"תפילות בקצב אפריקני": חגג עם יהודי אוגנדה את ראש השנה
איתי גולדשטיין ורעייתו העבירו את ראש השנה באזור הררי מבודד באוגנדה, לצד בני הקהילה היהודית "אבאיודאיה". "הם אהבו תפוח בדבש ורימון", סיפר איתי לאולפן ynet. "זה החג הכי מיוחד שחוויתי"
איתי והדס גולדשטיין שנישאו לאחרונה החליטו לבלות את ירח הדבש שלהם באפריקה. אחת המדינות שבהן טיילו הייתה אוגנדה, שם גם שהו השניים בראש השנה, באזור הררי מבודד, יחד עם בני הקהילה היהודית "אבאיודאיה" (בני יהודה) - המשלבת בין קיום מצוות למנהגים אפריקניים.
"הכול התחיל מזה שאני ואשתי הדס יצאנו לירח דבש באפריקה. אוגנדה היא מדינה מאוד יפה ובתולית, עם אנשים נחמדים, אז החלטנו להעביר בה חלק מהטיול", סיפר איתי לאולפן ynet. "שמענו מכל מיני חברים שיש קהילה של יהודים במזרח אוגנדה בהרים, אז חשבנו שזו הזדמנות מצוינת לקפוץ ולעשות שם את ראש השנה, ועל הדרך גם ללמוד על אורח החיים המיוחד שלהם".
"זה החג הכי מיוחד שחוויתי", מכריז איתי. "בכל שנה אנחנו עושים את החג בבית עם ארוחה גדולה לצד החברים והמשפחה, אבל לא יצא לי להיות במקום כזה מרוחק ולהרגיש משם את חגי ישראל. זו גם פעם הראשונה שאנחנו מטיילים באפריקה, ולראות את זה היה מאוד מרגש".
קהילת "אבאיודאיה" קיימת כבר כמאה שנה וחיה בניתוק יחסי משאר העולם היהודי. חבריה פיתחו טקסים משלהם, שמשלבים למשל שירים עבריים מסורתיים עם מנגינות אפריקניות. בכל אותו זמן הם השתוקקו להיות בקשר חזק יותר עם מדינת ישראל.
"הם לא מאוד מנותקים. הם אמנם גרים בכפרים בלי חשמל ובלי מים, אבל לחלק לא מבוטל מהם יש טלפון וכך בעצם יצרתי קשר עם בחור מקסים בשם משה שאצלו ישנו. הוא היה בישראל פעמיים והוא לומד עברית", סיפר איתי. "מעבר לזה יש לקהילה רב שעבר הכשרה והסמכה לכך. אורח החיים שלהם לא דומה לשום דבר שקורה בישראל. לא ממש מעניין אותם מה קורה בארץ מבחינה פוליטית ומדינית, הם לא מתעסקים בזה".
אז איך נראית חוויית החג בקהילה היהודית הייחודית? "תחילה הלכנו ברגל כחצי שעה, מהכפר נמיוני שבו היינו, לאיזשהו כפר קרוב שנקרא נבוגויה ששם נמצא בית הכנסת הגדול של הקהילה, ושבנייתו הושלמה ממש בשבועות האחרונים. בילינו שם את ערב שישי ובמקביל הגיעו עוד כל מיני יהודים מרחבי העולם, ואפילו חבורה של כמה ישראלים שמתנדבים ברחוב. בסך הכול היו בבית הכנסת בסביבות 150 בני אדם".
"זה היה ממש מרגש - גם לפגוש ישראלים בחור כזה וגם לשמוע את כל התפילות והטקסים שאנחנו מכירים מהארץ בקצב שהוא יותר אפריקני", מספר איתי, ומוסיף כי האורחים אף הצליחו לחדש לחברי הקהילה הייחודית בנוגע לכמה ממנהגי החג: "אחד הישראלים הביא למקום תפוח בדבש ורימון - והם ממש התרגשו מזה. הם לא ידעו מה זה רימון. זה היה ממש נחמד".