הגשמת חזון בן גוריון: גידול קנאביס בערבה
נועה בראל ודנה מלצר, שתי חקלאיות מהערבה, החליטו להפריח את השממה באמצעות גידול קנאביס רפואי. "אם הפלפלים זה ענף שכבר לא מצליח, צריך להמציא את עצמנו מחדש כל הזמן", הן מסבירות
המשבר שפוקד חקלאים רבים בישראל הניע את נועה בראל ודנה מלצר להמציא את עצמן מחדש, ולגדל קנאביס רפואי. שוחחנו איתן באולפן ynet ושמענו מהן כיצד זה מסתדר עם החזון הציוני של הפרחת השממה.
"אנחנו גרים בערבה ומה שאנחנו יודעים לעשות בערבה הכי טוב זה חקלאות", אמרה מלצר, "הקנאביס הרפואי מסתמן כענף חקלאי מאוד מתפתח בעולם, ואנחנו רוצים להיות חלק מזה".
כשמדברים על גידול קנאביס ורואים שתי נשים בערבה, ישר חושבים על סדרת הטלוויזיה העשב של השכן (Weeds), העוסקת באלמנה שמפרנסת את משפחתה מסחר בסמים. יש דימיון או שזה אחרת לגמרי?
בראל: "זה חוקי, וזה אחרת. כל האג'נדה שלנו זה לבוא ולקחת צורך שקיים, ותשתית מאוד חזקה של חקלאות, של ידע, של טכנולוגיה, של חקלאים מעולים, של המון שנים של ניסיון, וקהילה חזקה שמסוגלת להתמודד עם האתגר הזה, ולצד זה יש צורך בשוק המקומי, ואנחנו מקוות שנוכל גם להגיע לשוק העולמי אם יאפשרו את הייצוא בהמשך, באמצעות קנאביס רפואי מוקפד ומעולה".
מה גודל השוק בישראל?
מלצר: "כיום בארץ יש בין 20 ל-25 אלף חולים מטופלים רשומים, זה שוק יחסית מצומצם. כמובן שאנחנו מסתכלים קדימה וחושבים שלא ייתכן, השוק הזה לא יצליח להתפתח בצורה הטובה ביותר אם הוא לא ייפתח גם החוצה, כמו כל שוק.
איזה מגיבים ביישוב שלכן על ענף גידול הקנאביס?
בראל: "קודם כל אני חייבת להדגיש שאנחנו עוד לא מגדלות קנאביס, אנחנו רק עכשיו קיבלנו איזה רישיון ראשוני כדי לעסוק בתחום, אבל אנחנו מקוות שבעוד שנה אם תשאלי את זה, אז נוכל להגיד לך: 'כן באושר רב'.
"יש באמת כל מיני תגובות אבל אני חושבת שלרוב, גם הסביבה הראשונה של בני זוג והמשפחות - סופר תומכים, וגם הסביבה המורחבת יותר של הקהילה פה והאנשים פה בערבה.
"זה לא 'אישיו' אם אנחנו נשים או לא. מבחינת כולם, כולם רוצים דבר אחד - לחיות בערבה, ולהצליח להתפרנס בה ולפתח אותה ולנצל את כל הדברים היפהפיים שהיא יודעת לתת ולהמשיך לגדל ולהתפתח בעצם".
אתן רואות בענף החדש הגשמה של חזון בן גוריון?
מלצר: "אני חושבת שכן, ההתיישבות פה היא מבוססת כמעט במאה אחוז על חקלאות, אם לא תהיה פה חקלאות אנחנו לא יודעים מה יהיה פה, וצריך להמציא את עצמנו מחדש כל הזמן. אם הפלפלים זה ענף שהוא כבר לא מצליח, אז מנסים כל הזמן לכל הכיוונים".
בהכנת הכתבה סייע מגזין "קנאביס"