שליחות קדושה: זה "שגריר ישראל באומן"
כבר 7 שנים מחמיץ הדיפלומט אלון שוהם את ארוחת החג המשפחתית ומתנדב לעמוד בראש נציגות משרד החוץ באומן, שם הוא מטפל ברבבות חסידי ברסלב: "המשפחה קצת כועסת, אבל מבינה שזה לטובת כל עם ישראל"
"המשפחה שלי קצת כועסת - מדובר בכל זאת במשפחה מסורתית ובשבילה בן משפחה שלא נוכח בחג זה קצת בעייתי, אבל אני מסביר שזה לטובת כלל ישראל". כך אומר אלון שוהם, מנהל המחלקה הקונסולרית במשרד החוץ, ומי שמתהדר בכינוי הלא רשמי "שגריר ישראל באומן".
בשבע השנים האחרונות, מדי שנה, מתנדב שוהם לעמוד בראש החפ"ק הקדמי של משרד החוץ באומן שבאוקראינה, כדי לטפל ברבבות החסידים שמגיעים לקברו של רבי נחמן מברסלב בראש השנה. משרד החוץ ושגרירות ישראל באוקראינה מקימים חפ"ק לתיאום בין שוטרי משטרת ישראל לבין עמיתיהם האוקראינים, להבטחת הסדר הציבורי בקרב החסידים מהארץ ומהעולם אשר פוקדים את הקבר. השנה אגב, הגיעו לאתר כ-38 אלף בני אדם.
אלון, שדובר את שפת המקום ומחזיק בניסיון קונסולרי עשיר, משאיר מדי שנה מאחור את משפחתו, אשתו ושני ילדיו, וטס לאומן לשבוע שלם. השנה שהה שבועיים באוקראינה בגלל ביקורו הממלכתי של נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין לרגל ציון 75 שנים לטבח בבאבי יאר. משטרת ישראל שלחה השנה 15 אנשי יס"מ, מספר שיא, כדי לסייע למשטרה המקומית בטיפול בהפרות סדר בקרב החסידים, ויש לא מעט כאלה.
נציגות משרד החוץ באומן פעלה חמישה ימים מסביב לשעון. בימים הללו היא טיפלה ב-20 מקרים של אובדן דרכונים ובעבירות של שוד מתפללים ופריצה לדירותיהם - הן על ידי מקומיים והן על ידי עבריינים ישראלים. לצד מעט חיכוכים עם האוכלוסייה מקומית על רקע לאומני, נצפו מקרים רבים יחסית של קטטות בין קבוצות מתפללים. במהלך סכסוכים אלו נפגעו כתריסר מתפללים ופונו לטיפול במרפאה במקום.
אתמול למשל תקפה קבוצה של אנשי נטורי קרתא את שוטרי היס"מ וניסתה לתלוש להם את סמלי דגל ישראל מהמדים. התוקפים לא לקחו בחשבון שיחטפו מכות נמרצות גם מהשוטרים וגם מהמתפללים האחרים במקום.
שוהם מספר כי במשרד החוץ אין עוד אנשים שדוברים את השפה המקומית ובקיאים בנעשה באומן, לכן הוא מתנדב בכל שנה למלא את המשימה. "יש הרבה מאוד עבודה ואני מגיע למלון רק כדי לישון. המשרד שלנו מאויש כל הזמן. אני משתתף גם בתפילות החשובות כמחווה", הוא אומר.
ומה בשנה הבאה? שוהם מבהיר מראש כי אם לא ייצא לשליחות בחו"ל, סביר להניח שגם את ראש השנה הבא יעשה באומן. "השהייה שלנו כאן היא מאוד חשובה כי מדובר בקבוצה גדולה של ישראלים שנמצאים על אדמת נכר עם ייצוג מינימלי. אלוהים כנראה שומר עליהם, אבל מישהו ממלכתי צריך גם לייצג אותם בפני המקומיים".