כך תפחיתו ב-50% את הסיכון ללקות בהתקף לב
מחלות לב וכלי דם הן סיבת המוות השנייה בשכיחותה בישראל, אחרי מחלות הסרטן. אבל בשנים האחרונות חלה ירידה ניכרת בתמותה בזכות הפחתת רמות הכולסטרול ומניעת עישון. לרגל יום בריאות הלב המצוין מחר, מסבירים באיגוד הקרדיולוגי: אורח חיים בריא עשוי להפחית את הסיכון ללקות בהתקף לב ב-50%
אלפי ישראלים מתים מדי שנה ממחלות לב וכלי דם - גורם התמותה השני בישראל, אחרי סרטן. אבל בשנים האחרונות נרשמה ירידה משמעותית בתמותה המוקדמת ממחלות אלה, וזאת הודות להפחתת הכולסטרול ומניעת העישון. לרגל יום בריאות הלב שיצוין ברחבי העולם מחר (ד'), אומרים באיגוד הקרדיולוגי: באמצעות הקפדה על אורח חיים בריא – ניתן להפחית את סיכון התמותה ב-50%.
מחלות לב גורמות לכ-7,000 מקרי מוות בישראל מדי שנה. על פי ההערכות, כ-3,000 נוספים נמנעים מלהגיע לבדיקה בבית החולים על אף הסימנים המוקדמים ומתים בבתיהם.
קראו עוד בנושא:
מחלת הלב שמסכנת את כל בני המשפחה
שקט וקטלני: חצי מהעוברים התקף לב – לא יודעים זאת
בשורה לחולי אי ספיקת לב: תרופה חדשה מצילה חיים
על אף המספרים העגומים, לאורך שלושת העשורים האחרונים חלה ירידה ניכרת בתמותה ממחלות לב במדינות מערביות. יותר ממחצית מההפחתה בתמותה מיוחסת לשינוי בגורמי הסיכון באוכלוסייה, ובעיקר ירידה ברמות הכולסטרול בדם, איזון לחצי הדם ומניעת עישון.
גם בישראל, לדברי האיגוד הקרדיולוגי הארצי, ניתן להפחית בכמחצית את התמותה ממחלת לב כלילית המובילה להתקף לב על ידי הפחתה של גורמי הסיכון באוכלוסייה, ובהם מניעת עישון, שמירה על משקל גוף תקין, פעילות גופנית ותזונה בריאה.
בתוך כך, ממליץ האיגוד הקרדיולוגי לבני 40 ומעלה לגשת לרופא לביצוע הערכת סיכון למחלת לב. (השירות ניתן בקופות החולים).
מדובר בחישוב מורכב, המביא בחשבון את גיל המטופל, ההיסטוריה הרפואית המשפחתית, מחלות כרוניות, רמות השומנים בדם ומרכיבים נוספים המסייעים לחישוב הסיכון ללקות בהתקף לב.
באנשים עם גורמי סיכון משמעותיים לפתח מחלות לב נדרש טיפול אינטנסיבי יותר, הכולל, פרט לשמירה על אורח חיים בריא, גם נטילת סטטינים להפחתת הכולסטרול ונטילת אספירין יומי.
לרגל יום בריאות הלב העולמי שיצוין מחר (ד'), יוארו באדום מבנים בישראל כחלק ממהלך של האיגוד הקרדיולוגי העולמי. בין השאר יוארו בניין עיריית תל אביב, שער יפו בחומת העיר העתיקה בירושלים והבניין המרובע במגדלי עזריאלי.
ואלה ההמלצות למניעה והפחתת גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם:
- עישון: הימנעות מעישון ומחשיפה כלשהי למוצרי טבק
- תזונה: הבסיס למניעה בכלל האוכלוסייה הוא תזונה בריאה. באיגוד ממליצים על תזונה דלה בשומן רווי ושומן טרנס, עם דגש על סיבים תזונתיים מדגנים מלאים, ירקות, פירות ודגים, וצמצום צריכת משקאות ממותקים.
- פעילות גופנית: מומלץ על לפחות 150 דקות שבועיות של פעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית (כדוגמת 30 דקות X5 בשבוע), או 75 דקות בעצימות גבוהה (או שילוב ביניהם).
- משקל גוף: שמירה על משקל תקין של BMI בין 20 ל- 24.9 והיקף מותן של עד 94 ס"מ לגברים ו-80 ס"מ לנשים.
- לחץ הדם: צריך להיות נמוך מ- 140/90.
- שומני הדם: LDL כולסטרול ("הכולסטרול הרע") הוא היעד העיקרי לטיפול. חולים בסיכון גבוה מאוד צריכים להגיע ליעד כולסטרול LDL של מתחת ל-70 מ"ג/ד"ל. אנשים בסיכון גבוה צריכים להגיע לכולסטרול LDL של פחות מ-100, והיעד לאנשים בסיכון בינוני או נמוך הוא רמה נמוכה מ-115 מ"ג/ד"ל. רמת הכולסטרול HDL ("הכולסטרול הטוב") כדאי שתהיה מעל 40 מ"ג/ד"ל בגברים ו-45 מ"ג/ד"ל לנשים. רמת השומנים מסוג טריגליצרידים תקינה היא מתחת ל-150 מ"ג/ד"ל.
- סוכרת: הקפדה על אורחות חיים בריאים חשובה במיוחד לאיזון הסוכרת וסיבוכיה. אחת מתופעות הלוואי של סוכרת שאינה מאוזנת הן מחלות לב וכלי דם, הכוללות התקף לב ושבץ מוחי. חולי סוכרת צריכים להגיע לרמת המוגלובין מסוכרר (HbA1C) של מתחת ל-7%.
צפו: רוצים לדעת איך מפרשים את בדיקות האק"ג?