שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

רוצה לעבור ניתוח שינוי מין במדינה ערבית: "תמיד הרגשתי בן"

טרנסג'נדר מאיחוד האמירויות, שנולד כנקבה, ביקש מבימ"ש לאשר לעבור תהליך ניתוחי לשינוי מין - האדם הראשון במדינה לעשות זאת - וצירף המלצה רפואית: "רוצה להיות בגוף של גבר ושיקבלו אותי כגבר". ומה אומרת ההלכה?

(אילוסטרציה) ()
(אילוסטרציה)

 

גבר טרנסג'נדר בן 29, שנולד כנקבה ועדיין חי כאישה, רוצה לעבור תהליך לשינוי מין ולהפוך פיזית לגבר. אם זה היה במערב זה לא היה נחשב לחדשות גדולות, אבל כשזה קורה בפעם הראשונה באיחוד האמירויות - מדינה ערבית שמרנית - אז הרוחות סוערות לנוכח הבקשה החריגה שהוגשה לבית משפט בנסיכות אבו דאבי.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

הטרנסג'נדר הצעיר שומר על זהותו בסוד מחשש לביטחונו ולתגובות הציבור לבקשתו. "מאז גיל שלוש, הוא הרגיש שהוא בן ויש לו רצון עז שיהיה לו גוף של גבר ושאנשים אחרים יקבלו אותו כגבר", סיפר עורך הדין, עלי אל-מנסורי. בית המשפט באבו דאבי התכנס ביום רביעי בעניין התהליך לשינוי מין, ודחה פעם נוספת את הדיון וקבע מועד חדש - 16 באוקטובר - כדי שעד אז יעבירו משרדי הבריאות והפנים המקומיים את חוות דעתם.

 

האיש הגיש את בקשתו לבית המשפט לאחר כניסתו לתוקף של חוק שמתיר לבצע ניתוח לשינוי מין מסיבות רפואיות. "ההליך הכירורגי מאושר אם הוא חלק מטיפול באי שביעות רצון מגדרית

לטרנסג'נדרים והומלץ על ידי ועדה רפואית שהוקמה לצורך העניין", קובע החוק החדש.

 

עיכוב הדיון בעניינו של האיש לא מוסיף למצבו הנפשי. לפי עורך דינו, אל-מנסורי, הוא סובל מדיכאון וחרדה ומאז 2012 עובר טיפולים שונים, בהם פסיכולוגיים. עורך הדין צירף לפנייה לבית המשפט המלצה מוועדה רפואית שקובעת שהאיש יכול לעבור ניתוח לשינוי מין כך שבהתאם לחוק החדש הוא עומד בתנאים, אבל עדיין צריך שהרשויות יפסקו בעניינו.

 

העיתון "אל-איתחאד", הנפוץ באיחוד האמירויות, ראיין את האיש שרוצה להתאים את גופו למגדרו - חמדאן (שם בדוי). "אני בוטח בבית המשפט ובהלכה שללא ספק יעשו עמי צדק", אמר לעיתון והביע את חששו מתגובת הציבור, וביקש ממנו לקרוא על הנושא של תהליך לשינוי מין ועל אנשים שסובלים מאי התאמה בין גופם לבין זהותם המגדרית (מה שמכונה בעגה הרפואית "דיספוריה מגדרית").

 

חמדאן סיים - בעוד חי כאישה - בהצטיינות את לימודי התיכון, לימודי תואר שני בניהול ועובד כיום במוסד ממשלתי. "החיים שלי הם ספר סגור", אמר. לדבריו, הוא חי די לבד ומפחד להתקרב לאנשים אחרים ואף אחד במקום עבודתו לא יודע שהוא "האישה שמסעירה מדינה שלמה" שבכותרות בשל הבקשה לעבור תהליך לשינוי מין. הוא סיפר כי בעבר, כילדה וכנערה, שקל להתאבד משום שלא היה מרוצה מחייו, אבל בסופו של דבר לא עשה זאת ממניעים דתיים, והחל להקדיש זמן רב לתפילות ולתענית.

 

כשחמדאן למד באוניברסיטה החל לחפש ברשת את ההסברים הרפואיים והמדעיים למצבו. במקביל לטיפולים הפסיכולוגיים שעבר הוא החל לעבור גם טיפול הורמונלי, אבל לא הרגיש שלם עם עצמו בתוך גוף של אישה. תהליך ניתוחי לשינוי מין, לדעתו, יעשה אותו מאושר ואולי יסיר אבן גדולה מלבו. "אין לי בעיה להיות קורבן בשביל כל האנשים שסובלים מזה. כולי תקווה שבית המשפט יעיין בתיק שלי ברחמים. סירבתי לנסוע לחו"ל כדי לפתור את הבעיה בשקט. אני עובר דרך קוצים, אבל הסוף יהיה ורוד, בעזרת אללה".

 

ההלכה האיסלאמית לא מתירה באופן פומבי לבצע ניתוחים לשינוי מין, ואנשים שלא מרוצים מזהותם המגדרית נתפשים לא פעם במדינות ערביות-מוסלמיות כ"חולים". מסיבה זו, תהליכים וניתוחים לשינוי מין מבוצעים בחשאיות מוחלטת, אולם במדינות ערב לא מכירים בהם באופן רשמי. סיפורו של הטרנסג'נדר מאיחוד האמירויות הוא ייחודי משום שהוא הגיש בקשה רשמית לשנות את מינו ורוצה שהמדינה תכיר בו כגבר והפך את כל הסוגיה הרגישה לפומבית. עכשיו רק נותר לבית המשפט לפסוק בעניין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים