שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

זעם בעולם הערבי: "אבו מאזן בכה בהלוויה. זו בגידה"

יו"ר הרשות ספג אש רבה בתקשורת וברשתות החברתיות בעקבות השתתפותו בהלוויית שמעון פרס, ובמיוחד לאור תמונות שבהן הוא נראה בוכה באירוע ועל רקע יום השנה ה-16 למותו של הילד מוחמד א-דורה. "בוכה בהלוויית רוצח ילדים, זו דקירה בבטן העם הפלסטיני", מסרו גורמים בגדה ובעזה. גם כלפי שר החוץ המצרי הופנתה ביקורת חריפה: "זו שערורייה"

האם אבו מאזן בוכה בהלוויית פרס? תמונה המחלוקת (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
האם אבו מאזן בוכה בהלוויית פרס? תמונה המחלוקת(צילום: גיל יוחנן)

השתתפותו של יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, בהלווייתו של נשיא המדינה התשיעי, שמעון פרס, בהר הרצל עוררה היום (יום ו') סערה תקשורתית וברשתות החברתיות בעולם הערבי. כבר עם שידור התמונות מההלוויה שנערכה הבוקר, עקבו כלי התקשורת של חמאס, ובמיוחד ערוצי הטלוויזיה של הארגון, בקפידה אחר כל צעד ושעל של אבו מאזן, שבין היתר תועד לוחץ את ידו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, באוהל המנהיגים טרם ההלוויה.

 

בין היתר זעמו בעולם הערבי על השתתפותו של יו"ר הרשות דווקא ביום השנה ה-16 למותו של הילד מוחמד א-דורה בעיצומה של האינתיפאדה השנייה - אירוע שהפך לאחד מסמלי הסכסוך בין ישראל לפלסטינים.

 

 

ההספדים והקבר הטרי: דרכו האחרונה של פרס    (צילום: לע"מ, עריכה: תמר אברהם, עורך התוכן: נעה חסלוביצר)

ההספדים והקבר הטרי: דרכו האחרונה של פרס    (צילום: לע"מ, עריכה: תמר אברהם, עורך התוכן: נעה חסלוביצר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


לוחץ את ידו של ראש הממשלה נתניהו (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום, לע
לוחץ את ידו של ראש הממשלה נתניהו(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

הנשיא הפלסטיני והנשיא הישראלי (צילום: מארק ניימן, לע"מ) (צילום: מארק ניימן, לע
הנשיא הפלסטיני והנשיא הישראלי(צילום: מארק ניימן, לע"מ)

ביממה האחרונה קראו בחמאס לנשיא הפלסטיני לחזור בו מהשתתפותו בהלוויה וכינו זאת כ"זילות דמם של השהידים". אך השיא הגיע כאשר אבו מאזן תועד לכאורה "בוכה" במהלך ההלוויה. "מחמוד עבאס בוכה בהלוויה של רוצח הילדים ומחבק את אשתו בחום. מה תגיד ההיסטוריה על השפלות הזו?", צייץ העיתונאי הפלסטיני רדואן אל-אחרס.

 

עוד קודם לכן נפוץ ברשתות החברתיות האשטאג תחת הכותרת "הניחומים על מות פרס הם בגידה". באחד מחשבונות הטוויטר שמזוהים עם חמאס נכתב: "מה גורם לך לבכות עבאס? האם לכתו של פרס כואבת עד כדי כך?".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 (צילום: עידן ארבלי) (צילום: עידן ארבלי)
(צילום: עידן ארבלי)
די לעיין באתר של ביטאון חמאס "א-ריסאלה" כדי להבין עד כמה נרחב הניסיון של חמאס לגזור קופון ברחוב הפלסטיני על חשבון השתתפותו של אבו מאזן בהלוויית פרס. בכותרת הראשית של האתר התנוססה היום התמונה של לחיצת היד בין נתניהו לאבו מאזן. בהמשך הופיעה ידיעה על הזעם הרב של הפלגים הפלסטיניים לנוכח השתתפותו של אבו מאזן בהלוויה. "זו דקירה בבטנו של העם הפלסטיני ולא משקף את עמדותיו החיות והאותנטיות", אמר אחמד אל-מדלל, בכיר בארגון הג'יהאד האיסלאמי.

 

בתנועת פתח, ארגונו של אבו מאזן, לא נותרו חייבים והסבירו כי השתתפותו של הנשיא הפלסטיני היא מסר של שלום מהעם הפלסטיני לעולם: "ההשתתפות היא חלק מתחומי האחריות שמוטלים על אבו מאזן כנשיא הפלסטיני לנוכח תשומת הלב שהקדיש העולם להלוויה, וחלק מהפעילות לבלום את מסע ההפחדה של ממשלת נתניהו נגד הרשות הפלסטינית ואת הניסיונות של ישראל לשכנע את העולם אנחנו מאמינים רק באלימות ובכוח הנשק".

 

"דווקא ביום השנה למותו של הילד מוחמד א-דורה"

מתוך דיווח בעיתון המצרי "א-תחריר" ()
מתוך דיווח בעיתון המצרי "א-תחריר"

הסיקור של השתתפותו של אבו מאזן חצה את גבולות התקשורת הפלסטינית והגיע גם למדינות אחרות. "30 בספטמבר – היום שבו נהרג מוחמד א-דורה והיום שבו אבו מאזן אימץ לחיקו את רוצחיו", נכתב בכותרת של העיתון המצרי "א-תחריר", עיתון שאינו נחשב מרכזי במדינה וידוע בעוינותו לישראל. באתר של העיתון המצרי "אל-ופד" דיברו על כך שהרשתות החברתיות סוערות בעקבות החיבוק של אבו מאזן עם בתו של פרס. בעיתון ציטטו גולשים שהביעו את זעמם על אבו מאזן ששכח כביכול שמדובר ביום השנה ה-16 למותו של מוחמד א-דורה. גם בעיתון המצרי "אל-יום א-סאבע" סיקרו בהרחבה את לחיצת היד בין נתניהו לאבו מאזן ואת הכעס על הנשיא הפלסטיני ברשתות החברתיות, כשברקע יום השנה ה-16 למותו של מוחמד א-דורה.

 

ג'מאל א-דורה ובנו מוחמד בן ה-12 הפכו לסמל אינתיפאדת אל אקצא שפרצה בשנת 2000. השניים נקלעו ביום השני למלחמה לחילופי ירי בצומת נצרים והילד נהרג. מכאן הגרסאות חלוקות: בעוד הפלסטינים האשימו את ישראל במותו של מוחמד א-דורה, טענו גורמים בישראל כי הוא מת כתוצאה מירי של הצד הפלסטיני.

גם חטף ביקורת. שר החוץ המצרי סאמח שוכרי (מימין) ()
גם חטף ביקורת. שר החוץ המצרי סאמח שוכרי (מימין)
 

"כל שהיה חסר הוא שעבאס שמשתתף בהלוויה של פרס יבכה על הפושע הזה כדי שהסצנה המבחילה הזו תושלם", צייץ הפוליטיקאי הדרוזי הלבנוני, ויהאם והאב, הידוע כתומך נלהב של המשטר הסורי וחיזבאללה. בלבנון, פרסמו באתר האינטרנט של הערוץ "אל-ג'דיד" סרטון וידאו שהפך לוויראלי ברשתות, ובמהלכו מראיין פלסטיני את סבתא שלו ושואל אותה מה היא חושבת על השתתפותו של אבו מאזן בהלוויה. "זו שפלות" היא אומרת. "כשהם הורגים את האנשים אצלנו, הם באים לנחם אותנו? רק אנחנו הולכים לנחם אותם והם הורגים אותנו".

 

ברשתות החברתיות גם הופנתה לא מעט ביקורת כלפי נציגים נוספים ממדינות ערב שהשתתפו בהלוויה, ובראשם שר החוץ המצרי, סאמח שוכרי, שכבר הגיע לישראל בחודש יולי לביקור היסטורי אחרי שנים רבות ששר חוץ מצרי לא ביקר בישראל. הביקורות נגד שוכרי הגיעו, כצפוי, מגורמים המתנגדים לשלטונו של נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי כמו עיתונאים ברשת אל-ג'זירה הקטארית הידועה בתמיכתה בנשיא מצרים המודח, מוחמד מורסי. אך לעומת המתקפה על אבו מאזן.

 

בין היתר היו כאלה שטענו שהשר שוכרי נראה "נסער" או "נרגש". אתמול חבר הפרלמנט והעיתונאי המצרי, מוסטפא בכיר, הידוע בעמדותיו האנטי-ישראליות צייץ בחשבון הטוויטר שלו לא ברור לו באיזה כובע מגיע שר החוץ המצרי לתנחומים על מותו של "הטרוריסט, המרצח ורוצח הילדים בטבח כנא שמעון פרס. זה שערוריה, אם יקרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
"בוכה בהלוויית רוצח ילדים". זעם בתקשורת הפלסטינית
צילום: גיל יוחנן
מומלצים