שתף קטע נבחר
 

תעלומת "כוכב החייזרים": "אין דבר שדומה לו"

חוקרים מארצות-הברית, שבדקו תצפיות של הכוכב KIC 8462852, אמרו: "השינוי המתמיד בבהירות של הכוכב הוא די מדהים"

כוכב הידוע בשמו הצנוע KIC 8462852 (או "כוכב החייזרים"), בקבוצת הכוכבים "ברבור", הרים לא מעט גבות ברחבי העולם במהלך השנה האחרונה. בשנה שעברה הודיע צוות אסטרונומים כי הכוכב עבר סדרה קצרה של "אירועי עמעום" שנצפו על ידי טלסקופ החלל של נאס"א "קפלר", ואף אחד לא ממש הצליח לשים את האצבע לסיבה לכך. מחקר חדש של חוקרים מאוניברסיטת קרנגי מלון - שפורסם בימים אחרונים - רק מעמיק את התעלומה.

 

החוקרים ג'וש סיימון ובן מונטט, שתוצאות מחקרם יפורסמו במגזין The Astrophysical Journal, ניתחו את התצפיות של קפלר והראו שבנוסף לשינויים המהירים והבלתי מוסברים של בהירות הכוכב, הוא גם דהה באיטיות ובעקביות במהלך 4 השנים שהיה תחת עינו של קפלר.

 

הדמיה (צילום הדמיה: נאס"א) (צילום הדמיה: נאס
הדמיה(צילום הדמיה: נאס"א)
 

 

ההסברים לשינויים בבהירות של KIC 8462852 נעים בין הטענה כי קבוצה גדולה במיוחד של שביטים מקיפים את הכוכב לבין מבנה עצום של חייזרים. באופן כללי, אורם של כוכבים יכול להתעמעם בשל מיקומו של גוף כמו כוכב לכת או ענן אבק וגז שחולפים בין הכוכב לבין הצופה. אך הדפוס הבלתי יציב של עמעום פתאומי בכוכב זה שונה מכל עמעום או דהייה שנצפו עד כה בכוכבים אחרים.

 

בעקבות הטענה מעוררת המחלוקת שבהירותו של הכוכב הלכה ודהתה ב-14% משנת 1980 לשנת 1989, מונטט וסיימון החליטו לבחון את התנהגות הכוכב בסדרה של תמונות מקפלר שעד כה לא נוצלו עבור מדידות מדעיות.

 

גילויים נוספים של קפלר    (צילום הדמיה: נאס"א)

גילויים נוספים של קפלר    (צילום הדמיה: נאס"א)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"חשבנו שהמידע הזה יכול לאשר או להפריך את הדהייה המתמשכת של הכוכב, ושבתקווה נוכל להבהיר מה גורם לאירועי העמעום יוצאי הדופן הללו", הסבירו החוקרים. הם פירטו כי במהלך שלוש השנים הראשונות של קפלר, אורו של הכוכב התעמעם בכמעט אחוז אחד. לאחר מכן צנחה הבהירות שלו על ידי 2 אחוזים נוספים בתוך שישה חודשים בלבד, והוא נותר פחות או יותר באותה הרמה מאז.

 

בהמשך השוו החוקרים את הממצאים עם יותר מ-500 כוכבים דומים שנצפו על ידי קפלר כי רק חלק קטנטן בהם הפגין תכונות דומות. יתרה מכך, אף כוכב אחר לא הראה עמעום כה דרמטי כמו זה של KIC 8462852. "השינוי המתמיד בבהירות של הכוכב הוא די מדהים", אמר החוקר מונטט. "לא ראינו שום דבר דומה לזה".

 

לאסטרונומים בין כה וכה כבר נגמרו הרעיונות שיכולים להסביר את תופעת העמעום בכוכב המיסתורי, והממצאים החדשים הופכים את המשימה לקשה אף יותר. החוקרים של המחקר הנוכחי חושבים כי ההסבר הטוב ביותר שניתן עד כה לשינוי הדרסטי בבהירות הכוכב הוא התנגשות או התפרקות של כוכב לכת או שביט בסביבת הכוכב, שגרמה לענן קצר-טווח של אבק ופסולת שהסתירו את אור הכוכב. אך התיאוריה הזו עדיין לא מסבירה את העמעום ארוך-הטווח של KIC 8462852.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים