שתף קטע נבחר

 

נשים בשחור. הפולניות רוצות להחליט על גופן וגורלן

הצעת חוק שזוכה לתמיכת מפלגת השלטון השמרנית והכנסייה הקתולית מבקשת לאסור הפלות באופן מוחלט - גם במקרים של אונס, גילוי עריות וסכנה לחיי האישה ובריאות העובר. אלפי נשים החרימו את מקומות העבודה, לבשו שחור ויצאו להפגין ברחובות: "לא ימנעו מאיתנו להחליט על בריאותנו"

 

מחאת הענק בפולין    (צילום: רויטרס)

מחאת הענק בפולין    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הם יצאו לרחובות בהמוניהן, לבשו שחור ונופפו בדגלים שחורים. על העבודה הן ויתרו והותירו אותה בידי הגברים. כך נראתה ביום שני האחרון מחאתן של אלפי נשים בפולין נגד הצעת חוק חדשה שמבקשת לאסור לחלוטין הפלות.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

גברים רבים, בהם אישי ציבור, הצטרפו לאלפי הנשים שיצאו להפגין בבירה ורשה, בגדנסק, בוורוצלב, בקרקוב ובערים רבות אחרות ברחבי המדינה הקתולית, במחאה שזכתה לכינוי "יום שני השחור". בפולין הקתולית והשמרנית מסורתית כבר קיימים כמה מהחוקים הנוקשים ביותר באירופה נגד הפלות, אבל בסקרי דעת קהל שהתפרסמו באחרונה עלה שאין יותר מדי תמיכה בהקשחתם של החוקים שכאמור נוקשים ממילא.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
תומכי ההפלות בפולין ראו בהפגנות הענק הצלחה גדולה למאבקם. כמה מהם הביעו תקווה שמפגן הענק ברחובות של הנשים בשחור ותומכיהן יחליש את אחיזתה של מפלגת הימין השלטת, "מפלגת החוק והצדק", שבשנה האחרונה עוררה לא פעם סערה ציבורית בגלל חוקים שנויים במחלוקת שנועדו להחליש את מערכת המשפט ולהתקרב יותר לעמדות הקתוליות השמרניות על חשבון פולנים חילוניים וליברליים.

 

המפגינות מרוצות: "זו התחלה של משהו"

"אני מאושרת מאוד. זו ההתחלה של משהו", אמרה אחת המפגינות בוורשה, אלזבייטה טורצ'ינסקה. "אני מתייחסת לזה כאל סיום של תקופה, בתקווה שזו תקופה קצרה מאוד, אבל כזו שהייתה מאוד מסוכנת עבורנו".

 

מחאת הענק של הנשים בשחור עברה על מי מנוחות באופן יחסי. המשטרה הפולנית עצרה שלושה בני אדם בעיר פוזנן בגין השלכת אבנים לעבר מטה מפלגת השלטון בעיר. שלושה שוטרים נפצעו בתקרית. בוורשה עצרה המשטרה ארבעה גברים שהשליכו חפצים לעבר שוטרים.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
מחאת הפולניות נגד הצעת החוק שאוסר לחלוטין הפלות אף יצאה מגבולות המדינה. המוני מפגינים מחו בערים אירופיות באקט של סולידריות, בין היתר בבריסל מול מטה האיחוד האירופי. חלק מהמפגינות החזיקו שלטים שעליהם נכתב "לא לאיסור על הפלות".

 

החוק הנוקשה מ-1993 לא הספיק לשמרנים

הנשים המפגינות לבשו שחור כאות לאבל בשל החשש שלהן שיאבדו את זכותן להחליט בעצמן על גורלן ועל גופן.

 

תחת החוק הקיים בפולין, שהושג ב-1993 בעקבות פשרה בין הליברלים לבין הכנסייה הקתולית, הפלה אסורה אלא במקרים שבהם חיי האישה בסכנה, כשהעובר סובל מפגיעה בלתי הפיכה או כאשר האישה נכנסה להריון בעקבות אונס או גילוי עריות.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
הצעת החוק החדשה, שנבחנת כעת על ידי ועדה פרלמנטרית, תהפוך את כל סוגי ההפלות בפולין ללא חוקיות - אפילו במקרה של אונס או כשחיי האישה ההרה נמצאים בסכנה. מי שיעבור על החוק - נשים שיעברו הפלה ורופאים שיבצעו את ההפלה - כך לפי ההצעה שהוגשה לבית הנבחרים, יסתכן בעונש מאסר של עד חמש שנים.

 

שר החוץ הפולני: "מצפים לדיון רציני, לא להפנינג"

הצעת החוק החדשה באה בעקבות יוזמה של ארגון שמתנגד להפלות. הארגון אסף 450 אלף חתימות ברחבי המדינה, שבה חיים 38 מיליון תושבים, וזכה לתמיכת הכנסייה הקתולית. מפלגת השלטון השמרנית, שמחזיקה ברוב בפרלמנט, תומכת בהצעת החוק הנוקשה, אבל לא בטוח שהיא תצליח לקדם את ההצעה ולהפוך אותה לחוק.

 

שר החוץ הפולני ויטולד ושצ'יקובסקי מתח ביקורת על הדרך שבה מביעים המפגינים את עמדתם, ואמר למוחים בוורשה: "אנו מצפים לדיון רציני על שאלות שקשורות לחיים, מוות ולידה. איננו מצפים להפנינג, לבוש תלבושות ויצירת בעיות מלאכותיות".

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

במקביל למחאת הענק נגד הצעת החוק, נערכו הפגנות בעד ההצעה ובעד איסור ההפלות הגורף. בעיר לודג', למשל, הארכיבישוף מארק ינדרשבסקי גינה את המחאה נגד הצעת החוק שאוסר הפלות ואמר שהיא מהווה תמיכה במוות.

 

בוורשה, על פי הערכת המשטרה, הפגינו במרכז העיר העתיקה, תחת גשם שוטף, 17 אלף בני אדם. העירייה מסרה כי המספר גבוה יותר ועומד על 30 אלף. חנויות בבירה הפולנית נסגרו בעקבות המחאה ובכמה מהן הוצבו שלטים על חלון הראווה שבהם נכתב שהם מקיימים שביתה. במקומות עבודה שבהם נשים כן הגיעו לעבוד, הן עשו זאת בלבוש שחור - כמו המפגינות ברחובות. בתי קפה רבים בוורשה היו מלאים בקבוצות נשים לבושות שחור מכף רגל ועד ראש.

 

אגנייצקה כריטופולסקה, בנקאית בת 34, ישבה בקפה סטארבקס ביחד עם כמה חברים וחברות שלא הופיעו במקום העבודה כאות מחאה. "יש לי שני ילדים וזה לא שאני סוג של פמיניסטית נוקשה, אבל אני לא מסכימה עם מישהו שמונע ממני את הזכות על הבריאות שלי או על הילדים שלי. אני חושבת שהצעת החוק הזו מסוכנת", היא אמרה.

 

מארגני המחאה ביום שני קיבלו השראה משביתת נשים באיסלנד ב-1975, ש-90 אחוזים מהן סירבו ללכת לעבודה, לנקות או לטפל בילדים במחאה על אפלייתן במקום עבודתן מבחינת תנאים ושכר. שנה לאחר מכן כבר נחקק במדינה חוק שהבטיח שוויון זכויות לנשים וגברים בתעסוקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
לא הגיעו לעבודה. מפגינות בקרקוב
צילום: EPA
מומלצים