מאות עובדי "אדום אדום" מפגינים מול האוצר
העובדים מוחים על ההחלטה להגדיל את מכסות ייבוא בשר הבקר לישראל, צעד אשר לדבריהם ייפגע משמעותית בפעילות המפעל ויוביל לפיטורין. "שכחלון ידאג לתושבי בית שאן ולא לתושבי פולין"
במפעל אומרים כי מתווה האוצר החדש מסיר את שארית חסמי הייבוא הקיימים המגנה על החקלאים הישראלים ועל התעשייה הישראלית ומאפשר גידול מסיבי בייבוא הבשר הטרי. "המשמעות של המהלך הינה - חיסול התעשייה המקומית של ייצור הבשר הטרי אשר כבר היום מתמודדת עם תחרות לא שוויונית מול הבשר המיובא בשל מגבלות הכשרות".
יו"ר ועד עובדי אדום אדום, יוסי ביטון: "הישראלים צורכים בכל שנה כ-20 אלף טון בשר טרי, כשבכל שנה מכסת היבוא מוגדלת ב-5,000 טון. אם המכסה תמשיך לעלות, בתוך שנתיים לא תהיה סיבה לקיומם של מפעלים כמו אדום אדום. אנחנו מוכנים להתמודד עם הגדלת היבוא, אבל בתנאי שתהיה מידתית. במצב הנוכחי מי שייפגע זה כמובן העובדים, ובסופו של דבר גם הצרכנים עלולים להיפגע מההחלטה להביא לישראל יותר ויותר בשר מעבר לים.
"איזה סיכוי יש לעובד כפיים בן 55 מבית שאן למצוא עבודה אחרת?"
"במציאות בה השוק נשלט על ידי ייבוא סחורות במחירים זולים, הרי שגם תנובה תעדיף לייבא. הם כבר הודיעו את זה. לעובדי הייצור של אדום אדום לא יישאר מקום עבודה ולא תהיה כל פרנסה. מי שחושב אחרת פשוט לא חי במציאות. איזה סיכוי יש לעובד כפיים בן 55 מבית שאן למצוא עבודה אחרת? לעובדים שלנו אין לאן ללכת!".
רחל תורג'מן, בת 35 מבית שאן, עובדת במפעל כבר קרוב ל-10 שנים כטכנולוגית ייצור, והגיעה להפגנה בירושלים. "כחלון סידר לנו ערב חג קשה מאוד, והוא הולך לעשות לנו את החג שחור", אמרה. "אין לנו לאן ללכת וממה להתפרנס בפריפריה. אנחנו מבקשים ששר האוצר ידאג קודם לתושבי בית שאן ואחר כך לעובדים פולנים. אנחנו לא מתנגדים לייבוא, אבל מבקשים שהממשלה תסייע בהקלות ככה שניתן יהיה להמשיך לקיים את המפעל".
יו"ר ועד עובדי חברת תנובה, אחיאב שמחי, הזכיר גם הוא את הקושי למצוא עבודה באזורי הפריפריה. "מבחינת עובדי 'אדום אדום', המהלך הוא בבחינת הדרך ללשכת הרווחה רצופה כוונות טובות של האוצר. אין משרות ביישובים באזור עמק בית שאן. היכן אתם מצפים שכל אותם עובדים יימצאו עבודה?", תהה.
במקביל, התאחדות חקלאי ישראל וארגון מגדלי העגלים (אמפ"י) יוצאים נגד ההסכם שנחתם בין משרד החקלאות והאוצר לבין אמב"ל (ארגון מגדלי בקר לבשר), עם פתיחת השוק לייבוא חופשי בבשר הבקר. הם טוענים כי אמב"ל מייצגים רק 10 אחוז מהמגדלים, וכי 460 משקים עלולים לקרוס כתוצאה מהייבוא.
מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל, מאיר צור ומזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום (אבו) וילן פנו לפני כשבוע לשר האוצר, משה כחלון ולשר החקלאות ופיתוח הכפר, אורי אריאל והתריעו על הסכנה. "במדינת ישראל קיימים כיום כ-460 משקים המגדלים כ-140 אלף ראשי בקר בשנה, המקיימים מעגל של גידולי מספוא, מרכזי מזון ומכוני תערובת, אשר מעבר לשמירה על אדמות המדינה ושטחים ירוקים, מהווים מעגל המפרנס אלפי משפחות".
מחר יפגינו המגדלים בצומת יקנעם בצפון וצומת מסמיה בדרום.
יו״ר ההסתדרות אבי ניסנקורן התייחס למשבר במפעל: ״בימים האחרונים ניהלתי מספר רב של שיחות עם הצדדים כולל ראשי האוצר. ההסתדרות לא תיתן יד למפעל ולתעשייה המקומית ליפול. אני ניצב לצד העובדים במאבקם הצודק על מקום עבודתם"