רוסיה חוששת מתקיפה אמריקנית: "הציבה מערכת מתקדמת להגנה מפני טילים בסוריה"
בזמן שארה"ב ורוסיה מתקוטטות על הנעשה בסוריה, גורמים אמריקניים טוענים כי פוטין שיגר לדמשק מערכת להגנה מפני טילים שמגיעה לטווח של כ-240 ק"מ. הרקע: התבטאויות שנשמעו בוושינגטון ובלונדון על אפשרות לתקוף אינטרסים של אסד ורוסיה. ומה המשמעות לישראל?
התגובה האמריקנית להקפיא את השיחות עם מוסקבה על הפסקת אש בסוריה.
רוסיה מגבירה הילוך: גורמים אמריקניים מסרו הלילה (ג') לרשת "פוקס ניוז" כי הנשיא ולדימיר פוטין שלח מערכת להגנה מפני טילים מסוג SA-23. הצעד הזה מגיע על רקע החלטת פוטין להקפיא הסכם גרעיני בין רוסיה לארה"ב על השמדת פלוטוניום בשל מה שהוא הגדיר "פעולות לא ידידותיות" מצד וושינגטון ו
הגורמים האמריקניים טענו כי המערכת הזו מוצבת לאפשרות שאינטרסים רוסיים או סוריים יותקפו על-ידי מטוסי צבא ארה"ב או בני בריתה בקואליציה. מערכת הטילים, שיכולה ליירט למרחק של כ-240 ק"מ, הגיעה בסוף השבוע לבסיס הרוסי בטרטוס, אך עדיין לא הוצבה ועוד לא הפכה מבצעית.
גורם מערבי ציין ל"פוקס ניוז" כי מערכת הטילים SA-23 יצאה לראשונה מגבולות רוסיה והיא מורכבת מטילים קטנים וגדולים. הטיל הקטן נועד להתמודד עם מטוסים וטילי שיוט ונקרא "גלאדיטור". הטיל הגדול נועד להתמודד עם טילים בליסטיים ונקרא "ענק". לשני הטילים יש ראש נפץ שמכיל יותר מ-130 ק"ג חומר נפץ.
בארה"ב, כאמור, חוששים שרוסיה החליטה להציב את מערכת הטילים מחשש שמטוסיה יותקפו. "לארגוני המורדים כמו ג'בהת א-נוסרה או לדאעש אין מטוסים. אז על מי בדיוק אמורה להגן מערכת הטילים הזו?", תהה אחד הגורמים האמריקניים. "זהו סימן מובהק שרוסיה רוצה להגן על עצמה ועל האינטרסים שלה בסוריה".
פרשננו לענייני ביטחון רון בן ישי מציין כי הרקע להחלטה הרוסית נובע מהתבטאויות של בכירים בוושינגטון ובלונדון שאמרו שארה"ב ובריטניה שוקלות "אמצעים ושיטות שאינם דיפלומטיה" שנקיטתם יגרמו לאסד ולרוסיה להפסיק את ההפצצות על הרובעים המזרחיים של חלב, שבהם התבצרו המורדים בקרב 350 אלף אזרחים.
סביר שמדובר בפעולה צבאית שתהרוס או תנטרל את כושר הפעולה, ראשית, של חיל האוויר הסורי, בעיקר המסוקים המשליכים חביות נפץ על אזרחים. שנית: המשלוח האווירי הרוסי שתוגבר אתמול והשלכת פצצות חודרות בונקרים על האזרחים בחלב החוסים במקלטים. הדרך לבצע נטרול כזה עבור האמריקנים הוא להשתמש בטילי קרקע-קרקע מסוגים שונים שיפגעו במתקני שדות התעופה הסוריים והרוסיים ומטוסים עצמם מבלי להסתבך בקרב ישיר על הקרקע או באוויר. מאחר שהטילים הלא-גרעיניים הזמינים כעת עבור האמריקנים נמצאים על ספינות הצי השישי הם טילי שיוט, אז הרוסים הביאו טילי יירוט עבור טילי תקיפה מסוג זה.
להבדיל מטילי S-400 שרוסיה הציבה בעקבות הפלת המטוס אשתקד על-ידי טורקיה שגרמה למשבר דיפלומטי בין אנקרה למוסקבה, הטילים החדשים מתאימים ליירוט של מה שמכונה טילים וכלי טיס "נושמי אוויר" שהם איטיים יותר וטסים נמוך יותר מהטילים הבליסטיים.
הימצאות שני סוגי טילי היירוט הרוסיים על אדמת סוריה מכרסמת בהרתעה שלנו כלפי משטר אסד וחיזבאללה ומחזקת - בעקיפין - את איראן. כל זאת, כבר כאן ועכשיו, בשעה שבכלל לא בטוח שהאמריקנים יפעלו בסוריה. עבור ישראל, החלטת רוסיה להציב את שני סוגי הטילים להגנה מפני מטוסים בסוריה היא בגדר חדשות לא טובות מפני שהם מסוגלים ליירט מטוסים מעל שטח ישראל או מעל הים אם וכאשר מטוסי חיל האוויר הישראליים תוקפים "מנגד" מטרות בתוך סוריה או לבנון. הרוסים עלולים להחליט להשתמש בהם גם נגד פעולות אוויריות שלנו במרחב.
אין תזוזה במישור הדיפלומטי
במקביל, מועצת הביטחון של האו"ם דנה אתמול בהצעת החלטה שקוראת להפסקת אש מיידית בחלב. רוסיה, מצידה, הבהירה מיידית כי אין לה שום כוונה לתמוך בקרקוע מטוסים. שגריר רוסיה באו"ם ויטלי צ'ורקין הדף את הטענות שמדינתו אחראית להפצצת בתי חולים ושיירות סיוע: "רוסיה לעולם לא תוקפת מטרות אזרחיות במכוון. אילולא המעורבות שלנו בסוריה, כבר מזמן היו מונפים דגלים שחורים של דאעש בדמשק.
כאמור, קודם לכן הודיעה ארה"ב על הפסקת השיחות עם רוסיה על הפסקת אש בסוריה. "ארצות הברית מקפיאה את השתתפותה בערוצי תקשורת דו-צדדיים עם רוסיה שהוקמו כדי לקיים את הפסקת מעשי האיבה", הצהיר דובר מחלקת המדינה ג'ון קירבי. "זו אינה החלטה שהתקבלה בקלות ראש", הוסיף.
בהצהרה ששחררה ארה"ב האשים קירבי את רוסיה "בהפצצות אינטנסיביות לעבר אזורים אזרחיים" ובאחריות להפגזת שיירת משאיות סיוע מטעם האו"ם והסהר האדום ממערב לחלב, שהעבירה סיוע ל-78 אלף בני אדם לפני כשבועיים. בהפצצות נהרגו לפחות 12 מתנדבים מהסהר האדום, בהם גם מנהל הארגון באותו אזור, עומאר ברכאת.
"ארצות הברית לא חסכה מאמצים במשא ומתן ובניסיון להגיע להסדר עם רוסיה שמטרתו צמצום אלימות, מתן גישה הומניטרית באין מפריע, ופירוק ארגוני טרור שפועלים בסוריה. למרבה הצער, רוסיה לא הצליחה לעמוד בהתחייבויותיה", נכתב בהודעת מחלקת המדינה. זמן קצר לאחר מכן גם דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט התייחס להפסקת השיחות עם הרוסים ואמר כי "הסבלנות של כולם לרוסיה נגמרה".
דוברת משרד החוץ הרוסי, מריה זחרובה, אמרה כי רוסיה מצרה על החלטתה של ארה"ב להפסיק את שיתוף הפעולה בין המדינות. היא הוסיפה כי בימים האחרונים רוסיה נקטה צעדים לקיים את ההסכם שהושג עם ארה"ב ב-9 בספטמבר. לפי דוברת משרד החוץ ארה"ב מנסה להטיל את האשמה על רוסיה, בזמן שהיא לא יכולה לעמוד בהתחייבויות שלה בנושא סוריה.