תקדים: הורי חלל צה"ל הורשו להביא ילד מזרעו
יותר מ-4 שנים לאחר שסרן עמרי שחר נהרג בתאונת דרכים, אישר בית המשפט להוריו להשתמש בזרע שנשאב מגופו כדי להביא ילד לעולם באמצעות תרומת ביצית. השופטת: "במותו, ציווה לו עמרי את החיים". האם השכולה: "חייו של בני הגיעו לקצם, אבל תהיה לו המשכיות"
תקדים: בית המשפט לענייני משפחה בפתח תקווה קיבל אתמול (ג') את תביעתם של בני הזוג אשר ואירית שחר שביקשו לאפשר להם להשתמש בזרע שנשאב מבנם סרן עמרי ז"ל, שנהרג ביוני 2012 בתאונת דרכים. ההורים השכולים מבקשים להביא לעולם ילד באמצעות תרומת ביצית שתושתל באם פונדקאית שתלד את התינוק.
השופטת, יוכבד גרינוולד-רנד, אישרה לבני הזוג, בתחילת שנות ה-50 לחייהם, לגדל בעצמם, בביתם, את הילד שייוולד כתוצאה מהליך זה. המדינה, שהייתה הנתבעת בתיק, טענה כי הזכאות לביצוע הליך פונדקאות בישראל נתונה לאיש ואישה שהם בני זוג ולא קרובים אחרים של בעל הזרע.
השופטת הזכירה עוד כי המתנגדים לתהליך חוששים כי על הילד תיגזר "יתמות מתוכננת" והוא יהיה "אנדרטה חיה" לאביו המת. עוד הובע חשש כי ייווצר "מדרון חלקלק" וייפתח פתח להצפת בתי המשפט בבקשות של בני משפחה מדרגות שונות להפריית זרע קורבנם.
מנגד, התומכים בבקשת ההורים טענו כי אין פסול בבקשתם ועדיפה הבאת חיים לעולם מאי הבאתם. השופטת הדגישה כי טובת הילד שייוולד היא השיקול המרכזי והחשוב ביותר בתיק.
"מצאתי כי הוריו של עמרי הם בעלי מסוגלות הורית מצוינת", כתבה השופטת, "השתכנעתי כי יש בידיהם 'ארגז כלים' מאובזר היטב ומלא כל טוב, שיסייע להם לגדל את ילדו או ילדיו של עמרי באופן המיטבי ביותר, בסביבה בריאה מכל בחינה והילד יגדל להיות ילד אהוב ורצוי, כך שטובתו של הילד בטוחה, עוד טרם לידתו".
בסיכום פסק הדין כתבה השופטת: "מצפוני שקט. שוכנעתי כי במקרה שלפניי, טוב לו לילד שייוולד. ביטחוני שהילד שעתיד להיוולד יכיר את אביו, ידבר בו תכופות, כי במותו ציווה לו עמרי את החיים".
בשיחה עם ynet סיפרה אירית שחר כי היא התרגשה מאוד כששמעה על פסק הדין. "סיפרתי לבעלי והוא פשוט פרץ בבכי מהתרגשות", אמרה. "אמנם חייו של בני הגיעו לקצם, אבל תהיה לו המשכיות ויהיו לו ילד או ילדה או ילדים. אני כל כך מתרגשת עבורו, עברנו שנים מאוד קשות ופתאום כולם מתקשרים ומסמסים, ומה שהולך בפייסבוק, זה מדהים. אני אחזור לאנשים אחד-אחד ואודה להם על כל התמיכה".
שחר סיפרה כי שמעה על הפסיקה כשהייתה בעבודה. "אף פעם אי-אפשר לדעת מתי תגיע הפסיקה מכיוון שהדיון הוא לא בהשתתפותנו", הסבירה. "פתאום עורך הדין שלנו התקשר וביקש שנגיע לפגוש אותו, ואני ידעתי שיש משהו, אמרתי לו שיספר לי בטלפון כי אני לא אשרוד את הנסיעה והוא סיפר לי, ופשוט לא האמנו לבשורה".
"הצדק ניצח, השופטת גיבורה"
אחרי הפגישה עם עורך הדין נסעו בני הזוג לקבר של בנם. "הייתי חייבת ללכת לדבר איתו ולהיות איתו קצת", סיפרה שחר. "אני יודעת שהוא בטח כבר ידע כמובן, ואמנם היה מאוחר, אבל היה חשוב לנו ללכת לשבת איתו שעה ופשוט להתרגש ביחד עם הבשורה המדהימה שקיבלנו. זה באמת תקדים עולמי ואני מקווה שפתחנו דלת. הצעד הבא שלנו יהיה כמובן למצוא פונדקאית ותרומת ביצית ולחכות לילד או הילדה של עמרי".
בעמוד הפייסבוק "לזכרו של סרן עמרי שחר" כתבה שחר: "עמרי אהוב שלי, חיים שלי!!! פסקו לטובתנו ילד שלי, הצדק ניצח, השופטת הגיבורה והמדהימה אישרה את בקשתנו, תהיה לך המשכיות ואימא ואבא שלך יגדלו אותו, התרגשות מטורפת, עשינו זאת! עשית זאת! ותודה לעורכי הדין שלנו התותחים ותודה לכל מי שתמך בנו!!! ותודה לקדוש ברוך הוא!!!"
את המשפחה ייצגו עו"ד ד"ר יאיר שיבר, עו"ד דורון שיבר ועו"ד אבידן גלובינסקי. עו"ד יאיר שיבר אמר ל-ynet כי מדובר בפסק דין תקדימי עולמי. "זו פעם ראשונה שבית המשפט מאשר להורים לעשות שימוש בזרע של בנם שנהרג לצורכי הפריה והם אלו שיגדלו את הקטין", אמר שיבר. "עד היום בית המשפט אישר שרק בעלת הביצית, שהיא הפונדקאית, תגדל את הקטין. קרי: רק להורה ביולוגי ניתנה הרשות לגדל את הילד שייוולד מזרע הנפטר, והמדינה באמצעות פרקליטת מחוז תל אביב התנגדה בכל תוקף לדרישת ההורים".
סרן עמרי שחר ז"ל היה מפקד סיירת דבורות. הוא נהרג כשהיה בן 25 בתאונת דרכים שאירעה לאחר ערב יחידה בתל אביב בדרך חזרה לבסיס באשדוד. יחד איתו נהרג בתאונה גם סגן רפאל בובליל, בן 22 מרמת גן.