מלחמת אזרחים וקיום. ילדי תימן גוועים ברעב
המלחמה בין כוחות הממשלה המודחת למורדים החות'ים השיעים נמשכת זה 18 חודשים והותירה את הנמלים סגורים ומחצית מהאוכלוסייה בלי אוכל. בתי החולים מלאים בילדים כחושים שסובלים מתת-תזונה והוריהם חסרי אונים
יחידות טיפול נמרץ בבתי החולים בתימן מלאים בילדים כחושים שמחוברים למוניטורים ולעירויים - קורבנות של המחסור במזון במדינה, שעלול להחמיר עוד יותר בעקבות הארגון מחדש של הבנק המרכזי שמדאיג את היבואנים וספקי המזון.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
ספינות נושאות מזון התקשו להיכנס לערי הנמל בתימן בעקבות הסגר הלא רשמי שהטילה הקואליציה הערבית בראשות סעודיה. האחרונה נוטלת חלק במלחמת האזרחים במדינה לצד הממשלה הלגיטימית, שהודחה מהשלטון על ידי המורדים החות'ים השיעים. מלחמת האזרחים בתימן נמשכת זה 18 חודשים, ומחצית מאוכלוסיית המדינה - המונה 28 מיליון תושבים - לא צורכת מספיק מזון. כך לפי ארגון האו"ם.
גורמי סחר שמעורבים בייבוא מזון למדינה הערבית הענייה אומרים שההחלטה להעביר את הבנק המרכזי מצפון תימן לדרומה תפגע בהם כלכלית ותקשה הכנסת אספקה ומזון אל המדינה.
דיפלמטים ועובדי סיוע מאמינים כי המשבר סביב סוגיית הבנק המרכזי ישפיע לרעה על אזרחים מן השורה. "הפוליטיזציה של הבנק המרכזי והניסיונות של הצדים בסכסוך להשתמש בו ככלי לפגוע באחר מאיימים לדחוף את העניים ביותר אל הקצה", אמר ריצ'רד סטנפורט, יועץ מדיניות בארגון הסיוע הבינלאומי "אוקספם". "הכול תקוע נגד האנשים שנמצאים עך סף רעב בתימן", הוא אמר.
את השלכות מחסור המזון ניתן כבר לראות בשטח. בחדר המיון לילדים בבית החולים טאוורה שבעיר הנמל חודיידה, שוכבים על המיטות ילדים קטנים וכחושים. המסדרונות וחדרי ההמתנה עמוסים בהורים שמחפשים עזרה לילדיהם הרעבים שנמצאים בסכנת מוות.
"הילד אכל ביסקוויטים ועכשיו כלום"
סאלם עיסא בן השש סובל מתת-תזונה ונראה כמו מקל. הוא שוכב על מיטת בית החולים ואמו משגיחה עליו. "יש לי ילד חולה, נהגתי להאכיל אותו בביסקוויטים, אבל הוא חולה, הוא לא אוכל", היא אמרה. אחות סיפרה שבית החולים החל בחודש אפריל לקלוט 10 עד 20 ילדים שסובלים מתת-תזונה, אבל כעת הוא מתמודד עם 120 חולים בחודש.
בחודש יולי דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס שיבואנים בתימן מתקשים לרכוש מזון מחו"ל משום שחשבונותיהם בסך 260 מיליון דולר הוקפאו בבנקים בתימן, ובאותה עת בנקאים במערב הפסיקו לתת להם אשראי. מאז, היבואנים נטלו סיכון והחלו לממן את משלוחי האספקה בעצמם.
תמונות מבית החולים בצנעא:
הבנק המרכזי בתימן נתפש כמעוז האחרון חסר משוא הפנים במערכת הפיננסית של המדינה, שסייע לשמור על הכלכלה בחיים בדרך כלשהי בתקופת מלחמה. ההחלטה להעבירו מהבירה צנעא לעדן היא מכה קשה לספקים וליבואנים, שמגלים כלפיה חשדנות רבה וצופים כאוס גדול יותר בתימן בהמשך. במדינה כבר קיים מחסור במטבע זר, והיבואנים וספקים לא סומכים על המושל החדש שמינה האדי. כל זה יוביל, לדברי גורמי סחר בתימן, לשיבושים נוספים בהעברות המזון למדינה ולקשיים נוספים לתימנים שממילא חיים בקושי רב ורבים מהם סובלים מרעב.
"התחלנו לבטל חוזים עתידיים - פשוט בלתי אפשרי לסחור כשאין מערכת פיננסית באזור. אין כיסוי מהבנק המרכזי שבו אנחנו יכולים לבטוח ומכירים אותו", אמר גורם אחד. "זה מותיר את כל מי שמביא מטענים חשוף לגמרי", הוסיף הגורם.
נתוני סחר מראים שתשעה כלי שיט לפחות שנשאו אספקה כמו חיטה וסוכר היו בדרכם לנמלי הערים התימניים חודיידה וסאליף, אבל לפי הגורם המסחרי, קיים כעת חשש גדול לגורלם של משלוחים עתידיים באוקטובר ובנובמבר. גורם סחר אחר אישר את דבריו. "בנקים מערביים לא מגלים נכונות לבצע תשלומים וכל המערכת מוקפאת. השגת מטבע זר תיעשה רק באמצעות הברחה. תימן היא כעת כמו מדינה של מבריחים - זה לא מתקבל על הדעת".