שתף קטע נבחר
 

"גם סבא ימות?" להסביר לילדים על מוות

הציבור אבל על מותו של שמעון פרס אבל איך מסבירים לילדים ומה עונים על שאלות כמו איפה נמצאים המתים והאם גם לסבא וסבתא יקרה משהו?

בימים אלה המדינה אבלה על מותו של שמעון פרס. בגן ובבית הספר מקדישים שיעורים בנושא ובתקשורת משדרים מהדורות חדשות ותוכניות על המנהיג הדגול. החיים במדינה שלנו שזורים בשמחת חיים ומוות. מוות של חיילים, של אזרחים חפים מפשע בפיגועי טרור, מוות של אנשים חשובים ומוות של אנשים קרובים. הילדים חשופים למוות גם אם לא נרצה לחשוף אותם לכך באופן ישיר: מוות של אדם אהוב, בעל חיים או סבא של חבר קרוב.

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

"אבל לאומי" הוא מושג גדול וכולל מנהגי אבלות וטקסים שונים וכדאי לשוחח על כך עם הילדים. ספרו להם על האדם ופועלו ואל תסמכו על בית הספר שיעשה זאת. סיפור חייו של שמעון פרס ז"ל מזמן שיח שלם על האדם ופועלו בנושא ערכים, חזון ועשייה. שיח שכזה מזמן גם שיחה על הנושא המאיים שנקרא "מוות".

הילדים חשופים למוות גם אם לא נרצה לחשוף אותם לכך (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הילדים חשופים למוות גם אם לא נרצה לחשוף אותם לכך(צילום: shutterstock)
 

איך מספרים לילדים על מוות?

הורים חוששים משיחה שכזאת מתוך חשש שהילד יגלה חרדה או שאולי יתעוררו פחדים בעקבות השיחה אך ההפך הוא נכון ודווקא חשיפה מבוקרת מפחיתה את החשש ומאפשרת להם לעבד את המידע בצורה עניינית. החשש של ההורים גדול יותר מהחשש הממשי של הילדים. תסמכו עליהם שיש להם כוחות נפשיים להתמודד. אם תעבירו מסר מתוך חשש רק תעצימו את החשש אך אם המסר יועבר ממקום בטוח ומאמין ביכולת שלהם להתמודד עם המידע הם ירגישו מוגנים ובטוחים.

 

לילדים בגיל הרך החשיבה מאוד קונקרטית וקשה להם להבין מהו מוות. יחד עם זאת כדאי להשתמש במילה "מוות" ולא לנסות לעדן אותה ולומר שאדם נסע רחוק או הלך לישון. חשוב שהם יכירו את המושג בשמו. כמו כן, הסבירו שהמת לא ישוב וזהו תהליך בלתי הפיך.

 

אולי יעניין אותך גם:

- "מגיל 9 הערצתי את שמעון פרס"

- לעשות רילוקיישן ולמצוא חברים לילדים

- מה הורים לא מבינים על הילדים שלהם

 

שתפו את הילד ברגשות

במהלך השיחה שתפו את הילד ברגשות ובתחושות שלכם. אל תחששו לומר שאתם עצובים ואל תסתירו מילדיכם את העובדה שאתם בוכים. אתם אנושיים וחשוב שהילד יראה איך ההורה מגיב למוות, כיצד זה משפיע עליו. מתוך צפייה בכם הוא ילמד להביע את רגשותיו. חשוב שתשתפו מה עוזר לכם להתגבר כמו למשל זיכרון של חוויה נעימה עם האדם הקרוב, האזנה לשיר מרגש, צפייה בסרטונים או תמונות עם האדם הנפטר וכו'. כך הילד ילמד כיצד לגייס כוחות להתמודדות. חשוב שתשדרו לילד מסר שהוא יכול להביע את רגשותיו ולשאול שאלות.

 

הוא נפטר כי היה חולה

במידה והאדם נפטר ממחלה חשוב להדגיש לילדים שלא מדובר במחלה רגילה, כי אחרת עלול להתפתח אצלם חשש מכל מחלה ואם סבא לא מרגיש טוב עלול להתעורר אצלם חשש למוות. לכן הדגישו שלא מתים מכל מחלה אלא ממחלות קשות בלבד.

 

איפה נמצאים המתים?

זוהי שאלה שגם לנו המבוגרים אין תשובה מוכחת, ולכן כדאי לענות את מה שידוע לנו בוודאות וזה שהמתים נמצאים בבית קברות. ישנם אנשים המאמינים בחיים שאחרי המוות, גן עדן, גלגול נשמות וכו', ואם זוהי אמונתם אז שישתפו בכך את ילדיהם. חשוב שתהיו בטוחים במסר אותו אתם מעבירים.

 

הכותבת היא מנתחת התנהגות ומדריכת הורים

 

כך תסבירו לילדים על מוות של אדם קרוב:

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאטרסטוק
כדא לשדר לילד מסר שהוא יכול להביע את רגשותיו ולשאול שאלות
צילום: שאטרסטוק
מומלצים