שתף קטע נבחר

 

נורבגיה: ילדים יכולים לשנות מינם בלחיצת עכבר

ארץ הפיורדים היא אחת מחמש מדינות בעולם המתירות לעבור שינוי מין ללא התערבות רופא, אבל היא המדינה היחידה בעולם שבה לילדים מגיל 6 מותר לשנות את מינם במסמכים הרשמיים באותו הליך בדיוק כמו של בגירים

בדרכון של אנה תולין מייגה, שגילה עשר שנים, מתונססת תמונה של מה שנראה כמו ילדה נורבגית רגילה בעלת שיער צהוב ארוך. כתוב בו שהדרכון שייך ל"אנה", אבל במשבצת המגדר מתנוססת האות ז'. "הכוונה היא זכר", מסבירה אנה. "בעוד כמה שבועות יהיה לי דרכון חדש ויהיה כתוב בו נ', כלומר נקבה".

 

נורבגיה, מדינה עשירה ומתקדמת בעלת חמישה מיליון תושבים, הפכה לאחרונה למדינה החמישית בעולם המתירה לבגירים לשנות את מינם ללא אישור רופא או התערבותו. לארגנטינה, אירלנד ודנמרק יש חוקים דומים, אבל רק מלטה ונורבגיה הלכו רחוק כל כך עד שהן מרככות את החוקים גם בנוגע לשינוי מינם של ילדים. אם הוריהם מסכימים, לילדים נורבגים מגיל שש ומעלה מותר כעת להגדיר עצמם "זכר" או "נקבה" כרצונם, ובכך להתנער מהמין שבו נולדו. אנה היא אחת משישה קטינים בנורבגיה שכבר ניצלו את החוק החדש מאז שהוא אומץ ביוני.

פעם אדריאן, היום אנה (צילום: AP) (צילום: AP)
פעם אדריאן, היום אנה(צילום: AP)

כיוון שאין דרישה לניתוח לשינוי מין או לייעוץ, התהליך קל ופשוט כמו מילוי טופס החזרי מס. עד כה נורבגיה לא דחתה אף לא בקשה אחת. בקרוב תקבל אנה מכתב רשמי המאשר שהממשלה מכירה בה כילדה, כפי שהיא ראתה בעצמה מאז ומעולם. "כשהייתי קטנה אהבתי ללבוש שמלות ולשחק בבובות, ואני חושבת שהייתי ילדה כל הזמן בעצם", היא אומרת.

 

אמה של אנה, סירי אולינה מייגה, מסכימה. בתה עברה כמה שנים של בלבול ודחייה כשאולצה לחיות כילד בשם אדריאן, וההכרה של המדינה כעת פירושה שאנה יכולה להביט בעתיד עם פחות דאגות. "לאנה היו שתי זהויות נפרדות", מסבירה האם, "לקח לה הרבה זמן להחזיר לעצמה את הביטחון".

 

אף שהמחוקקים הנורבגים מודים שכמה מהשאלות הנוגעות לילדים טרנסג'נדרים עדיין אינן פתורות, החוק לא גרם למחלוקות גדולות מדי כשהוא נחקק. חברי הפרלמנט, מהשמאל והימין, אישרו אותו ביוני ברוב מוחץ – 79 תומכים לעומת 13 מתנגדים. "פגשתי כמה צעירים שאמרו לי שהחוק הזה הופך את חייהם לקלים יותר", מסביר שר הבריאות בנט הויה, חבר המפלגה השמרנית שהוביל את החקיקה בפרלמנט. "חלקם יצאו ממקום חשוך".

רשויות הרווחה הבינו: המגדר שלה באמת שונה. אנה וההורים (צילום: AP) (צילום: AP)
רשויות הרווחה הבינו: המגדר שלה באמת שונה. אנה וההורים(צילום: AP)
 

המחוקקים שקלו להוסיף סייג לחוק, שלפיו הן כשמדובר בבגירים והן כשמדובר בקטינים הם יהיו חייבים לעבור "תקופת הרהור ושקילה" לפני ששינוי המין המשפטי שלהם יושלם, אבל הם הגיעו למסקנה שמהלך כזה יהיה פטרוני מצדם. במקום זאת, כעת יכולים המבקשים לשנות את מינם מבחינה משפטית למלא טופס מקוון שעליו מקבלים תשובה באי-מייל מרשות המסים, ואז המבקשים צריכים רק להשיב במכתב המאשר את כוונתם לשנות את מגדרם. ברגע שבקשתם מאושרת הם מקבלים מספר זהות חדש, והוא מאפשר להם לעדכן את כל תעודות הזהות שלהם – דרכון, רישיון נהיגה, תעודת הלידה וכרטיסי האשראי.

 

עד יולי האחרון הייתה נורבגיה אחת מ-32 מדינות אירופיות הדורשות מאזרחיהן לעבור תקופות ארוכות של התייעצות, צריכת הורמונים ובסופו של דבר גם ניתוח לשינוי מין – לפני שיוכרו משפטית כמי ששינו את מינם. עובדה זו מנעה בפועל מילדים לשנות את מגדרם וריפתה את ידיהם של בגירים רבים שרצו לשנות את מינם אך לא יכלו להרשות זאת לעצמם או לא רצו לעבור ניתוח.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

אף שמלטה מתירה להורים או לאפוטרופוסים לקדם הליך של שינוי מין בבית המשפט עבור ילדיהם, נורבגיה היא כעת המדינה היחידה שבה קטינים יכולים לעבור אותו הליך מנהלתי כמו בגירים. חלק מהתומכים במהלך סבורים שנורבגיה צריכה להרחיק לכת עוד יותר ולהסיר גם את שארית ההגבלות על שינוי המין המשפטי, כך שגם ילדים בני פחות משש יוכלו לעשות זאת.

 

אנה חיה עם אמה, אביה החורג ושלושה אחים ואחיות ליד פיורד בהאוגסונד, עיירת חוף קטנה. כשהייתה בת חמש קרובי משפחה ושכנים מודאגים אמרו כי אמה של אנה משתפת פעולה עם פטנזיה מסוכנת

ושירותי הרווחה הוזעקו, אבל אנשיהן עקבו אחרי התנהלות המשפחה ולבסוף קבעו הרופאים כי זהותה המגדרית הנשית של אנה כנה ואמתית. אחרי שביולי 2013 שינתה רשמית את שמה החלה אנה ללבוש שמלות לבית הספר ונתקלה בהצקות. השנה היא נרשמה לבית ספר חדש, שבו חבריה לספסל הלימודים לא הכירו אותה כ"אדריאן". היא אומרת ששם הרבה יותר טוב לה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"הייתי ילדה כל הזמן בעצם". אנה
צילום: AP
מומלצים