שתף קטע נבחר

מחשש לעגבת: עשרות אלפי מנות דם יבדקו מחדש

כל מנות הדם בישראל שהתקבלו מחודש יוני יבדקו מחדש לאחר שהתברר כי קיימת בעיה במנגנון הבדיקה האירופאי בו משתמשים בישראל לזיהוי החיידק הגורם לעגבת. אם תתגלה הדבקה במחלה – יאותר מקבל הדם ויוזמן לקבלת טיפול במחלה

כל תרומות הדם בישראל שניתנו החל מחודש יוני האחרון ייבדקו מחדש מחשש לעגבת, כתוצאה מתקלה בערכות הבדיקה. כך מודיע היום (ד') משרד הבריאות

 

תרומות הדם בישראל נבדקות לזיהוי מספר מחלות העלולות לעבור בעירוי, וזאת בכדי להבטיח את איכות ובטיחות מנות הדם. תרומות הדם נבדקות, בין היתר, לדלקת כבד נגיפית, איידס ועגבת.

 

בערב ראש השנה התקבלה הודעה בבנק הדם מהחברה המייצרת את ערכות הבדיקה לזיהוי עגבת, כי בבקרה שערכה הרשות האירופאית על ערכות החברה, נמצאה ירידה ברגישות בחלק מהבדיקות, ולא זוהו 2 מתוך 3 דגימות מאנשים שהיו בשלב מאוד מוקדם של הדבקה בחיידק באירופה. 

בבנק הדם יבדקו עשרות אלפי מנות דם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בבנק הדם יבדקו עשרות אלפי מנות דם(צילום: shutterstock)

 

"אנחנו רוכשים ערכות לבדיקת החשיפה לעגבת של מנות הדם מחברה באירופה", אומרת ל-ynet פרופ' אילת שנער, מנהלת בנק הדם. "עושים את הבדיקה הזו למרות שהסיכוי לעגבת בדם הוא מזערי הודות להנחיות של משרד הבריאות בישראל ושל ארגוני הבריאות העולמיים. בערב החג קיבלנו הודעה מהחברה האירופית שבבקרה שעשו עליהם נמצא שאחת הסדרות שלהם לא זיהתה שני מקרים של אנשים שנדבקו בעגבת ולכן הם היו מחוייבים להודיע לנו".

 

בבנק הדם עברו להשתמש בערכות של יצרן אחר ובמקביל ייבדקו עשרות אלפי דגימות של מנות דם שניתנו מאז ה-16 ביוני השנה.

 

ומה אם מישהו קיבל מנת דם עם עגבת?

מחלת העגבת מועברת ביחסי מין, ונגרמת ע"י חיידק הטרפונמה פאלידום. החיידק מגיב לטיפול בפניצילין, שנחשב יעיל ביותר. החיידק רגיש מאד לקור ולכן הסיכון להעברתו במנות ומרכיבי דם שהיו בקירור או בהקפאה הוא מזערי. עם זאת, קיים בכל זאת סיכון נמוך מאוד בקרב מקבלי עירויי טסיות, היות שמרכיב זה נשמר בטמפרטורת החדר.

 

שכיחות גילויי מקרי עגבת חדשים בקרב תורמי הדם המתנדבים בישראל נמוכה מאוד (8:100,000). היא מתגלה בד"כ בתרומת דם ראשונה (רק 15% מתורמי הדם בארץ הם תורמים ראשונים), ובשני שלישים מהתורמים המאובחנים מדובר בהדבקה שלא קרתה בסמוך למועד תרומת הדם. הבדיקות מבוצעות בנוסף לתשאול קפדני הנערך לתורמים לפני התרומה.

 

שירותי בנק הדם יבדקו במהלך הימים הקרובים את כל הדגימות. במקרה שתתגלה תוצאה חיובית, יאותר מקבל הדם ויוזמן לבדיקות נוספות ולהערכה רפואית על הצורך בקבלת טיפול.

 

"לאור כלל הליכי הבטיחות הננקטים מעבר לבדיקות, השכיחות הנמוכה מאוד של העברת עגבת בתרומות דם, וגם זאת רק בקרב תורמים בפעם הראשונה (המהווים 15% מכלל התרומות), והעובדה שהסיכון קיים (אם בכלל) רק במרכיב הטסיות, הסיכון לאירוע של הדבקה הינו מזערי. עם זאת, שירותי הדם נוקטים בכל הפעולות הנדרשות כדי לאתר הדבקה בעבר (ככל שקרתה) ולמנוע אפשרות של הדבקה עתידית", נמסר בהודעת משרד הבריאות

 

התשדיר האלמותי הקורא לתרום דם:


 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תקלה בערכת הבדיקה לעגבת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים