שתף קטע נבחר

 

דו"ח: ממשלת סודן ביצעה טבח כימי בדרפור

ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" חושף ראיות קשות לעשרות תקיפות בנשק כימי נגד אזרחים בחבל דרפור על ידי כוחות ממשלת סודן. "כ-250 בני אדם מתו, בהם ילדים. מאות אחרים שרדו את המתקפות הכימיות, אבל פיתחו תסמינים כגון הקאת דם ושלשול חריף, בעיות בראייה עד כדי עיוורון מוחלט ובעיות בנשימה שהפכו לגורם המוביל למוות של אלה ששרדו את המתקפות". ממשלת סודן בתגובה: "אין לנו בכלל נשק כימי"

 

דו"ח: סודן טבחה באזרחים בנשק כימי.    (באדיבות: "אמנסטי אינטרנשיונל")

דו"ח: סודן טבחה באזרחים בנשק כימי.    (באדיבות: "אמנסטי אינטרנשיונל")

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ממשלת סודן ביצעה קרוב ל-30 מתקפות כימיות נגד אוכלוסייה אזרחית, שבה גם ילדים, באזור ג'בל מארה בדרפור מאז ינואר 2016 תוך שימוש בגז חרדל. כך טוען ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" בתחקיר קשה שפרסם היום (יום ה').

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

לפי הארגון, כ-250 בני אדם מתו ככל הנראה מהחשיפה לגז האסור לשימוש. רבים מההרוגים הם כנראה ילדים. עוד נמסר כי מאות אחרים שרדו את המתקפות הכימיות, אבל בימים ובשעות שלאחר החשיפה לנשק הכימי פיתחו תסמינים כגון הקאת דם ושלשול חריף; שלפוחיות חמורות; פריחה על העור שהתקשתה, שינתה צבעה ונשרה; בעיות בראייה עד כדי עיוורון מוחלט; ובעיות בנשימה שהפכו לגורם המוביל למוות של הנפגעים ששרדו את המתקפות עצמן. רוב מוחלט של השורדים דיווחו כי העשן הדיף ריח רעיל וחריף. רבים מהנפגעים ציינו בפני "אמנסטי אינטרנשיונל" כי לא הייתה להם כל גישה לתרופות וכי טיפלו בפציעותיהם בשילובים של מלח, לימונים ועשבי רפואה מקומיים.

 

 (צילום: אמנסטי אינטנשיונל) (צילום: אמנסטי אינטנשיונל)
(צילום: אמנסטי אינטנשיונל)
אחד המטפלים המקומיים, שמטפל בפצועים בקרבות באזור ג'בל מארה כבר מאז שנת 2003, סיפר כי מעולם לא נתקל בפגיעות שכאלה. 19 ממטופליו מתו תוך חודש מרגע חשיפתם לנשק הכימי, בהם ילדים. לדבריו, עורם של כל אלו שמתו השתנה באופן משמעותי: מחצית מהם סבלו מפצעים על העור שהפכו לירוקים ואילו עורם של המחצית השנייה נשר ובמקומו הופיעו שלפוחיות מוגלתיות ביותר.

 

"השימוש בנשק כימי הוא פשע מלחמה"

ארגון "אמנסטי" מסר שהתחקיר שכותרתו "אדמה חרוכה, אוויר מורעל: הכוחות של ממשלת סודן מחריבים את ג'בל מארה" מתבסס על צילומי לוויין, על יותר מ-200 ראיונות ועל ניתוח של מומחים של תמונות שמתעדות פציעות שונות. לפי הארגון, התקיפה הכימית האחרונה בדרפור בוצעה ב-9 בספטמבר.

 

"השימוש בנשק כימי הוא פשע מלחמה. הראיות שאספנו אמינות ומציגות משטר שיש לו כוונה לבצע תקיפות נגד אוכלוסייה אזרחית בדרפור ללא חשש מתגובה בינלאומית", מסרה טיראנה חסן, מנהלת תחום מחקרי המשברים ב"אמנסטי אינטרנשיונל". "קשה לנסח במילים את ממדי המתקפות הללו ואת הברוטליות שלהן. התמונות והסרטונים שראינו במהלך התחקיר באמת ובתמים עשויים לעורר הלם. באחד הסרטונים ילד קטן צורח מכאבים בעודו גוסס ומת, בתמונות רבות ניתן לראות ילדים רבים מכוסים בשלפוחיות ובנגעים חמורים (לזיות). חלקם לא היו מסוגלים לנשום והקיאו דם", אמרה חאן.

 

 (צילום: אמנסטי אינטנשיונל) (צילום: אמנסטי אינטנשיונל)
(צילום: אמנסטי אינטנשיונל)
"קשה להגזים בתיאור האופן האכזרי שבו הכימיקלים הללו משפיעים על הגוף האנושי כשהם באים עמו במגע. השימוש בנשק כימי נאסר כבר לפני עשרות שנים בעקבות ההכרה בעובדה שלעולם לא ניתן להצדיק את רמות הסבל שהנשק הזה גורם להן. לא ניתן להתעלם מהעובדה שממשלת סודן משתמשת בהם כעת באופן חוזר ונשנה נגד בני עמה עצמם, והדבר מחייב תגובה", הוסיפה חסן.

 

סודן: "טענות חסרות בסיס ומפוברקות"

שגריר סודן לאו"ם, עומר דהאב פאדל מוחמד, פרסם הצהרה שבה נמסר כי התחקיר של "אמנסטי" "מופרך לחלוטין" ושסודן לא מחזיקה בידיה סוג כלשהו של נשק כימי.

 

"הטענות לשימוש בנשק כימי על ידי הכוחות המזוינים של סודן חסרות בסיס ומפוברקות. המטרה הסופית של האשמה פרועה זו היא לגרום לבלבול בתהליכים המתמשכים שנועדו להעמיק את השלום והיציבות והפיתוח הכלכלי והלכידות החברתית בסודן", אמר השגריר הסודני.

 

ארגון "אמנסטי" מסר שהוא הציג את ממצאי דו"התחקיר שלו לשני מומחים עצמאיים לנשק כימי. "שניהם הגיעו למסקנה שהראיות מצביעות בסבירות גבוהה ביותר על חשיפה לגז חרדל", נמסר בהודעת הארגון.

 

אנשים שנעקרו מבתיהם בעקבות הלחימה בג'בל מארה שבדרפור. מחנה של האו"ם והאיחוד האפריקני בסורטוני (צילום: אמנסטי אינטנשיונל) (צילום: אמנסטי אינטנשיונל)
אנשים שנעקרו מבתיהם בעקבות הלחימה בג'בל מארה שבדרפור. מחנה של האו"ם והאיחוד האפריקני בסורטוני(צילום: אמנסטי אינטנשיונל)
סודן הצטרפה ב-1999 ל"אמנת הנשק הכימי" שאוסרת על החברות החתומות בה לייצר, לאגור ולהשתמש בכלי נשק כימיים. מאז 2007 מוצג בדרפור כוח משותף של האיחוד האפריקני ושל האו"ם (UNAMID), אלא שהמצב הביטחוני בחבל הסודני נותר שברירי ביותר, והלחימה בין השבטים הלא-ערביים לבין כוחות הממשלה הערבית בחרטום על השליטה באזורים הכפריים עדיין נמשכת וגובה קורבנות רבים.

 

"אמנסטי": "ספק אם הפשעים נעלמו מעיני ישראל"

מולי מלאקר, מנהלת תחום התוכניות ב"אמנסטי ישראל", אמרה בעקבות התחקיר כי ממשלת סודן "מבצעת פשעים מחרידים, שספק אם נעלמו מידיעתו של משרד החוץ הישראלי. נרמול יחסים דיפלומטיים עם סודן הוא שותפות לפשעים נגד האנושות, ועל ישראל לחזור בה לאלתר מפעילותה זו, כפי שפורסמה בתקשורת הישראלית".

 

כ-300 אלף בני אדם נהרגו בדרפור מאז פרוץ הסכסוך בחבל ב-2003. כך לפי נתוני האו"ם. 4.4 מיליון תושבי החבל זקוקים לסיוע ויותר מ-2.5 מיליון נעקרו מבתיהם בשל האלימות הקשה. בית המשפט הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC) פרסם ב-2009 וב-2010 צווי מעצר בינלאומיים לנשיא סודן עומר אל-באשיר באשמת פשעי מלחמה וג'נוסייד בשל המתקפות שמנהלים כוחות צבאו, בהוראתו, למחוץ את המרידה בדרפור.

 

מחנה העקורים בסורטוני (צילום: אמנסטי אינטנשיונל) (צילום: אמנסטי אינטנשיונל)
מחנה העקורים בסורטוני(צילום: אמנסטי אינטנשיונל)

 (צילום: אמנסטי אינטנשיונל) (צילום: אמנסטי אינטנשיונל)
(צילום: אמנסטי אינטנשיונל)

 (צילום: אמנסטי אינטנשיונל) (צילום: אמנסטי אינטנשיונל)
(צילום: אמנסטי אינטנשיונל)

 (צילום: AFP PHOTO, HO, UNAMID) (צילום: AFP PHOTO, HO, UNAMID)
(צילום: AFP PHOTO, HO, UNAMID)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

כוח שמירת השלום של האו"ם והאיחוד האפריקני לא מצליח לעצור את האלימות בחבל הסודני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כוח שמירת השלום של האו"ם והאיחוד האפריקני לא מצליח לעצור את האלימות בחבל הסודני(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

המתקפות בנשק הכימי לכאורה הן חלק ממתקפה רחבת היקף של צבא סודן באזור ג'בל מארה שבחבל דרפור, שהחלה כאמור בינואר 2016, נגד כוחות "הצבא לשחרור סודן" וכוחותיו של עבדול וואהיד, ממנהיגי המורדים באזור. לטענת צבא סודן, המורדים תקפו שיירות של הצבא וכן אזרחים סודנים.

 

ילדים מתו מרעב והיעדר טיפול רפואי, כפרים נהרסו

בשמונת החודשים שחלפו מאז שהחלה המתקפה, תיעד ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" אינספור מקרים שבהם כוחות הממשלה תקפו במכוון מטרות אזרחיות, רכוש של אזרחים ואת האזרחים עצמם. ניצולים ומשקיפים מטעם ארגוני זכויות אדם דיווחו על 367 בני אדם, בהם 95 ילדים, שנהרגו בג'בל מארה על ידי כוחות הממשלה בששת החודשים הראשונים של השנה. בנוסף, אזרחים רבים, בהם ילדים, מתו כתוצאה מרעב, התייבשויות או מהיעדר טיפול רפואי לאחר מתקפות.

 

באמצעות צילומי לוויין "אמנסטי אינטרנשיונל" יכול לאשר ש-171 כפרים נהרסו או נפגעו בשמונת החודשים של המתקפה הצבאית. ברוב המוחלט של המקרים הללו לא הייתה בכפרים הללו כל נוכחות רשמית של כוחות חמושים של האופוזיציה בעת המתקפות. לפי ארגון זכויות האדם, אחד המאפיינים הבולטים של מתקפות אלה היה הפרות חמורות של זכויות האדם, לרבות הפצצה שיטתית של אזרחים, הריגת גברים, נשים וילדים, חטיפת נשים, אונס נשים, עקירת אזרחים בכוח מבתיהם וביזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ילד שברח מהמלחמה בדרפור (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: AFP
מבוקש בהאג בגין פשעי מלחמה וג'נוסייד. נשיא סודן אל-באשיר
צילום: AFP
מומלצים