אבו מאזן יגיע להלוויית פרס. חמאס: "זלזול בשהידים"
הנשיא הפלסטיני ישתתף עם 4 בכירים בהלוויית הנשיא התשיעי. בהלוויה ישתתפו גם סגן ראש ממשלת ירדן ושר החוץ המצרי
לשכתו של הנשיא הפלסטיני אבו מאזן פנתה למתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב פולי מרדכי, בבקשה לתאם את השתתפותו של ראש הרשות בהלווייתו של הנשיא התשיעי של מדינת ישראל, שמעון פרס. יחד עם אבו מאזן ישתתפו בהלוויה גם ארבעה בכירים נוספים מהרשות הפלסטינית. גם סגן ראש ממשלת ירדן ושר החוץ המצרי יגיעו.
הרשימה העדכנית של ראשי המדינות שיגיעו להלוויה
במקביל, המשטרה פרסמה את שעות החסימות שצפויות מחר בשל ההלוויה. כביש 1 ייחסם בשעה 07:30 למשך שעה וחצי בשני הכיוונים. ב-12:30 הוא ייחסם שוב למשך שעה וחצי. המשטרה מבקשת מציבור הנהגים שלא להגיע לכביש 1 כלל בשעות אלה. בשל החסימות מזהירים במשטרה מעומסי תנועה כבדים בכבישים 6, 431, 38 ו-443.
נשיא ארה"ב ברק אובמה יגיע מחר בבוקר להלוויה. פרט לנשיא לשעבר ביל קלינטון, שכבר נחת, יגיעו מארצות הברית מזכיר המדינה ג'ון קרי, היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס וכן מושל ניו יורק אנדרו קואומו ומושל ניו ג'רזי כריס כריסטי. לא פחות מ-20 נשיאים וחמישה ראשי מדינות צפויים להשתתף, בהם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. גם הנסיך צ'רלס יגיע, ואיתו ראשי ממשלת בריטניה לשעבר דיוויד קמרון, טוני בלייר וגורדון בראון, וכן שר החוץ בוריס ג'ונסון.
ארבעת הבכירים הנוספים שנכללים במשלחת הפלסטינית הם מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף וראש צוות המשא ומתן הפלסטיני סאיב עריקאת, ראש המודיעין הכללי מאג'ד פרג', השר לעניינים אזרחיים ברשות הפלסטינית חוסיין א-שייח וראש הוועדה לאינטראקציה עם ראש הועדה לאינטרקציה עם החברה הישראלית באש"ף, מוחמד מדני. גורמים בסביבתו של אבו מאזן אמרו ל-ynet כי החלטתו להגיע להלוויית פרס נובעת ממניעים אנושיים בלבד ולא ממניעים פוליטיים.
בחמאס תקפו את החלטתו של אבו מאזן להשתתף בהלוויית פרס: "זה זלזול בדם השהידים ובסבלו של העם הפלסטיני", אמרו. הם טענו כי העם הפלסטיני הביע שביעות רצון ממותו של פרס, "שביצע את הטבח בכפר כנא בלבנון ופשעים נוספים נגד העם הפלסטיני".
להלוויה יגיעו בין היתר נשיא גרמניה יואקים גאוק, נשיא אוקראינה פטרו פורושנקו, נשיאת ליטא דליה גריבאוסקאיטה, נשיא מכסיקו אנריקה פנה ניייטו, נשיא אוסטריה דוריס בורס, נשיא בולגריה רוסן פלבנלייב, נשיא צרפת פרנסואה הולנד, נשיא רומניה קלאוס יואניס, נשיא שווייץ יוהאן שניידר אמאן, נשיאת קרואטיה קולינדה גרבר קיטרוביץ' ונשיא קפריסין ניקוס אנסטסידיס.
בנוסף יגיעו לירושלים ראש ממשלת הולנד מארק רוטה, ראש ממשלת יוון לשעבר ג'ורג' פפנדראו, שר החוץ הגרמני פרנק וולטר שטיינמאייר, נשיא מועצת האיחוד האירופי דונלד טושק, שגריר טורקיה לשעבר פרידון סינירליוגלו ונציג מלך מרוקו אנדריי אזולאי.
בסיכומו של דבר להלוויה יגיעו נציגים מאוסטריה, אוסטרליה, אוקראינה, אזרבייג'ן, איטליה, אירלנד, בריטניה, אסטוניה, ארה"ב, בוצוואנה, בולגריה, בלגיה, ברזיל, גאורגיה, גרמניה, דרום סודן, דנמרק, הודו, הולנד, הונגריה, הוותיקן, זמביה, חוף השנהב, טוגו, טורקיה, יוון, ירדן, לטביה, ליטא, לוקסמבורג, מכסיקו, מלטה, מונקו, מקדוניה, מצרים, מרוקו, נורבגיה, ניו זילנד, נפאל, סין, סינגפור, סלובניה, ספרד, הרשות הפלסטינית, פולין, פורטוגל, פנמה, פפואה גינאה החדשה, צ'ילה, צ'כיה, צרפת, קונגו, קולומביה, קנדה, קפריסין, קמרון, קרואטיה, רואנדה, רומניה, רוסיה, שבדיה ושווייץ.
אתמול פרסמה הסוכנות הפלסטינית הרשמית WAFA כי אבו מאזן שיגר איגרת תנחומים למשפחת פרס. אבו מאזן הביע באיגרת את צערו על מותו של פרס וציין בה כי הוא היה שותף ל"שלום של אמיצים" יחד עם יאסר ערפאת וראש הממשלה המנוח יצחק רבין. אבו מאזן ציין עוד כי פרס השקיע מאמצים רבים להגעה לשלום בר קיימא בין ישראל לפלסטינים מאז הסכמי אוסלו ועד לרגע האחרון של חייו.
ירדן תשלח להלווייה את סגן ראש ממשלת ירדן והשר לענייני השקעות, ד"ר ג'וואד אל-ענאני. היום שלח מלך ירדן, עבדאללה השני, איגרת תנחומים לנשיא ריבלין בעקבות מולו של פרס. באיגרת הזכיר המלך עבדאללה את מאמציו של פרס לכונן שלום בין ישראל לפלסטינים ואת תמיכתו בפתרון שתי המדינות על מנת להגיע לשלום צודק וכולל באזור.
שר החוץ המצרי סאמח שוכרי יהיה נציגה של קהיר בהלווייתו של פרס שתתקיים מחר (ו') בחלקת גדולי האומה בהר הרצל בירושלים. רשת סקיי בשפה הערבית דיווחה כי הנשיא המצרי עבד אל-פתאח א-סיסי לא ישתתף בהלוויה של פרס.
שוכרי ביקר בחודש יולי בישראל ונפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. תמונה שלו יחד עם נתניהו לצד מסך שבו נראה משחק מאליפות אירופה בכדורגל עוררה גל תגובות במצרים והכחשה מצרית כי השניים לא צפו במשחק הכדורגל יחדיו. היה זה הביקור הראשון זה תשע שנים של אישיות מצרית רשמית בישראל מאז הביקור של שר החוץ המצרי לשעבר אחמד אבו א-ריט בארץ ב-2007.
כחודש וחצי לאחר אותו ביקור סיפק שוכרי כותרות נוספות לאחר שבמפגש עם תלמידי תיכון במטה משרד החוץ בקהיר, נשאל על-ידי אחד התלמידים מדוע לא מגדירים את המעשים של ישראל ושל ארה"ב נגד הפלסטינים כטרור ומדוע לא מתרחשות פעולות טרור בישראל כמו בשאר מדינות ערב.
"אפשר להסתכל על העניין מנקודת מבט של שלטון בכוח", אמר שוכרי בהתייחסו למעשי ישראל נגד הפלסטינים כ"כוח כובש". "אבל אין משהו שמראה על קשר בין ישראל לארגוני טרור. אין משהו גורף שמוביל למסקנה הזו". הוא המשיך ואמר כי "בוודאי שישראל, בהתאם להיסטוריה שלה, היא חברה שאלמנט הביטחון הוא מאוד חזק בה. מאז 1948, מנקודת מבטה, אותה חברה התמודדה עם אתגרים רבים שהשרישו את תפיסת הביטחון, ההשתלטות על האדמה והשליטה על המעברים".