יהודי הונגריה: "הקמפיין נגד המהגרים - תעמולה נאצית"
ראש הממשלה ההונגרי ויקטור אורבן ניהל קמפיין פרסום נגד הפליטים שהזכיר ליהודים במדינה את התעמולה הנאצית של שנות ה-30: "היטלר אמר את אותם הדברים"
דאגה בקהילה היהודית בהונגריה: על רקע קמפיין הממשלה נגד המהגרים, שהסתכם בינתיים במשאל עם שנפסל בשל חוסר במצביעים, יהודים רבים בהונגריה מביעים חשש מבוטות הקמפיין והשלכותיו בשיח הציבורי. לחלקם, הקמפיין מזכיר את דברי השטנה שכוונו כלפי יהודים ומיעוטים נוספים בשנות ה-30 של המאה שעברה - עד לשואה.
את הקמפיין הוביל ראש הממשלה ההונגרי ויקטור אורבן, המתנגד להכנסתם של מהגרים למדינה. הקמפיין הפרסומי היה הגדול ביותר בהיסטוריה של המדינה - כ-6,000 מודעות במרחבים ציבוריים - במטרה לשכנע את המצביעים להצביע במשאל "נגד", כדי לא לאפשר יישום של כל תוכנית מכסה שיכפה האיחוד האירופי שתחייב את הונגריה - כמו את שאר המדינות באיחוד - לקלוט מספר מסוים של מהגרים.
במסגרת הקמפיין, אורבן קישר בין המהגרים לטרוריסטים: "אף אחד לא יכול לומר כמה טרוריסטים הגיעו עד כה יחד איתם", נכתב בחוברת בחסות המדינה שנשלחה לכל בית הונגרי. בחוברת נטען בנוסף שהפליטים הפכו ערים שלמות במערב אירופה, בהם לונדון וברלין, למקומות שאסור להיכנס אליהם.
הקמפיין נחל כישלון בסופו של דבר. למרות ש-98% מהמצביעים הצביעו נגד הכנסת המהגרים, רק 40% מהמצביעים הגיעו לקלפיות - ומשאל העם נפסל. אורבן טען המשאל היה ניצחון, אך אתמול פוליטיקאים באירופה ציינו שלא הושגה כמות המצביעים הדרושה, לפחות 50%, על מנת לקבל משנה תוקף חוקי.
פסילת המשאל לא סיפקה נחמה רבה לליברלים ולמיעוטים במדינה, בהם הקהילה היהודית, המודאגים מהשפעה ארוכת טווח. אנדרש הייזלר, מנהיג איגוד הקהילות היהודיות בהונגריה, אמר ל"גרדיאן" הבריטי כי "הדיון הציבורי בעניין המהגרים החל לסטות לכיוון של דברי שטנה".
לדבריו, הסטיגמות שאורבן ותומכיו מדביקים למהגרים יכול להוביל לניכורם של מיעוטים נוספים בהונגריה: "יש לנו ניסיון היסטורי מכך. אנחנו לא נקבל דברי שנאה נגד יהודים, צוענים, נוצרים, הומואים או מהגרים. השנאה היא כמו וירוס שיכול להוביל לחולי של כל החברה". הייזל הוסיף: "זה צריך להיות ברור מאליו כי לאחר השואה יש לאפשר למי שרוצה לברוח לאירופה לעשות כן".
דיאנה גרו, מפיקה הונגרית שיוצרת סרטים על ההיסטוריה היהודית, אמרה: "קמפיין השנאה הזה מזכיר לי את התעמולה בגרמניה הנאצית, וספציפית את סרט התעמולה הנאצי 'היהודי הנצחי'. הקמפיין מזכיר לי את שנות ה-30".
"זה מאוד מסוכן", אמרה על הקמפיין סוזנה ואג'נה, ניצולת שואה שכמעט מתה ברעב בגטו בבודפשט ב-1945. "היטלר אמר את אותם הדברים בשנות ה-30, והסית לשנאה נגד חלק מהאכלוסייה - ועכשיו הקורבנות הם המהגרים והמוסלמים. זה קמפיין מאוד אלים שנמשך כבר יותר משנה, וקורע לגזרים את המדינה". בחורף של שנת 1944, ואג'נה נאלצה ללכת יחד עם יהודים נוספים לאורך גדות נהר הדנובה, בעוד שהונגרים הנאמנים לנאצים ירו בהם באופן שרירותי.
ממשלת הונגריה בראשות אורבן היא המתנגדת החריפה ביותר באירופה לקליטת מהגרים ביבשת, ואורבן הדגיש שוב ושוב כי לא ייכנע לתכתיבי האיחוד האירופי ולא ירשה לאיחוד לכפות על בודפשט לקלוט מהגרים ומבקשי מקלט - ובמיוחד לא מוסלמים. הוא הזהיר כי בואם מאיים על הצביון והמורשת הנוצרית של אירופה ובכך מסכן אותה מבחינה ביטחונית.
קרוב ל-400 אלף מהגרים עברו דרך הונגריה בשנה שעברה בדרכם למערב אירופה. בשיא משבר הפליטים, הקימה הונגריה גדר תיל בגבולותיה עם סרביה וקרואטיה ונקטה מדיניות גירוש חדשה. בעקבות כך פוחת באופן דרסטי מספר המהגרים המגיעים למדינה מתחילת השנה. בשנה שעברה דחתה הונגריה יותר מ-80% מבקשות המקלט שהוגשו בשטחה - שיעור דחייה מהגבוהים ביותר באיחוד האירופי. המדינה העניקה מקלט מדיני ל-508 פליטים ודחתה 2,917 בקשות מקלט. קרוב ל-37 אלף בקשות מקלט עדיין נמצאות בתהליך בחינה.