שתף קטע נבחר
 

ההזדמנות העסקית הבאה: ארגנטינה בדרך ליציאה מקיפאון

המדינה הדרום אמריקנית שבעבר נהנתה מרווחה כלכלית עברה טלטלות בעשורים האחרונים במהלך כהונות בני הזוג קירשנר בשלטון ועם כניסת מאקרי למשכן הנשיאות החלה לנקוט בצעדי הבראה שמקוממים את העם. למדינה שנהנית ממחצבים רבים ומשטחי חקלאות ודיג עצומים יש פוטנציאל ענק והלחץ הגובר על הנשיא המכהן מגלם בתוכו הזדמנות לחברות ומשקיעים ישראלים

כל כמה ימים או שבועות מתמלאים רחובות מרכז בואנוס איירס בהמוני מפגינים אשר עולים מכיוון כיכר קונסטיטוסיון וצועדים לעבר האובליסק הניצב במרכז שדרת ה-9 ביולי ומשמש כסמלה של עיר הבירה. הפגנות בארגנטינה הן אירוע ססגוני, המפגינים מגיעים לבושים בכובעים וצעיפים כמו למשחק כדורגל, צועקים סיסמאות באופן מתואם וקצבי, מנופפים בדגלים, תוקעים בחצוצרות ומכים בתופים. לתיירים זאת הזדמנות להתייצב לצד השדרה, לצלם תמונות ולשלוח הביתה או להעלות לפייסבוק. למשטרה, האמונה על הסדר, ההפגנות הללו מהוות כאב ראש על בסיס כמעט קבוע, ואילו בשביל נשיא ארגנטינה הן עניין לדאגה. איש לא יודע כמה זמן הוא יחזיק ברסן השלטון וההפגנות הללו מכרסמות במאמציו לייצב את שלטונו.

 

מאוריסיו מאקרי, נשיאה של ארגנטינה אשר מכהן בתפקיד זה מזה כשנה, ממלא תפקיד כפוי טובה. הוא נכנס לתפקידו לאחר שנים שבהן שלטו בארגנטינה בני הזוג נסטור וקריסטינה קירשנר, שהותירו מאחוריהם כלכלה מתפרקת. הנשיא הנבחר הוא זה שצריך לנקוט בצעדי ההבראה, ולשם כך הוא צריך לעשות את כל מה שיקומם כנגדו את הציבור הארגנטינאי. זה שרוצה לדעת מה הם הצעדים הלא פופולאריים צריך רק להקשיב לסיסמאות המושמעות בהפגנות אלו: פעם הן נגד קיצוץ בסובסידיות ופעם נגד פיטורים במגזר הציבורי, אך ככלל הן נגד הירידה ברמת החיים של שכבות נרחבות בציבור.

מאקרי (צילום: AP) (צילום: AP)
מאקרי(צילום: AP)

 

כך הידרדרה ארגנטינה

פעמים רבות בעבר נשאלה השאלה כיצד ייתכן שמדינה כמו ארגנטינה שנהנית ממחצבים רבים וביניהם נפט, שיש לה שוק פנימי משמעותי, שטחי חקלאות נרחבים המספקים טווח רחב של גידולים, אתרי תיירות מהמופלאים בעולם, שטחי דיג אוקינוס אינסופיים כמעט, ושלאוכלוסיה שלה רמת השכלה גבוהה יחסית לאמריקה הלטינית, כיצד ייתכן שהיא סובלת מכלכלה רעועה כל כך ולאורך זמן ארוך כל כך. את התשובה יכולים לספק בני הזוג קירשנר ששלטו במדינה זאת לאורך השנים הקודמות בחילופין ביניהם (החוקה הארגנטינית מגבילה את משך הקדנציות הרצופות בהן יכול להיבחר נשיא יחיד).

 

קריסטינה ונסטור קירשנר, חברי המפלגה הפרוניסטית, עשו הכל על מנת לשמר את שלטונם, גם על חשבון כלכלת המדינה. הם חילקו סובסידיות ביד רחבה שאיפשרו לאזרחים ליהנות מגז, חשמל, מים וחינוך גבוה במחירים מגוחכים, ועל מנת לממן את כל זאת לקחו הלוואות עצומות שהכניסו את המדינה לגרעון מצטבר, הכל על מנת ליצור שביעות רצון של שכבות רחבות.

 

הם יצרו משרות רבות במגזר הציבורי שבתוכן אלפים רבים שלא נדרשו לעשות כמעט כלום, פשוט מפני שאין בהם צורך, ואלו נהנים מהטבות שכר ותנאים מפליגות. בארגנטינה נקראים נושאי משרות אלו בשם "ניוקי", כי מקובל שם לאכול ניוקי בסופו של כל חודש, זה המנהג שהחל בקרב יוצאי איטליה בשעתו. כמו הניוקי גם נושאי המשרות הללו מופיעים רק פעם בחודש, ביום חלוקת המשכורות, בשאר הזמן לא רואים אותם. לאנשי שלום המפלגה חולקו אישורי פעילות נרחבים בתחומים כלכליים, ועל יזמים אחרים הוטלו הגבלות. בתוך אלה, כמובן, גם הסתתרה שחיתות רחבת היקף.

 

צעדים אלה החלו עם הזמן לכרסם בפריון של כלכלת המדינה, הבעיות החלו לצוף והיה צורך למצוא לכך אשמים. בני הזוג יצאו כנגד ארה"ב וכנגד הגופים הכלכליים בינלאומיים וציירו אותם בעיני הציבור כאלה שאחראים לבעיות הקיימות, והם שיחקו בנתונים על מנת להסתיר את מימדי הבעיות הכלכליות. כאשר עלתה האינפלציה הכריזה הלשכה המרכזית על שינוי בדרך חישוב עליית המחירים, כאשר התברר כי מספר העניים בארגנטינה עולה הפסיקו, בצו מלמעלה, לפרסם את נתוני העוני, וכאשר נדרשה ארגנטינה לשלם חובות ולא היו בידיה האמצעים לשם כך היא הכריזה על אי שיתוף פעולה עם רשויות החוק והכלכלה הבינלאומיות העומדות מאחורי הדרישות הללו.

 

הדברים הסתיימו. נסטור קירשנר הלך לעולמו, קריסטינה, אשתו, לא מצאה לה מחליף שינצח כמוה בבחירות, ולשלטון עלה מאוריסיו מאקרי שעל שולחנו מונחת כעת הדאגה כיצד לייצב את הכלכלה, לעלות על דרך השגשוג, ולעשות את כל זאת לפני שמחאות ארגוני העובדים יגיעו לכלל שביתה כללית שעלולה להוריד לטמיון את כל מאמציו. הנשיאה לשעבר, שעדיין מושכת בחוטים רבים וחולמת לתפוס מחדש את השלטון, לא תצטער כמובן לראות את זה קורה.

קירשנר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קירשנר(צילום: AFP)

 

הפוטנציאל גדול

דר' אדוארדו ואלנטין, מומחה לכלכלות אמריקה הלטינית במסגרת הבנק העולמי, אמר בהרצאה שהוא נתן בחודש שעבר בתל אביב כי מבחינתו ארגנטינה מהווה סיכוי והזדמנות גדולים המתחרים באלה של קולומביה היוצאת בימים אלה לדרך חדשה. מלבד הפוטנציאל העצום שכבר תואר כאן, מפעילה ארגנטינה על הנשיא שלה לחץ תחום בזמן להביא תוצאות, מה שיכול להאיץ את תהליך ההבראה. אם מאקרי יעמוד באתגר הזה, המדינה תוכל להתחיל לצמצם את היקף חובות החוץ שלה, ליהנות מהפוטנציאל התעשייתי והחקלאי העצום שלה, ואולי אולי להפוך להזדמנות הגדולה של אמריקה הלטינית, מה שהיא הייתה פעם לפני שנים.

 

ארגנטינה תשמח לראות את ישראל ובעיקר את חברות הטכנולוגיה שלה נוכחות בכלכלה שלה. העיתונות הארגנטינאית יודעת לדווח כי שרים בממשלתו של מאקרי קוראים בקפדנות את הספר "Startup nation" אודות הטכנולוגיה הישראלית, ומחפשים בו רעיונות כיצד ליבא אליה את הנס הישראלי. בכלכלה העולמית של היום כבר לא ניתן לבנות כלכלה על בסיס של בשר בקר, תבואות ומחצבים כמו בעבר, וארגנטינה צריכה טכנולוגיה. היא נהנית כאמור מרמת השכלה גבוהה של אוכלוסייתה ואולי הישראלים יהיו אלה שילמדו אותה כיצד לממש את הפוטנציאל.

 

נכון לעכשיו אין פעילות ישראלית רבה במדינה זאת, החברות הישראליות הפועלות בה עושות זאת בדרך כלל על מנת לייצא אליה את מוצריהן, ובארגנטינה אין בינתיים תקציבים גדולים שניתן ליהנות מהם. בתקופה בה חברות ישראליות עושות מיקור חוץ של פעילויות שונות שלהן למקומות דוגמת הודו, אוקראינה ורומניה יש מקום לחשוב על הקמת מרכזים בארגנטינה שיהוו ראש גשר למכירות באמריקה הלטינית, ואשר ירתמו את כוח האדם המוכשר המקומי, בעל האוריינטציה האירופית לעבודת היי-טק. הממשל ישמח לתעדף ולקדם יוזמות כאלה.

 

הכותב הוא יועץ עסקי ובין תרבותי לשוקי אמריקה הלטינית  ומזרח אסיה, מאמן מנהלים ומעביר סדנאות לפעילות בשווקים מתעוררים בחברות ישראליות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אושוויה בדרום ארגנטינה
צילום: shutterstock
מומלצים