"רצינו ליצור חברה אחרת עבור ילדינו"
בישוב גן יבנה, נוצרה קהילה של עשרות אלפי תושבים, שמתחברים יחד באמצעות פעילויות של עשייה חברתית. התכנית החדשנית, ׳זיקה׳ - זהות יהודית ישראלית קהילתית בגן יבנה, פועלת על בסיס מתנדבים שמחשיבים את הקהילה לערך עליון. חוה הירש, תושבת גן יבנה ופעילה ב-׳זיקה׳ מספרת איך זה לחיות בקהילה שהיא בעצם משפחה, ולהפך
נוהגים לומר, שמשפחה לא בוחרים. אני החלטתי שאני כן בוחרת את משפחתי.
לפני מספר שנים הגעתי לגן יבנה יחד עם יהודה בעלי ובני גולן בן החמש. גן יבנה היתה מושבה קטנה, שהחלה בתנופת בנייה. שכונות חדשות נבנו, ומשפחות רבות, בעיקר צעירות, נהרו לישוב מהערים הסמוכות.
התחושה של כולנו היתה, שיש צורך למזג בין כל התושבים, וליצור תשתית איתנה של קהילה. רצינו ליצור חברה אחרת עבור ילדינו. רצינו חינוך ותרבות שונים מזה שהכרנו בערים הגדולות.
הייתי שותפה במסגרות שונות, שאנו התושבים יזמנו בישוב כדי ליצור קהילה. אבל אין ספק שלידת תכנית 'זיקה', היתה המשמעותית ביותר.
"זיקה" צמחה כתכנית מבוססת מתנדבים, המאפשרת לכל תושב לחלום על הדרך בה היה רוצה להנחיל ולבסס מסורות בישוב על תשתית של ערכים ותרבות יהודית ישראלית.
מעצבים את התרבות היהודית-ישראלית-מקומית שלנו
חשוב היה לנו לא 'לקנות שירותי תרבות ובידור', אלא ליצור אותם בעצמנו, בכוחות משותפים עם כלל התושבים, כשאנחנו מעצבים את התרבות היהודית-ישראלית-מקומית שלנו, מתוך תפיסה של לקיחת אחריות משותפת – התושבים, מוסדות החינוך וההנהגה – על מרחב המחייה שלנו.
חשוב היה לנו לא 'לקנות שירותי תרבות ובידור', אלא ליצור אותם בעצמנו
ליבי מתרחב בכל מועד במעגל השנה ובמעגל החיים אותו אנחנו מציינים יחד כקהילה. בפרויקט 'מרגישים בבית', פותחת גן יבנה את שעריה לתושבים חדשים באירוע רב משתתפים - משפחות צעירות, יחידים, צעירים ומבוגרים, בני נוער וילדים. זהו הצעד הראשון שלהם בהצטרפותם לקהילה. למשפחה.
משפחה ותיקה ״מאמצת״ משפחה חדשה, תלמיד מלווה תלמידה חדשה לבית הספר, נער מכיר עשרות חברים חדשים, תושבים חדשים מצאו עבודה בסיוע תושבים ותיקים שפגשו במסגרת הפרויקט. הקליטה נעימה יותר. משפחתית כבר אמרתי?
בשנה שעברה וגם השנה נוצרו קשרים נפלאים בין תושבים ותיקים לחדשים בעקבות אירוע זה, רבים מהם השתלבו מיד בפעילות קהילתית והצטרפו לקבוצות התנדבות שונות.
גם בעצב ובקושי אנו ביחד.
כחלק מפרויקט "זיכרון בסלון" למשל, אירחנו בסלון הביתי את ניצולת השואה מרים אוסלנדר, תושבת גן יבנה, שסיפרה את סיפור הגבורה שלה לקהל רב, כולם הסכיתו והיו צמאים לכל פיסת מידע שהעניקה לנו.
בחגים כמובן, יש הרגשה משפחתית אדירה.
רגע מרגש במיוחד עבורי באותו ערב, היה כשבתי גיל-עד פגשה במרים, אותה הכירה במסגרת מחויבות אישית בתיכון. המפגש המרגש ביניהן, המחיש לי עד כמה התשתית הערכית-החברתית, בישוב, הונחלה בהצלחה לדור העתיד.
תהלוכת ביכורי התינוקות
בחגים כמובן, יש הרגשה משפחתית אדירה. לקראת חג השבועות נוסדה מסורת של עליה לרגל מודרנית - עשרות אלפי תושבים וחגיגה של 'טנא' עמוס המציג פעילויות ערכיות של תנועות הנוער, בתי הספר, הגנים והארגונים השונים בישוב – כולם נפגשים במקום כינוס אחד - מגרש הכדורגל הישובי, וכל אחד מביא איתו את ביכורי העשיה החינוכית קהילתית שלו – מה שיוצר הפנינג ענק של פעילות חינוכית על חג השבועות.
הילדים וההורים מטיילים בין התחנות השונות ונהנים מהפעלות של בתי הספר ותנועות הנוער. במהלך האירוע אנחנו גם חוגגים עם תהלוכת ביכורי התינוקות – אמהות ותינוקות שנולדו השנה צועדים בגאווה על הדשא לקול תשואות הקהל.
המתנדבים ב-׳זיקה׳ נערכים לאירוע חודשים מראש
בחג החנוכה למשל, בפרויקט 'בתים מדליקים', המתנדבים ב-׳זיקה׳ נערכים לאירוע חודשים מראש. הפרויקט מדליק מאוד. זוהי הדלקת נרות משותפת בבתי התושבים, כל תושב מארח בביתו את תושבי היישוב - גם אם אינו מכיר אותם. יחדיו אנחנו מספרים את סיפורי החנוכה, לומדים על מנהגי החג וערכיו, וכמובן מכירים אחד את השני. זה רק חלק קטן מהחלומות שאנחנו חולמים ומגשימים, כאן בגן יבנה. בקהילה שלנו, במשפחה שלנו.
חוה הירש היא פעילה ב-׳זיקה׳ - זהות יהודית ישראלית קהילתית, שמגוון פעילויותיה נעשות כחלק מחזון המועצה המקומית גן יבנה ומתוך מתנ"ס גן יבנה - הבית של הקהילה. תכנית 'זיקה גן יבנה' היא חברה ברשת 'קהילות ניצנים' הארצית, הפועלת ב-9 רשויות מקומיות ברחבי הארץ, למען יצירתה של חברה אזרחית משגשגת על בסיס ערכי התרבות היהודית-ישראלית-מקומית.