי בקרב האוכלוסייה היהודית הלא חרדית יירד מ-39% ל-22% עד שנת 2039, התוצר יגדל עד ל-7%, תוספת של כ-82 מיליארד שקל לתוצר המקומי הגולמי או של כ-8,000 שקל בתוצר לנפש. בדיקת האוצר מצטרפת לבדיקות שביצעו בשנים האחרונות ארה"ב, בריטניה וארגון ה-OECD, כולן קבעו כי שילוב משופר של נשים בשוק העובדה יוביל להגדלה ניכרת של התוצר המקומי.
על פי הבדיקה, פער השכר המגדרי משפיע לא רק על הצמיחה, אלא גם על אי השוויון הכללי. סגירה של פער השכר המגדרי צפויה להקטין באופן משמעותי את אי השוויון הכלכלי, ביותר משתי נקודות במדד ג'יני (מדד הבוחן את רמת אי השוויון בין תושבי המדינה).
אחוז הסטודנטיות במקצועות ההיי-טק לא השתנה
ההסבר שניתן באוצר לפערי השכר בין גברים לנשים בישראל הוא בחירת המקצוע, כאשר בחינה שנערכה על ידי הכלכלן הראשי באוצר מעלה כי כ-40% מפערי השכר בין גברים לנשים נובעים משוני בענפי ההעסקה ותחומי העיסוק: נשים נוטות לעבוד יותר בענפי החינוך והבריאות, ולא בענף ההיי-טק, בו השכר גבוה במיוחד.
הפער קיים כבר בגיל תיכון, כאשר בשנת 2014, שני שליש מסך התלמידים שבחרו ללמוד ביולוגיה וכימיה ברמת 5 יחידות היו נערות. לעומת זאת, בתחומי הפיזיקה ומדעי המחשב רק שליש היו תלמידות. עם זאת, ניתן לראות מגמה של עלייה בשיעור הלומדות פיזיקה ברמת 5 יחידות.
הפער ממשיך גם בהשכלה הגבוהה, כאשר בשני העשורים האחרונים לא השתנה שיעור הסטודנטיות אשר החלו בלימודי המקצועות הרלוונטיים לענפי ההיי-טק (הנדסה, פיזיקה, מדעי המחשב ומתמטיקה) והוא נע סביב 29%, בעוד נשים מהוות יותר מ-50% מסך הסטודנטים לתואר ראשון.