תותחניות מהשמיים: העיניים שלהן על חמאס
בניגוד לנעשה ביחידות קרביות מעורבות אחרות, הלוחמות ביחידת המז"לטים "רוכב שמיים" פועלות בצוות שכולו נשי. בסיוע כלי הטיס הן עוקבות אחרי כלי רכב חשודים, חמ"לים וכל צעד של בכירי חמאס. הצצה לאיסוף מודיעין בגבול
הלוחמות שעוקבות מהמסך על כל צעד של בכירי חמאס: כשנה לאחר ששולבו לראשונה לוחמות ביחידת המזל"טים של חיל התותחנים "רוכב שמיים", התפוקות הראשונות בשטח כבר נראות מבעד למסכים בחמ"לים של הגזרה הנפיצה ביותר - אוגדת עזה.
מאחורי השקט היחסי ששורר בעוטף עזה מאז מבצע "צוק איתן" לפני כשנתיים, בפיקוד הדרום, בשב"כ ובאמ"ן עמלים סביב השעון על ההכנות למלחמה הבאה מול חמאס, שעיקרן מתבטא באיסוף מודיעין והגדלת בנק המטרות ומאמץ סיכול המנהרות החודרות, שהוגדר כיעד מטכ"לי ראשון בסדר העדיפות הצה"לי.
לפעילות הזו שותף צוות לוחמות, ככל הנראה הראשון שפועל בגזרת האוגדה, בקרבת הגבול. לצד צוות הלוחמות, שאחראי על האיסוף בעיקר בגזרה הצפונית של האוגדה, פועל צוות נוסף של לוחמים בגזרה הדרומית. בניגוד ליחידות קרביות מעורבות אחרות, דוגמת גדוד קרקל או פלוגות חילוץ והצלה בפיקוד העורף, האורגניות המגדרית נשמרת ב"רוכב שמיים".
"בסוף השבוע שעבר היה לנו רצף של זיהויים והפללות ונקודות ציון חדשות שצברנו", סיפרה סרן תובל צדוק, מפקדת פלוגת איסוף קרבי באוגדת עזה, שאמונה על שילוח המשימות לצוותי "רוכב שמיים", יחד עם מפקד החטיבה המרחבית. "עקבנו אחרי כלי רכב חשודים שמגיעים לבתי פעילי חמאס, מבני תצפית, חמ"לי אויב, והתוצרים הרבים מגיעים עד למפקד האוגדה, תת-אלוף יהודה פוקס".
הלוחמות מהיחידה מספרות על החלק שלהן במאמץ המודיעיני: "אנחנו מביאות עוד פרט ועוד פרט מידע ויזואלי שמצטרף לפאזל מודיעיני. הרבה פעמים מעקב שלנו עם המזל"ט מתחיל בזיהוי של תצפיתנית שמזהה רכב של בכיר חמאס שמגיע עד לגדר, ואז אנחנו מוקפצות לשטח ותוך דקות מרימות המזל"ט לאוויר, ועוקבות אחריו במשך שעות, לפעמים עד לחוף הים של הרצועה או עד לצפונה. ישנן גם משימות קבועות מראש, שאנו יודעים מודיעינית שמשהו הולך לקרות בצד השני של הגבול".
המזל"ט הקטן ביותר של צה"ל, "רוכב שמיים", פועל בשנים האחרונות בכלל הגזרות, מרמת הגולן הסורית ועד לגזרת הגבול הדרומי. למרות שנחשב לאמין, יעיל, ומבוקש על ידי כל מג"ד ומח"ט, נפילות שלו בשטח אויב נרשמות בממוצע בין פעם לפעמיים בשנה.
לדברי קצין בכיר ביחידה, אין שום ערך לאויב שמצא מזל"ט בשטחו, זולת "הישג" תודעתי, כפי שפעילי חמאס צילמו והפיצו תמונות שלהם עם רכיבי המזל"ט שהתרסק בשטח הרצועה, לא אחת. לפי הקצין, בכל המקרים התקלות טכניות הן שגרמו להתרסקות המזל"ט, ולא הגורם האנושי.
לוחמות רוכב שמיים לא ישתתפו בתמרון במלחמה, בגלל משקל ערכת המזל"ט שנישאת על גבי לוחמי היחידה, שמצדם "הרוויחו" את המשגרון שפותח לטובת הלוחמות – מעין "בליסטראה" עם חבל נמתח באמצעות כן שיגור ממנו משוגר המזל"ט לאוויר ללא משיכה ידנית של כבל הבאנג'י המתמתח, כפי שנהוג בדרך כלל בשיגורי "רוכב שמיים".
המשגרון, שאורכו שני מטרים וחצי, יכול אפוא לפעול מגג של מבנה, מכל נקודה בשטח או על גבי נגמ"ש. אך היתרון המרכזי של המזל"ט נוגע לגובה הטיסה שלו, 600-500 מטר, ובמידת הצורך, גם מתחת לגובה העננים, אלמנט שפוגע ביכולת התפעול של מל"טים גדולים יותר מחיל האוויר.
"עם המזל"ט אנחנו עוקבות אחרי כמה פעילי חמאס למשל, ויודעות לפי ניתוח התוצרים להבין היכן הם מתכנסים, ובכך להגדיל את כמות המטרות לתקיפה, אם וכאשר", אמרה סגן-משנה אופיר אייל, מפקדת צוות לוחמות של "רוכב שמיים", תוך כדי מבט על צג המסך הדק שמשדר תמונות חיות ובאיכות גבוהה מרצועת עזה על ידי המזל"ט שנשלט מג'ויסטיק זעיר שלצדה.
היא סיפרה עוד כי "אנחנו עוקבות עם המזל"ט אחר אימוני חמאס. הלוחמות מספיק מקצועיות להחליט אחרי מה ומי לעקוב תוך כדי משימה". אייל התקשתה להוריד את עיניה מהמסך תוך כדי השיחה עמה, כשתוך דקות הוקפצו שוב הלוחמות שלה, בעקבות זיהוי חשוד. אחת מהן היא סמלת אריאלה לוק, חיילת בודדה שעלתה מקליבלנד אוהיו לשרת כלוחמת בצה"ל. לדבריה, "אין הבדל בינינו לבין הלוחמים".
מפקד היחידה, סגן-אלוף רן אשכנזי, סיפר כי "רק בסופ"ש שעבר קפצו צוותים שלנו מהבית בגלל ההתרעה על חטיפת חייל בשכם שהתבררה כשווא. אין גזרה שאנו לא פועלים בה, כולל מעל לבנון. מג"דים ומ"פים בגזרות "רבים" על צוותי 'רוכב שמיים'. למשל כשמשימה מתחילה פה ונמשכת לגזרה שכנה".
אשכנזי סיפר שהשלב הבא באבולוציה של "רוכב שמיים" צפוי להגיע בעתיד, ונמצא כעת בפיתוח. בעוד המזל"ט הנוכחי מיועד לדרג המ"פ או המג"ד ושוקל 7 ק"ג, המזל"ט הבא מהמשפחה ישקול כ-50 ק"ג, ייועד למפקד החטיבה ויהיה בעל יכולת שהייה באוויר ממושכת יותר ורזולוציה גבוהה יותר.