יש תקווה לחולי פסוריאזיס: אבל מי זכאי?
תכירו את התרופות הביולוגיות – שנועדו לחולים בפסוריאזיס בינונית עד קשה ששום טיפול אחר לא עזר להם. מהם הקריטריונים לקבלת הטיפול הביולוגי, איך מגישים בקשה ולמי אסור לקבל אותן: מדריך
בחסות נוברטיס ישראל בע"מ
לפני שהחלה לקבל טיפולים ביולוגיים, הייתה בלה פפר (60) בין חולי הפסוריאזיס הקשים בארץ: כ-98% משטח הגוף שלה כוסה בנגעים גדולים. הכל התחיל ב-1993, כשחלתה לראשונה. זה קרה לאחר שבתה מאיה שסבלה מלוקמיה קטלנית, נפטרה מסרטן בגיל 11. שנה לאחר מכן נפטר גם אביה של בלה – ואז פרצה אצלה הפסוריאזיס.
"זה התחיל עם מספר נגעים בברכיים ובמרפקים, ולאט לאט זה הלך והתפשט בכל הגוף", היא משחזרת. היא התחילה, כמו כל החולים, במריחת משחות ובירידה לים המלח, אולם המחלה הלכה והחמירה. בין השנים 2000 ל-2013 היא התאשפזה 14 פעמים בהדסה עין כרם, כשכל אשפוז נע בין שלושה שבועות לחודש.
פפר השתתפה בקבוצת ניסוי לתרופה הביולוגית. ההתחלה הייתה פסימית. "לצערי היא לא הועילה והמשכתי הלאה לטיפולים ביולוגים אחרים. הייתה תרופה אחת שניקתה אותי לחלוטין ולהרבה זמן, אבל היא הופסקה בבת אחת וזה גרם לי להתפרצות חמורה שבגללה הייתי מאושפזת חודש ימים".
המהפך התרחש במעבר לתרופה ביולוגית אחרת ואז התרחש הנס. "התרופה החדשה יצרה שינוי כעבור שבוע בלבד. היום אני נקייה לגמרי, וממשיכה בטיפול חודשי, אני מקווה שהתרופות הביולוגיות תהיינה זמינות לחולים שזקוקים להן, אני רוצה שאנשים יטופלו, משום שפסוריאזיס היא מחלה רב מערכתית ואם היא לא מטופלת היא עלולה לגרום לתוצאה חמורה מעבר לחוסר הנוחות בחיי היומיום".
קראו עוד:
"אם אני אקבל את עצמי – כולם יקבלו אותי"
חולי פסוריאזיס? כך תתגברו על החרדות
אז מי זכאי ומי לא?
פפר לא לבד. חולי פסוריאזיס קשים רבים, שסבלו במשך שנים ארוכות מהמחלה, חווים שיפור דרמטי במצבם מרגע שהם מתחילים לקבל תרופות ביולוגיות – המילה האחרונה בשיטות הטיפול במחלה.
תרופות אלה עשויות למעשה מחלבון המופק מן החי או בשיטה של הנדסה גנטית (או בשילוב של שתי השיטות). חלק מהטיפולים הביולוגיים מבוססים על נוגדנים שתוקפים באופן ממוקד מרכיבים מסוימים במערכת החיסונית של הגוף. בשונה מהתרופות הוותיקות, התרופות הביולוגיות החדשות מעכבות באופן ממוקד רק את הגורמים למחלה.
הבעיה מתחילה בכך שלא כל החולים זכאים לקבל את התרופות הביולוגיות. הן אמנם הוכנסו לסל הבריאות, אבל תחת קריטריונים מאוד מסוימים שיש לעמוד בהם על מנת להיחשב לזכאים.
פנינו לד"ר זיאד חמאיסי, מומחה לרפואת עור ומין בבית החולים רמב"ם, על מנת לקבל תשובות ברורות בנוגע לקריטריונים לזכאות:
באלו תנאים יש זכאות לקבלת טיפולים ביולוגיים על פי סל הבריאות?
"מרשמים לקבלת התרופות הביולוגיות לטיפול בפסוריאזיס ניתנים כיום רק לחולים קשים שלא הגיבו, הגיבו חלקית או פיתחו תופעות לוואי לתרופות הקיימות".
איך מודדים את זה?
"צריך ששטח העור הנגוע יעלה על 50% משטח הגוף, או לחילופין שתהיה מעורבות של אזורים רגישים בגוף כמו כפות ידיים ורגליים ואזורי גניטליה-מין".
יש עוד תנאים?
"כן. תנאי שני, הכרחי גם כן, הוא כישלון או התוויית נגד של שתי תרופות סיסטמיות (הניטלות דרך הפה) – או פוטותרפיה (כולל שהייה בים המלח)".
איך מקבלים זכאות? מהו התהליך?
"מטופל שמבקש טיפול ביולוגי צריך להיבדק אצל רופא עור, שאמור להגיש את הבקשה לגורם המאשר בקופת החולים המבטחת. כל הטיפולים האלה ניתנים על-ידי המטופל עצמו, ללא צורך להגיע למרכז טיפולי. החולה עובר הדרכה ראשונית, ומזריק לעצמו. אחת התרופות מחייבת מתן תוך ורידי במרכזי אשפוז יום. ברוב המקרים, התרופה הביולוגית היא הטיפול היחיד שיינתן למטופל, ללא צורך בשילוב עם טיפול מקומי או מערכתי".
מה צריך לעשות מועמד לזכאות מלבד להגיש בקשה?
"כמו בכל תרופה קיימת אפשרות לפתח תופעות לוואי, כולל התעוררות זיהומים שונים, כגון שחפת ריאה. כל חולה שמועמד לקבל טיפול ביולוגי צריך לעבור הכנה שתכלול בין השאר בדיקה אם הוא חלה בעבר בשחפת. במידה ויתברר שהמטופל נחשף למחלה, הוא יצטרך לעבור טיפול מניעתי בשחפת בטרם קבלת הטיפול הביולוגי".
למי אסור לקבל תרופה ביולוגית גם אם הוא עומד בזכאות?
"חולים במחלת סרטן פעילה או הייתה פעילה במהלך חמש השנים האחרונות".
ילדים יכולים להיות זכאים לקבל תרופה ביולוגית?
"כן. שתיים מהתרופות הביולוגיות מאושרות לטיפול בילדים".