קול מן העבר: כך נשמע אצי איש הקרח שנרצח
הוא חי לפני 5,300 שנה, קעקע 61 כתובות פחם על גופו - ונרצח בחץ לראשו. 25 שנה אחרי גילוי המומיה שחזרו החוקרים את קולו של אצי
בעזרת סריקות CT, מדענים הצליחו להציג את "האומדן הקרוב ביותר" למה שהיה קולו העמוק של אצי איש הקרח, שנרצח לפני 5,300 שנה. האזינו לקולו של אצי, שחי בתקופת האבן.
המדענים יצרו את השעתוק הקולי לאחר שיצרו מחדש את מיתרי הקול, הגרון והפה של המומיה המפורסמת, מה שאפשר להם לייצר באופן דיגיטלי את מה שעשויים להיות הקולות שהשמיע אצי.
"אנחנו לא יכולים לומר ששחזרנו את הקול המקורי של אצי, בגלל שחסרה לנו אינפורמציה חשובה בנוגע למומיה", אמר מוביל המחקר רולנדו פוסטוס ל"דיסקברי ניוז". עם זאת, הוא הדגיש כי "הנתונים על אורך מערכת הקול ומיתרי הקול אפשרו לנו ליצור מחדש הערכה די מהימנה בנוגע לקול. זו נקודת פתיחה למחקרים נוספים".
המחקר הוצא בחגיגות ה-25 שנה לאיתור הגופה החנוטה בקרח בעמק אצטאל שבהרי האלפים, סמוך לגבול איטליה-אוסטריה. אצי, שמכונה כך בעקבות העמק שבו אותר, התגלה ב-1991 בצפון איטליה על ידי שני מטיילים, ומאז המחקרים עליו מספקים למדענים מידע יקר ערך על החיים בשנת 3,300 לפני הספירה, במהלך עידן הנחושת.
מאז שהוצא מקבר הקרח שלו, החוקרים קבעו בין היתר כבר לפני כמה שנים שאצי ככל הנראה נרצח בחץ שנורה לראשו. הוא לבש בגדים שעשויים מעור של כבשים, עזים ופרות, ועל גופו נמצאו 61 קעקועי פחם.
"ברור שאנחנו לא יודעים בדיוק איזו שפה הוא דיבר לפני יותר מ-5,000 שנה", אמר מוקדם יותר השנה ל-CNN אחד החוקרים, פרנסקצ'ו אבנציני, "אבל אנחנו נוכל ליצור את הטון של התנועות שלו, ואולי אפילו סימולציה של העיצורים".
כדי ליצור את קולו של אצי נכתב ב"דיילי מייל" כי הצוות השתמש במידע פיזיקלי בנוגע לגרון שלו ושילב זאת עם נתונים על אנרגיית הקול. בסיכומו של דבר העריך הצוות כי קולו של אצי היה בין 100 ל-150 הרץ, בדומה לקולו של גבר ממוצע בימינו אנו.