שתף קטע נבחר

הנס של מיכל: ילדה לאחר הקפאת שחלות - בגלל סרטן

לפני למעלה מעשור חלתה מיכל בלוקמיה והחלימה. למרות שפוריותה נפגעה, תמיד האמינה שיהיו לה ילדים. בזכות רקמות שנלקחו לפני הטיפולים מהשחלה שלה, הצליחו בתל־השומר להפוך אותה לאישה הראשונה בעולם שעברה את ההליך והצליחה להרות וליצור חיים חדשים

מיכל (שם בדוי) ילדה לפני שלושה שבועות את בנה הבכור. הלידה הזו הייתה מבחינתה בגדר נס – וזאת מפני שכלל לא היה ברור שהיא תוכל להרות.

 

לפני 13 שנה חלתה מיכל בלוקמיה חריפה. הרופאים הזהירו אותה, בטרם הטיפול הכימי האגרסיבי, שתפקודי הפוריות שלה עלולים להפגע. הם אף הציעו לה לקחת פיסה מרקמת השחלה שלה ולהקפיא אותה, זאת מתוך ההבנה "שאולי בעתיד יהיה מה לעשות עם זה", סיפרה מיכל. היא נענתה להצעה בכאב גדול. ואכן, בשל הטיפולים הכימותרפיים והשתלת מח עצם שעברה, השחלה של מיכל הפסיקה לתפקד, הפוריות שלה נפגעה והחלום על להביא ילדים הלך והתרחק.

 

עברה השתלה של רקמת השחלה והצליחה ללדת (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
עברה השתלה של רקמת השחלה והצליחה ללדת(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

אך לפני כשנה וחצי, הגיעה התפנית ששינתה את חייה: מיכל, שהבינה שכיום יש אפשרות להשתיל את השחלה המוקפאת, ביקשה לבצע את ההליך. וכך, בעזרת תהליך ארוך, שעברה יחד עם הצוות הרפואי בתל השומר, הפכה מיכל למקרה הראשון בעולם בו אישה עם עבר של סרטן לוקמיה אגרסיבי, שפוריותה נפגעה, עברה השתלה של רקמת שחלה – והצליחה להרות וללדת.

 

"הוכחנו את היעילות של ניתוח השתלת שחלה עם אחוזי הריונות ולידות גבוהים. היו נשים שהצליחו להרות אפילו כמה וכמה פעמים", אומר פרופ' דרור מאירוב, מנהל שימור פוריות בבית החולים שיבא בתל השומר. "המקרה של מיכל היה בעל סיכון גבוה שהסרטן יימצא ברקמות השחלה המוקפאת שלה. לכן היתה קיימת חשיבות עליונה בביצוע בדיקות מקיפות" הוא מוסיף.

 

"החלמתי מהמחלה, אבל שנים לא קיבלתי וסת והשחלות לא היו פעילות", סיפרה מיכל, שלפני חמש שנים התחתנה והחליטה להקים משפחה. "שמענו שיש אולי תקווה", אמרו באושר היא ובעלה, אלון. "התחלנו בתהליך ויצאנו למסע של שלמעלה משנתיים, לבדיקה של כל רקמות השחלה. זאת על מנת לוודא שאין בהם שום תא סרטני", אמרה מיכל. אלון, בעלה, סיכם: "אלו היו שנתיים מורטות עצבים".

 

תהליך הבדיקה של רקמת השחלה בבית החולים תל השומר נמשך כשנה וחצי. הוא כלל עבודה של 3 מחלקות שונות: המרכז לחקר הסרטן בראשות פרופ' גידי רכבי ופרופ' נינט אמריליו; המחלקה לפתולוגיה בראשות פרופ' איריס ברשק, ומעבדת המחקר לשימור הפוריות בראשות פרופ' מאירוב וד"ר הילה רענני. בסוף התהליך, קיבל הזוג המאושר את האישור המיוחל לבצע את ההשתלה.

 

מיכל עברה את ההליך, שבוצע על ידי צוות בראשות פרופ' מאירוב – ובאופן מדהים, לאחר 12 שנים ללא תפקודי שחלה, היא חזרה לתפקד, מיכל נכנסה להריון ולבסוף ילדה ילד בריא. "בדיוק היום לפני שנה נסענו פעם ראשונה לבית החולים וראו זקיק של השחלה", סיפרו הזוג בהתרגשות. "לפני שלושה שבועות נולד יאיר, שהכניס המון אור לחיים שלנו".

 

הכתבה מתפרסמת ב"ידיעות אחרונות"




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
הנס של מיכל. ילדה עשור לאחר שחלתה בלוקמיה
צילום: אלכס קולומויסקי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים