הפכו לקריקטורה: טראמפ וקלינטון בעין ערבית
הרפובליקני הוא "סכנה לדמוקרטיה" ו"סוכן של דאעש" ויריבתו הדמוקרטית היא "מחרחרת מלחמות" שמקבלת כסף מסעודיה: בעולם הערבי מסקרים בהרחבה את הבחירות בארה"ב ולא חוסכים בביקורת על המועמדים. רק בדבר אחד יש לקלינטון ולטראמפ מן המשותף - הטענה שהם נאמנים לישראל
בחודשים האחרונים מגלה התקשורת הערבית עניין הולך וגובר בבחירות לנשיאות ארצות הברית. לשם דוגמה, העימות הטלוויזיוני הראשון בין דונלד טראמפ הרפובליקני לבין הילרי קלינטון הדמוקרטית סוקר בהרחבה בעולם הערבי, ופוליטיקאים ואישי ציבור מיהרו לנצל את התבטאויות המועמדים לנשיאות לצרכיהם האישיים והפוליטיים.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
מזכ"ל חיזבאללה הביע תמיכה בהצהרותיו של טראמפ לפיהם הממשל האמריקני הוא זה שיצר את ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש). הגיבוי שנתן נסאללה לדברי טראמפ זיכו אותו בכינוי "חסן טראמפ" מצד נדים קוטייש, עיתונאי לבנוני שיעי שברח לאיחוד אמירויות וידוע כאחד ממתנגדי חיזבאללה החריפים ביותר. נסראללה גם חזה כי עד שלא יסתיימו הבחירות בארה"ב, הבלגן באזור לא יגיע לסופו ובייחוד בסוריה.
נסראללה אינו האישיות הערבית הבכירה היחידה ששמה נקשר למועמדים לנשיאות ארה"ב. נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, נפגש עם קלינטון ועם טראמפ בעת שהגיע לניו יורק לעצרת הכללית של האו"ם. פגישתו עם השניים עוררה סערה בארצו, שהתאכזבה מאוד מממשלו של ברק אובמה ובייחוד מעמדותיו אחרי שמוחמד מורסי, איש "האחים המוסלמים" הודח מהנשיאות בהפיכה צבאית שאותה הוביל א-סיסי עצמו.
בדומה למצב בארה"ב, גם בעולם הערבי מי שגונב את מרב תשומת הלב התקשורתית הוא המועמד הרפובליקני בעל הפה הגדול בעקבות עמדותיו נגד מוסלמים ונגד הורי החייל האמריקני המוסלמי שנהרג בעיראק.
מנהיגי ערב נמנעים מהבעת דעה לגבי אחד המועמדים לנשיאות ארה"ב, אולם נשיא סוריה בשאר אסד אמר לא מזמן בראיון שטראמפ חסר ניסיון וידע בהשוואה לנשיאים קודמים ושהוא לא תולה תקוות רבות בבחירות הקרובות בארה"ב.
איש העסקים הסעודי האמיד, הנסיך אל-וליד בן טלאל, בחר שלא לשבת על הגדר ותקף בטוויטר את טראמפ בדצמבר 2015: "אתה בושה לא רק למפלגה הרפובליקנית, אלא לארה"ב כולה". טראמפ לא נותר חייב והשיב לו כי כשהוא יהיה נשיא, הנסיך לא יוכל לשלוט בפוליטיקאים אמריקנים באמצעות הכסף של אביו.
"טראמפ הוא המועמר קדאפי של ארה"ב", כתב הפובליציסט מוחמד אל א-שייח בחודש מרס בעיתון הסעודי "אל-ג'זירה". "מפחיד לחשוב שתקום בוקר אחד ותגלה שדונלד טראמפ הוא הנשיא של ארה"ב. זה אפשרי". אף שטראמפ סופג את מרבית האש בתקשורת הערבית, גם קלינטון לא חפה מביקורת. בסוף חודש אוגוסט פרסם מוחמד חלפאן א-סואפי מאמר בעיתון "אל-איתחאד", היוצא לאור באיחוד האמירויות, שבו הסביר בפירוט מדוע על הערבים דווקא לתמוך בטראמפ. לטענתו, אין זה מופרך שהערבים יתמכו בטראמפ לאור מדיניות הממשל הנוכחי בראשות אובמה בבעיות באזור.
"הממשל הנוכחי פעל להשריש את הרעיון של ירידת חשיבות אזור המזרח התיכון בפוליטיקה הבינלאומית, ועל כן זה יצר את האנרכיה שאנחנו רואים היום", כתב א-סואפי במאמרו. "הממשל הזה, שהמועמדת האמריקנית (קלינטון) הייתה אחד מראשיו המרכזיים, גרמה לפיחות ביראת הכבוד של המעמד האמריקני בפוליטיקה הבינלאומית - לא רק בקרב המעצמות, אלא גם בקרב מדינות האזור, בהן איראן וטורקיה. הממשל הזה סייע, ולו בדרך עקיפה, שמדינות אלה יאזרו אומץ מול מדינות ערב".
א-סואפי כתב גם שהערבים והמדינות במזרח התיכון צריכים לחשב מסלול מחדש מבחינת הציפיות שלהם מהמועמדים לנשיאות ארה"ב, ולהפסיק להתייחס בצורה רגשית למפלגה מסוימת. "הם (הערבים) צריכים להיות אמיצים ולחפש את האינטרסים שלהם. אין מנוס מחיפוש האינטרס הערבי בבחירות בארה"ב". לדברי מחבר המאמר, טראמפ נראה יותר ברור מבחינת מה שהוא מציע בניגוד לנשיאים קודמים שטענו כי הם יממשו את כל התקוות שתלו בהם ויעשו שלום עולמי.
כותבי הדעות הערביים מילאו עמודים על גבי עמודים בתקשורת המודפסת והאלקטרונית בתיאור עמדותיהם על המועמדים לנשיאות ארה"ב, אך זוהי ללא ספק שעתם היפה של מאיירי הקריקטורות שבאמצעות כישרונם הגדול מביעים את עמדותיהם על המרוץ לבית הלבן. טראמפ נתפש בחלק מהקריקטורות כמי ששואב פופולריות מכל פיגוע של "המדינה האיסלאמית" (דאעש) במדינות המערב, ויש מי שאיירו אותו עם סממנים נאציים, צלב קרס למשל, בשל עמדותיו נגד מיעוטים ומוסלמים.
קלינטון סופגת ביקורת רבה בקריקטורות, בייחוד בשל הקשר רב השנים שלה לבית המלוכה הסעודי הסוני, שעל פי הטענות מממן את קמפיין הבחירות של המועמדת הדמוקרטית לנשיאות ארה"ב. באיראן פרסמו כמה קריקטורות נגד סעודיה "שקונה כול בכסף" כחלק ממאמציה לנגח את בית המלוכה בריאד. גם קלינטון וגם טראמפ חולקים דבר אחד במשותף בתקשורת הערבית - את הטענה שהם נאמנים מאוד לברית עם ישראל. "הדרך לנשיאות ארה"ב עוברת בישראל", נכתב באחת הקריקטורות הערביות בתקופה האחרונה.